Arvostelu

Heikko tekele, jota edes Sam Jackson ei pelasta

Vuonna 2006 valmistunut Joe Rothin ohjaama Freedomland on huono elokuva. Pohjimmiltaan se kertoo rotueroista yhdysvaltalaisessa lähiössä, ja toisaalta se kertoo huumeista, vanhemmuuden ongelmista ja traagisesta rikoksesta. Edes yleensä niin mainio Samuel L. Jackson ei pelasta tätä tekelettä hyvän arvosanan piiriin.

Richard Pricen romaaniin perustuvan elokuvan alku on ihan lupaava. Julianne Mooren esittämä äiti saapuu sairaalaan ja väittää, että hänen autonsa on varastettu. Eikä siinä kaikki, sillä autossa oli myös hänen pieni poikansa, joten jälkikasvukin on teillä tietymättömillä. Jacksonin esittämä poliisi alkaa tutkia tapausta samalla kun epäilyt ja paine kohdistuu mustien asuttamalle köyhälle alueelle, joka lopulta eristetään.

Näyttelijäsuoritukset eivät häikäise, vaikka Jackson tekeekin parhaansa. Julianne Moore on heikko ja ärsyttävä, eikä Sopranosista tuttu Edie Falco tuo paljon pontta juoneen tai tapahtumiin. Lopulta liiallinen ennalta-arvattavuus jättää katsojalle vain pahan olon.

Mielenkiintoisin asia elokuvassa on asuinalueen eristäminen ja rotuennakkoluulojen täyttämä kerronta. Paremmalla paneutumisella jo pelkästään tästä aiheesta olisi saanut kelvollisen ja yhteiskuntakritiikkiin tähtäävän leffan jättämällä itse rikostapauksen enemmän takavasemmalle. Pitkitetty ja paatoksellinen loppu kruunaa elokuvan huonouden. Vaikka dvd:n takakansi suloisesti väittääkin Freedomlandia ”räjähdysmäiseksi trilleriksi”, ei se sitä missään vaiheessa ole.

Pisteet: rating 30,000

michelangelo
Käyttäjä, 80 arvostelua
Arvosteltu: 09.03.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Rita Hayworth - avain pakoon
Rita Hayworth - avain pakoon arvosana 4,54
Rita Hayworth - avain pakoon
Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,47
Unelmien sielunmessu
Uhrilampaat
Uhrilampaat arvosana 4,22
Uhrilampaat
Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story

Elokuvan tiedot

Freedomland
Freedomland arvosana 1,98
Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
2006
Pituus:
115 min
Ohjaajat:
Joe Roth
Käsikirjoittajat:
Richard Price
Pääosanäyttelijät:
Edie Falco, Julianne Moore, Ron Eldard, Samuel L. Jackson, William Forsythe
Maat:
USA
Kielet:
englanti, italia