Arvostelu

Nostattaa katsojassaan monenmoisia tunteita ja koskettaa useilla eri osa-alueillaan.

"You will now listen to my voice. My voice will help you and guide you still deeper into Europa. Every time you hear my voice, with every word and every number, you will enter into a still deeper layer, open, relaxed and receptive. I shall now count from one to ten. On the count of ten, you will be in Europa."

Amerikassa ikänsä asunut saksalaissyntyinen Leopold Kessler (Jean-Marc Barr) matkustaa Saksaan tarkoituksenaan avustaa Saksan kunnostamisessa toisen maailmansodan jälkeisen tuhon keskellä. Kessler-setä (loistava Ernst-Hugo Järegård) hankkii Leopoldille arvostetun työpaikan Zentropa-rautatieyhtiöltä makuuvaunukonduktöörinä. Matkustajat pitävät hyväntuulisesta, reippaasta ja työlleen omistautuneesta Leopoldista. Junan kyydissä Leopold tapaa yhtiön omistajan kauniin tyttären, Katharina Hartmannin (Barbara Sukowa), johon hän alkaa pikkuhiljaa rakastua. Yhtiön omistajat ja amerikkalaiset käyttävät Leopoldia pelinappulanaan, ja Leopold ei halua valita puolta heidän välisessään poliittisessa sodassa.

Eurooppa-trilogian päättävässä osassa von Trier ottaa harppauksen taaksepäin päinvastaiseen suuntaan trilogian edellisistä osista, vuoteen 1945, toisen maailmansodan jälkeiseen Saksaan. Rakkaustarina von Trier-elokuvassa ei kuullosta kovinkaan uskottavalta, mutta Europasta se toden totta löytyy. Tietenkään eurooppalainen rakkaustarina ei (onneksi) vastaa amerikkalaista "voi kultani olen niin rakastunut, älä ikinä jätä minua" -romanssia. Europassa rakkaustarina ei vie suurta osaa, eikä sitä esitetä mitenkään ylilyövästi. Von Trier halusi Europalla tavoittaa vähän suuremman yleisön kuin aikaisemmilla elokuvillaan ja tiesi jonkinmoisen rakkaustarinan helpottavan asiaa.

Visuaalisista kikoistaan von Trier ei Europassa tingi. Europa sisältää upeita mustavalko- ja värikuvia kuvaruudussa samanaikaisesti. Yksityiskohtia suurennellaan ja pienennetään vuoron perään, ja hypnoosinomainen kuvaus on edelleen läsnä. Visuaaliset ylilyönnit ovat tavattoman upeita ja ovat omiaan nostamaan Europan meikäläisen kirjoissa liki Rigetin tasolle.

Europa sisältää paljon hienoja roolisuorituksia. Jean-Marc Barr on roolissaan uskottavan hermostuneen oloinen miehenä joka ei itsekään tiedä missä pitäisi olla ja mitä tehdä, mutta on samalla myös asiakasystävällinen ja hyväntuulinen. Barrin rooli tuo eittämättä mieleen Jonathan Prycen Brazilissa. Kolmea vuotta myöhemmin Rigetissä tutuksi tullut Ernst-Hugo Järegård vetäisee loistavan ja varsin monipuolisen roolin setä-Kesslerinä. Pohjoiseurooppalaisen elokuvan ikoni, nyt jo vanha pappa, Max von Sydow on kertojan roolissa tapansa mukaan ilmiömäinen. Barbara Sukowa on nainen paikallaan Katharinan roolissa. Niin ikään Rigetistä tuttu Udo Kier vetää tuttuun tapaan myös hienon roolin.

Ympäri Eurooppaa junan kyydissä kuvattu mestariteos edustaa von Trierin parhaimmistoa. Hitaasti etenevä totaalisen upea elokuva sisältää useita ihmiskuvauksia- ja kohtaloita ja silmiä hiveleviä visuaalisia kikkoja. Europa nostattaa katsojassaan monenmoisia tunteita ja koskettaa useilla eri osa-alueillaan. Kaikin puolin loistelias elokuva on selkeää klassikkoainesta ja onkin huutava vääryys, jollei tätä vielä neljän- viidenkymmenen vuoden päästä muisteta. Europa on kaukana näin myöhemmin von Trierille ominaisesta "dogma-tyylistä", jota edellinen elokuva Epidemic jo hyvin pitkälti edusti, ollen Larsin ensimmäinen (osittain) dogma-elokuva. Hidas ja unenomainen kerrontatyyli toimii Europassa paremmin kuin loistavasti. Kauttaaltaan upea elokuva, mitä sitä sen kummemmin selittelemään.

Elokuvaa saa erikseen DVD:llä Brittien kautta, mutta se on myös osana suomeksi tekstitettyä "Lars von Trier's Europe Trilogy" -pakettia, joka on teknisesti hyvin laadukas ja erittäin suositeltava paketti melkeinpä jo pelkästään Europan takia.

"In the morning, the sleeper has found rest on the bottom of the river. The force of the stream has opened the door and is leading you on. Above your body, people are still alive. Follow the river as days go by. Head for the ocean that mirrors the sky. You want to wake up to free yourself of the image of Europa. But it is not possible."

nimimerkki: The Wolf

Pisteet: rating 100,000

The Wolf
Tähtääjä, 66 arvostelua
Arvosteltu: 25.12.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Jäniksen vuosi
Jäniksen vuosi arvosana 3,94
Jäniksen vuosi
Kunnian polut
Kunnian polut arvosana 4,03
Kunnian polut
Taivas ja helvetti
Taivas ja helvetti arvosana 4,30
Taivas ja helvetti
Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story

Elokuvan tiedot

Europa
Europa arvosana 4,13
Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
1991
Pituus:
112 min
Ohjaajat:
Lars von Trier
Pääosanäyttelijät:
Barbara Sukowa, Ernst-Hugo Järegård, Jean-Marc Barr, Jørgen Reenberg, Max von Sydow, Udo Kier
Maat:
Tanska, Saksa, Sveitsi, Ranska, Ruotsi
Kielet:
englanti, saksa