Arvostelu

Vaikka elokuvassa ei hirveästi toiminnallisempiakaan osuuksia löydy, niin kummallisen perusviihdyttävää kamaa se joka tapauksessa on.

Harrison Ford laitetaan Roman Polanskin jännärissä Frantic varsin koville. Fordin näyttelemä tohtori Richard Walker matkustaa vaimoineen Pariisiin matkalle, eikä mene hetkeäkään kun tämän vaimo katoaa hotellista salaperäisesti. Herra tohtori hölmistyneenä ja paksun kielimuurin edessä pyrkii sitten selvittelemään vaimonsa kohtaloa, mutta jollain suuremmalla taholla tuntuu olevan näppinsä pelissä. Poliisista ei näytä olevan mitään apua ja tohtori alkaa olemaan pinteessä. Painajainen Pariisissa on homman nimi ja epätoivoista tohtori Walkeria ryhdytään piinaamaan. Puolalaisen Polanskin luulisi kehittelevän katsojaa höykyttelevän jännärin aikaiseksi, mutta odotukset eivät täyttyneet niin kuin piti, vaikka sen ikävämpää pettymystä en joutunutkaan kokemaan.

Roman Polanski, tuo psykologiaa ovelasti elokuvissaan hyödyntävä ja teknisesti taitava ohjaajamestari tuntuu kadottaneen otteensa ajoittain. Itse tarina on piinaava ja mysteerikin sitä luokkaa, että sitä varmasti itsekin olisi vähän pihalla jos tällaisen vyyhdin koulimaksi joutuisi. Jännitteitä ei silti pääse liiaksi syntymään ja käsikirjoitus on aika yllätyksetön. Vaikka elokuvassa ei hirveästi toiminnallisempiakaan osuuksia löydy, niin kummallisen perusviihdyttävää kamaa se joka tapauksessa on. Suurimmat ansiot lienevät pienestä jännityksen puutteestakin huolimatta Polanskin sulava tarinankerronta, Fordin roolityö ja USA:n isoihin kaupunkeihin lievästi kyllästyneenä piristävä tapahtumapaikka eli Pariisi, joka näytteleekin katoamisen kehtoa uskollisesti.

"Han Soloa" on aikojen saatossa keitetty jos jonkinmoisessa sopassa ja tämä on muun muassa piehtaroinut viidakoissa Indiana Jonesina, joten mies on omimmillaan ratkaisua tapahtuneeseen hakevana tohtorismiehenä, joka seikkailee tällä kertaa betoniviidakossa. Ford-show Frantic melkeinpä on ja miehen toilailuja saadaan seurata läpi elokuvan milloin minkälaisessa paikassa. Heikot johtolangat tuntuvat kuitenkin tuottavan tulosta, saaden pään sisällä tunteet kiehahtamaan. Heppu joutuu koluamaan Pariisia lävitse urakalla ja tietäähän se sitä että tohtori alkaa olemaan loppupuolella jokseenkin entinen ja rupsahtanut.

Kokonaisuutena Frantic on ihan toimiva ja suht tunnelmallinen jännityselokuva, joka ei ole Polanskin tai Fordin filmografioiden parhaimmistoa, mutta herrojen ystäville varmasti katsomisen arvoinen teos.

nimimerkki: Lutkus

Pisteet: rating 60,000

Lutkus
Käyttäjä, 50 arvostelua
Arvosteltu: 18.12.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Bullet In The Head
Bullet In The Head arvosana 4,09
Bullet In The Head
The Shining - Hohto
The Shining - Hohto arvosana 4,16
The Shining - Hohto
Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,39
Vihreä maili
Uhrilampaat
Uhrilampaat arvosana 4,22
Uhrilampaat

Elokuvan tiedot

Frantic
Frantic arvosana 3,26
Genret:
Trilleri,
Valmistusvuosi:
1988
Pituus:
120 min
Ohjaajat:
Roman Polanski
Käsikirjoittajat:
Gérard Brach, Roman Polanski
Pääosanäyttelijät:
Betty Buckley, Emmanuelle Seigner, Harrison Ford
Maat:
USA, Ranska
Kielet:
englanti, ranska