Arvostelu

Tom Hanksin rakkaudella tulkitsema roolisuoritus heikkolahjaisen Forrestina.

Yhdysvaltojen lähihistoria käydään läpi keksityn heikkolahjaisen miehen Forrest Gumpin elämäntarinan kautta? Niin erikoiselta kuin idea kuulostaakaan, on Forrest Gump vallan mainio elokuva. Aiheena on siis Amerikan historia, mutta tarinaa ei kerrota tosikkomaisella ja realistisella otteella, vaan humoristisella, ja mukaansa tempaavalla tavalla.

Elokuvan päähenkilö on melko yksinkertainen Forrest Gump (Loistava Tom Hanks), joka heikkolahjaisuudeestaan huolimatta tekee elämänsä aikana merkittäviä tekoja ja todistaa Yhdysvaltojen historian suuria tapahtumia. Ystävällinen mies istuu bussipysäkillä ja kertoo elämäntarinaansa muille bussin odottajille. Forrest elää lapsuutensa kaksistaan äitinsä kanssa kuvitteelisessa Greenbown kaupungissa Albamassa. Forrest saa Alabamassa ystävän nimeltä Jenny (Robin Wright Penn) ja tulee kiusatuksi. Kun koulu erottaa Forrestin ja Jennyn toisistaan alkaa Forrestin huima elämäntarina. Hän taistelee Vietnamissa, tapailee aikansa superjulkkiksia (mm. John Lennon ja persidentti Nixon), perustaa suuren katkarapufirman ja juoksee Yhdysvaltojen halki.

Elokuvan juoni on kerrottu harvinaisen koskettavasti ja tästä kuuluu kiittää ohjaaja Robert Zemeckisiä, joka on kehittänyt loistavan näkemyksen Winston Groomin alkuperäisromaanin pohjalta. Juonen lisäksi elokuvan kantava voima on Tom Hanksin rakkaudella tulkitsema roolisuoritus heikkolahjaisen Forrestina. Hanks suorittaa roolinsa erittäin vakuuttavasti, joka saattaa johtua hänen käyttämästään erikoisesta puheaksentista.

Elokuvan kuvamaailma on värikäs ja iloinen. Kuvat ovat kaikki todella säkenöiviä, eikä synkkiä ja dramaattisia kuvia nähdä elokuvassa ollenkaan. Yleensä tälläinen ylipirteä väriskaala saa elokuvan tuntumaan imelältä, mutta tämä ei koske Forrest Gumppia. Elokuvan soundtrack on tarkaan valittu ja se istuu juoneen täydellisesti.

Täydellisiä draamakomedioita ei ole tehty montaa, mutta Forrest Gump on ainakin yksi, ellei jopa ainoa sellainen. Se ei sovi sellaisille jotka pitävät realistisista ja lohduttomista historiatulkinnoista vaan pikemminkin niille jotka eivät paljoa historiasta tiedä. Siis alkuperästä viis, Forrest Gump kannattaa katsoa keskittymättä sen historiallisiin viittauksiin vaan itse juoneen. Se on todellakin sen arvoinen.

Pisteet: rating 100,000

Blackman
Käyttäjä, 1 arvostelu
Arvosteltu: 21.02.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Sukellusvene U-96
Sukellusvene U-96 arvosana 4,36
Sukellusvene U-96
Yksi lensi yli käenpesän
Yksi lensi yli käenpesän arvosana 4,34
Yksi lensi yli käenpesän
American Beauty
American Beauty arvosana 4,09
American Beauty
Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,39
Vihreä maili

Elokuvan tiedot

Forrest Gump
Forrest Gump arvosana 4,38
Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1994
Pituus:
142 min
K11
Ohjaajat:
Robert Zemeckis
Käsikirjoittajat:
Eric Roth, Winston Groom
Pääosanäyttelijät:
Gary Sinise, Robin Wright, Sally Field, Tom Hanks
Maat:
USA
Kielet:
englanti