Arvostelu

Yksi parhaimpia tarinoita elämästä

Sanotaan se heti: Forrest Gump on yksi kaikkien aikojen parhaimmista elokuvista. Se on suuri tarina elämästä, rakkaudesta, perheestä, ystävistä, kuolemasta, ja siitä että elämää ei ole määrätty älykkyyden mukaan vaan omistutumisella, tahdolla ja halulla. Siinä nyt lyhykäisyydessä osa tämän leffan teemoista ja ajatuksista.

Juonesta sen verran että Forrest Gump on outo ja hidastajuinen mies joka pysähtyy yhtenä päivänä bussipysäkille ja rupeaa kertomaan ihmisille hänen värikkäästä elämästään. Tuon paremmin sitä on vaikea kuvailla. Mutta annetaan hetkeksi hiljainen hetki elokuvan käsikirjoittajille sillä he ovat pystyneet luomaan kerrassaan upean ja monisäikeisen scriptin.

Kun se on vietetty voidaan mennä elokuvan kantavaan voimaan nimittäin näyttelemiseen. Tom Hanks vetää yhden kaikkien aikojen vaikeimmista rooleista käsittämättömän hienon suorituksen. Hän tasapainottaa osaamisensa niin hyvin että se ei ole ylitseampuvaa eikä myöskään taidottomalta tuntuvaa ähertämistä. Pystyisittekö millään kuvittelemaan tähän rooliin enään ketään muuta? Robert De Niro? Daniel Day-Lewis? Harrison Ford? Tai vaikka Kevin Spacey? Luulen että monikaan ei usko noista huippunäyttelijöistä kenenkään pystyvän samaan kuin Tom Hanks. Sally Field, Gary Sinise ja Robin Wright vetävät myös lähes täydellisyyttä hipovat hahmojen tulkinnat.

Tarinan mielestäni hienoin vivahde on Jennyn ja Forrestin rakkaussuhde. Heillä on loistava kemia keskenään. Se on myös sydäntä lämmittävää kuinka Forrest on aina halunnut elää Jennyn kanssa ja ei ole pystynyt siihen, kun taas Jenny haluaa päästä eroon Forrestista mutta ennemmin tai myöhemmin tajuaa, että hän on onnellisimmillaan Forrestin kanssa. Elokuvassa ikään kuin peilataan heidän elämäänsä kuinka Jenny vietti moraalitonta ja "hauskaa" elämää, joka johti kuolemaan. Ja kuinka Forrest viettää "simppelimpää" elämää ja sitä arvostavampaa aikaa joka johti onnellisuuteen. Tarinan loppu on myös äärettömän koskettava ja tuleehan siitä muutama miehellinen kyynelkin tirautettua.

Ohjauksesta on varmaan aivan turha puhua koska Zemeckis vetää aivan nappiin kaikki kuvakulmat ja ohjaukseen liittyvät asiat. Muutenkin miljöö ja elokuvan värimaailma on hienoa katseltavaa.

Tässäpä teille kysymys: oletko ikinä edes ajatellut että Forrest Gumpiin olisi minkäänlaisia efektejä lisäilty. Sillä leffahan on aivan pullollaan niitä ja ne ovat virheettömiä. Se kertoo kuinka tarkkaa ja taidokasta visuaalinen työskentely on tässä leffassa. Mielestäni efektit ja visuaalinen ilme oli muutenkin parhaimmillaan 90-luvulla. Silloin osattiin käyttää CGI:tä ja Practicalefectsejä sopivalla ja lähes täydellisellä tasapainolla. Nykyään kun taas nojataan liikaa tietokone efekteihin mikä vie uskottavuutta pois (paitsi tietenkin maagiset Christopher Nolanin leffat).

Kaiken kaikkiaan Forrest Gump on suuri seikkailu ja kertomus elämästä jota voi hyvin suositella jokaisen katsottavaksi. Leffahistorian yksi parhaita.

Pisteet: rating 100,000

huivaihai
Käyttäjä, 18 arvostelua
Arvosteltu: 14.08.2015
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Kummisetä osa II
Kummisetä osa II arvosana 4,29
Kummisetä osa II
Seitsemäs sinetti
Seitsemäs sinetti arvosana 3,95
Seitsemäs sinetti
The Shining - Hohto
The Shining - Hohto arvosana 4,15
The Shining - Hohto
Dolls
Dolls arvosana 4,30
Dolls

Elokuvan tiedot

Forrest Gump
Forrest Gump arvosana 4,38
Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1994
Pituus:
142 min
K11
Ohjaajat:
Robert Zemeckis
Käsikirjoittajat:
Eric Roth, Winston Groom
Pääosanäyttelijät:
Gary Sinise, Robin Wright, Sally Field, Tom Hanks
Maat:
USA
Kielet:
englanti