Arvostelu

Erinomainen dokumentti täynnä tietoa höystettynä kevyellä huumorilla, kuitenkaan tinkimättä asian vakavuudesta.

Michael Moore nousi maailmanlaajuiseen maineeseen parin vuoden takaisellaan Bowling For Columbine-dokumentillaan, ja nyt tuolloin Oscar-pystin napanneen dokumentoijan toinen koko illan dokkari Fahrenheit 9/11 on päästetty valloilleen. Tällä kertaa tähtäimessä on itse USAn presidentti George W. Bush, eikä Moore juuri iskuja pidättele.

Leffa alkaa vuoden 2000 vaaleista, jolloin Teksasin osavaltion ääntenlaskussa ilmeni häikkää. Asiahan sitten ratkesi Bushin hyväksi, ja Fahreinheit 9/11 tarjoaa mielenkiintoisia tosiasioita jotka ovat mahdollisesti voineet vaikuttaa Bushin voittoon vaikka lopputulos näytti alunperin vihreää valoa Gorelle. Mitään suoria syytöksiä ei ruudulle rykäisty, mutta esitettyjen faktojen pohjalta ei paljon tulkinnanvaraa jäänyt. Tämän jälkeen dokumentti siirtyy nimensä mukaisesti käsittelemään 11.9.2001 terrori-iskun jälkeisiä tapahtumia, Irakin sotaa luonnollisesti unohtamatta. Asia on mielenkiintoista ja sitä on paljon, Fahrenheit 9/11 vaatii katsojalta 100%:sen keskittymisen.

Bowling For Columbinen tapaan Fahrenheit 9/11 on erinomainen dokumentti täynnä tietoa höystettynä kevyellä huumorilla, kuitenkaan tinkimättä asian vakavuudesta. Bushin tekoja arvostellaan reilulla kädellä faktapohjan kera, joka antaa dokumentille uskottavuutta. Ei sitä kaikkea tarvitse niellä mutta esitettyjen todisteiden valossa Mooren näkemykset saavat vankan pohjan. Henkilölle jonka Amerikan politiikan tietous rajoittuu lähinnä Conan O'Brienin Bush-sketseihin Fahrenheit on äärimmäisen informatiivinen, ja varmasti tilannetta seuranneetkin saavat elokuvasta paljon irti. Herkullisena ajankohtana Moore sai dokkarinsa ulos, tämä ei ainakaan positiivisesti tule vaikuttamaan Bushin äänimäärään tulevissa vaaleissa. Jos vähäänkään olet pitänut Mooren aikaisemmasta tuotannosta, sinun tulisi katsastaa Fahrenheit 9/11. Keskustelua syntyy varmasti, olit sitten Bushin vastainen tai et. Harvoille leffoille ne aplodit annetaan Suomen teattereissa, ja Fahrenheit ne ansaitusti saikin.

nimimerkki: whait

Pisteet: rating 90,000

whait
Käyttäjä, 5 arvostelua
Arvosteltu: 08.08.2004
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Planeettamme Maa
Planeettamme Maa arvosana 4,07
Planeettamme Maa
Kovasikajuttu
Kovasikajuttu arvosana 3,96
Kovasikajuttu
Juna saapuu asemalle
Juna saapuu asemalle arvosana 3,71
Juna saapuu asemalle
Bowling for Columbine
Bowling for Columbine arvosana 4,26
Bowling for Columbine

Elokuvan tiedot

Fahrenheit 9/11
Fahrenheit 9/11 arvosana 3,87
Genret:
Dokumentti
Valmistusvuosi:
2004
Pituus:
122 min
Ohjaajat:
Michael Moore
Käsikirjoittajat:
Michael Moore
Pääosanäyttelijät:
George W. Bush, Michael Moore
Maat:
USA
Kielet:
englanti, arabia