Arvostelu

Mooren tapa yhdistellä kohtauksia ja värittää niitä on loistava.

Michael Moore ruotii asioita tutulla tavallaan. Tällä kertaa ei kyseessä ole pelkästään korruptoitunut suuryhtiö, vaan presidentti George Walker Bush. Elokuva alkaa vuoden 2000 presidentinvaaleista Al Goren voitonjuhlista. Juhlat latistuvat alkuunsa kaikkien tuntemalla tavalla, jossa ääntenlaskulla ei ollut suurta merkitystä. Bush julistetaan voittajaksi ja alkaa "työntäyteinen" presidenttivuosi. Bush pakenee äänestyksen synnyttämää kohua ranchilleen Texasiin. Syyskuun terrori-iskujen jälkeen alkavat syyttelyt. Bush syyttää ensin Osama Bin Ladenia ja hyökkää Afganistaniin. Sodan tauottua alkaa kansakunnan pelottelu uusilla terrorihyökkäyksillä ja Bush alkaakin syyttää Saddam Husseinia terroristiryhmien rahoituksesta. Alkaa surullisenkuuluisa Viet.. siis Irakin sota, joka jatkuu tänäkin päivänä. Siinä elokuvan pääkohdat.

Aiemminkin dokkareistaan palkittu Michael Moore keräsi suurta huomiota tällä teoksellaan ympäri maailmaa. Elokuvan vastaanotto on ollut kaksijakoista yhdysvalloissa, mutta Euroopassa se on menestynyt hienosti. Dokumentin sijasta voitaisiin puhua propagandasta. Ei siis sillä, etteikö totuuden siemen itäisi, mutta elokuvan tarkoitus on itsestään selvä: savustaa Bush ulos valkoisesta talosta. Ikävä kyllä tässä ei onnistuttu ja näin elokuva jää tosiaankin historiaan vain hypetettynä henkilökuvauksena. Bush jatkaa köyhien maiden ryöväämistään ja luoja tietää mitä tapahtuu seuraavaksi.

Mooren tapa yhdistellä kohtauksia ja värittää niitä on loistava. Moni asia sai hykerryttämään ja Bonanza alkutekstien parodia nimellä: "Afganistan" oli tiputtaa minut tuolilta - Carthwrightin veljesten pärstät oli vaihdettu mm George W:n ja Tony Blairin naamoihin. Britney Spears oli myös päästetty kaikessa muovisuudessaan kommentoimaan Amerikan Jeesuksen sotatoimia. Hauskuuden vastapainona nähdään elokuvan loppupuolella oikeasti liikuttava Irakin sodassa poikansa menettäneen äidin tilitys USA:n sotatoimista. Kohtauksessa ei upota sentimentaalisuuden syvään kuoppaan, vaan reunoilla roikutaan tukevasti.

Fahrenheit 9/11 teki vaikutuksen, joka ei lähde varmasti pitkään aikaan. Amerikka on tehnyt valintansa osoittamalla samalla, kuinka aivopestyä kansaa todella ovat. Tämän elokuvan voimme toisaalta jo unohtaa ja keskittyä seuraamaan seuraavaa neljää vuotta odottaen Mooren ensi teosta.

Elokuva ottaa vahvasti kantaa Saudien puuhille Amerikassa sekä Idässä. Bushin seuraava "vapautuskohde" on luultavimmin Pohjois-Korea, mutta Saudi-Arabiaan ei mies tule koskaan hyökkäämään. Elokuvassa selviää miksi. Se mitä jäin kaipaamaan elokuvassa liittyivät Bushin menneisyyteen Vietnamin sodan ajoilta. Ryyppääminen ja kansalliskaartiin liittyminen sivuutettiin, niin kuin myös Alabaman lentotukikohdan tapahtumat. Lisäksi Bushin kiihkouskovaisuudestakaan ei mainittu liikoja, vaikka se on yksi hänen pelottavimmista piirteistään.

Siitä puheen ollen tuli kuvaa katsoessa mieleeni, että missä elokuvassa Jumalan valitsema kuningas lähtee etsimään suurta aarretta ritareidensa kera ja tyrii sekä kinastelee kaiken puihin joutuen lopulta pidätetyksi? Aivan niin, Monty Pythonin mestariteos "Holy Grail" vuodelta -73 kuvastaa oikein hyvin nykypäivää. Bushille olisi yhdenkin joukkotuhoaseen löytyminen Irakista sama kuin Graalin malja Arthurille. Monty Pythonin tappajakaniinikin on vaihtunut Irakin ns. tavallisiin kansalaisiin, jotka jatkavat luolan suun vartioimista valloittajilta. Pidätystä odotellen.

nimimerkki: Elokuvatarkastaja

Pisteet: rating 90,000


Vieras Arvosteltu: 13.11.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Kuningas Litmanen
Kuningas Litmanen arvosana 3,74
Kuningas Litmanen
Boheemi elää
Boheemi elää arvosana 3,68
Boheemi elää
Océans
Océans arvosana 4,04
Océans
Jesus Camp
Jesus Camp arvosana 3,71
Jesus Camp

Elokuvan tiedot

Fahrenheit 9/11
Fahrenheit 9/11 arvosana 3,87
Genret:
Dokumentti
Valmistusvuosi:
2004
Pituus:
122 min
Ohjaajat:
Michael Moore
Käsikirjoittajat:
Michael Moore
Pääosanäyttelijät:
George W. Bush, Michael Moore
Maat:
USA
Kielet:
englanti, arabia