Arvostelu

Pienistä puutteistaan huolimatta hieno raina.

Freaks on jännä leffa: pelottavaan, joskin tietyllä tavalla lököisään ympäristöön sijoitettu karmiva rakkausdraama. Ja hiukka mustaa huumoriakin siinä vilahtelee. Yleensä nämä iänvanhat hirmurainat ovat hillitöntä katseltavaa, mutta tämä pläjäys yllättää olemalla yhäkin kumman uskottava. Eipä ihme, että se riutui esityskiellossa kolme vuosikymmentä.

Kasa sirkusfriikkejä elelee onnellisina vaunuissaan. Mestassa järjestyshommia duunaileva, äveriäs kääpiö saa elämäänsä säpinää, kun nätti (ja tavallisen korkuinen) blondi osoittaa tähän syvää kiintymystä. Kääpiöherran kääpiövaimo ei tästä asetelmasta ollenkaan diggaa - onko kyseessä muka edes tosirakkaus, vai havitteleeko blondi kylmästi vain rahaa?

Elokuvan juoni on mukavan karu. Kesto, reipas tunti, kuitenkin tuntuu jo maksimilta, sillä mitään suurempia koukeroita ei käsikseen olla mahdutettu. Välillä meiningistä jää liikaakin fiilis, että Browning on halunnut tarinan kertomisen sijaan kauhistuttaa luonnonoikuillaan. Kerronta kuitenkin luistaa, ja muutamat kohtaukset ovat ehdotonta legendaa. Ainakin meikäläinen kuulee yhä sirkusväen huutavan "We accept you, one of us". Upeata.

Maskeja sun muita vippaskonsteja elokuvassa ei käytetty, vaan kaikki näyttelijät ovat oikeasti roolinsa tapaan jotenkin epämuodostuneita. Tämän takia jotkut remmistä eivät edusta mitään näyttelijämaailman kirkkainta starakermaa, mutta hyviäkin valintoja porukassa on. Sääli, että Ford jää tärkeänä hahmona hiukka heikoksi.

Etenkin kun ottaa huomioon valmistusvuoden, Freaksin viehätysvoimaa ei käy kieltäminen. Pienistä puutteistaan huolimatta kyseessä on hieno raina. Kummasti tuli mieleen muuten Lynchin Elefanttimies, jonka fanit pitänevät tästäkin kuvasta.

Pisteet: rating 70,000

Pingutyyppi
Ylläpitäjä, 247 arvostelua
Arvosteltu: 13.12.2003
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

The Shining - Hohto
The Shining - Hohto arvosana 4,16
The Shining - Hohto
Pelko jäytää sielua
Pelko jäytää sielua arvosana 4,28
Pelko jäytää sielua
Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,39
Vihreä maili
Ikiru - tuomittu
Ikiru - tuomittu arvosana 4,34
Ikiru - tuomittu

Elokuvan tiedot

Freaks - kummajaiset
Freaks - kummajaiset arvosana 3,93

Freaks - kummajaiset (1932)

Alkuperäinen nimi: Freaks

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1932
Pituus:
64 min
Ohjaajat:
Tod Browning
Käsikirjoittajat:
Clarence Aaron 'Tod' Robbins
Pääosanäyttelijät:
Daisy Earles, Harry Earles, Henry Victor, Leila Hyams, Olga Baclanova, Roscoe Ates, Wallace Ford
Maat:
USA
Kielet:
englanti