Arvostelu

Jos inhosit Bushia ennestään, et uskokaan kuinka paljon vihaat miestä tämän jälkeen.

Näppäräsanaisen ja uskaliaan dokumentaristi Michael Mooren aikaisemmat työt ovat ainakin itseäni ihastuttaneet nerolla faktan ja huumorin sekoituksellaan. Kun äskeiseen kaavaan lisätään George W. Bush, on alkuasetelma mitä herkullisin.

(SPOILERIVAARA) Elokuvaksi Fahrenheitia pitää nimittää ja näin aionkin siitä puhua (ellei ketään haittaa). Elokuva alkaa hienolla taustoituksella Bushin jo valmiiksi korruptoituneesta valinnasta presidentiksi. "Kaksoisween" Floridan osavaltion hämärä vaalivoitto sukulaisuussuhteineen saa alussa pääroolin. Sen jälkeen ruutuun pamahtavatkin hienot alkutekstit, joissa nähdään Bush ministereineen valmistautumassa tv-lähetykseen keveästi naureskellen. Ns. toinen osa siirtyykin sitten Bushin presidenttikauden alun vaikeuksiin ja siihen, miten mies lomaili lähes puolet virka-ajastaan. Tiedän, että on helppo spoilata toisen leffakokemus, erityisesti nyt kun saadaan herkullisia faktoja, mutta lupaan etten jatka enää kauan... Niin, sitten valkokangas muuttuukin mustaksi ja kuullaan lentokoneiden ääniä ja kiljahduksia - aivan, elokuvan nimen mukainen päivähän se siellä. Bushin toilailuja haukutaan edelleen (ja rankasti) vaikka traaginen tilanne onkin. Okei, eiköhän nyt riitä juonen osalta.

Fahrenheit on ehdottomasti palmunsa ansainnut. Jos inhosit Bushia ennestään, et uskokaan kuinka paljon vihaat miestä tämän jälkeen. Musiikki sopii elokuvaan mitä täydellisimmin ja pieniä yllätyksiäkin musavalinnoiden suhteen riittää (mm. Claptonin "Cocaine"). Moore on ehdottomasti siirtynyt yhä ammattimaisempaan dokumentintekoon ja turha onkaan kiistää miehen elokuvallisiakaan lahjoja, niin hyvät ne todellakin ovat.

Pientä miinusta elokuva saa joistain keskikohdan suvantovaiheista, jotka eivät vain kanna. Siltikin, jos tuosta yksi piste lähtisi, Fahrenheit pysyisi vieläkin viisissä pisteissään.

Lopuksia Bushia lainatakseni: "Kuten Tenneseessa sanotaan: joka toiselle kuoppaa kaivaa... se... on häpeä... ööh... ja niin edespäin".

nimimerkki: producer aka antto

Pisteet: rating 100,000


Vieras Arvosteltu: 02.08.2004
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Sel8nne
Sel8nne arvosana 3,53
Sel8nne
Kuningas Litmanen
Kuningas Litmanen arvosana 3,74
Kuningas Litmanen
Super Size Me
Super Size Me arvosana 3,75
Super Size Me
Pingviinien matka
Pingviinien matka arvosana 3,18
Pingviinien matka

Elokuvan tiedot

Fahrenheit 9/11
Fahrenheit 9/11 arvosana 3,87
Genret:
Dokumentti
Valmistusvuosi:
2004
Pituus:
122 min
Ohjaajat:
Michael Moore
Käsikirjoittajat:
Michael Moore
Pääosanäyttelijät:
George W. Bush, Michael Moore
Maat:
USA
Kielet:
englanti, arabia