Arvostelu

Upeita ideoita, mutta ne eivät pelaa elokuvavälineen kanssa yhteen.

1.8.1936: CQ

Carl Sagan pössytteli hamppua, antoi kipinän SETI-ohjelmalle, otatti kuvan ihmiskunnan todellisesta pienuudesta (ja ainutlaatuisuudesta), tieteili, käytti halpaa aivonollaajaa opetusvälineenä (Allekirjoittaneen mielestä menestyksekkäästi) ja kirjoitti myös romaanin missä ihmiskunta oppii asemastaan maailmankaikkeudesta. Elokuvasovituksen nimi on Ensimmäinen yhteys ja se perustuu juurikin Saganin romaaniin ja em. New Yorkin juutalainen remusi myös tuottajana.

Juoni on lyhyesti ja iskevästi ihmiskunnan ensimmäinen kontakti vieraan sivilisaation kanssa. Moinen löytö aiheuttaa luonnollisesti paljon debattia ja politisointia, mutta niitä avaruusolentoja ei tarvitse pelätä heidän ollessa niin kaukana. Draamaa syntyy jo siitä että viesti pomppaa avaruuden taustakohinan esille ja tunnistetaan älyllisten olentojen lähettämäksi. Dramaattisena huipennuksena on ensimmäinen kosketus vieraan älyn kanssa. Elokuvan auktoriteeteista piittaamaton sankari Eleanor Arroway (Jodie Foster) joka osaa olla objektiivinen tietyissä asioissa ja toisissa kohdissa hän on aivan yhtä inhimillinen kuin kaikki muutkin.

Robert Zemeckiksen ohjauksen alla erittäin raskaiden aiheiden, ideoiden ja tulosten scifi saa lujan käsittelyn, mutta upeat ideat eivät loikkaa kovinkaan hyvin elokuvaan itseensä. Juoni laavailee ympäriinsä, rakentaa tarpeetonta draamaa ja suurin vastus on yhä inhimillisessä tekijässä ja Michael Kitz (James Woods) on sinä ehdottoman kyynisenä vastapuolena.

Jodie Foster on lyhyesti sanoen erinomainen näyttelijä ja yhtään vähemmän kyvykästä persoonaa ei voi tähän rooliin laittaa. Muista rooleista voi bongata hienoja nimiä ja James Woods huokuu niljaa miehenä jonka pitää löytää pahin mahdollisuus kaikesta mahdollisesta.

Carl Sagan oli loistava opettaja ja kyvykäs tiedemies ja tämä elokuva omaa muutamia erinomaisen hienoja hetkiä, mutta kokonaisuus jää rikkonaiseksi. Onneksi se jättää optimistisen ja kosmisesti lämpimän mielikuvan, vaikkakin inhimillisesti Ensimmäinen yhteys jää harmillisen katkeraksi ja tyhjäksi. Silti on lohduttavaa uskoa että ihmiskunta ei ole yksin tässä mielettömän suuressa kosmoksessa ja se saattoi olla professori Carl Saganin lopullinen viesti koko ihmiskunnalle.

Joskus: ZBK2

Pisteet: rating 60,000

Jurpo
Tähtääjä, 1387 arvostelua
Arvosteltu: 05.03.2015
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Fight Club
Umberto D. - elämän vanki
Umberto D. - elämän vanki arvosana 4,16
Umberto D. - elämän vanki
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession
Auringonnousu
Auringonnousu arvosana 3,96
Auringonnousu

Elokuvan tiedot

Ensimmäinen yhteys
Ensimmäinen yhteys arvosana 3,40

Ensimmäinen yhteys (1997)

Alkuperäinen nimi: Contact

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1997
Pituus:
143 min
Ohjaajat:
Robert Zemeckis
Käsikirjoittajat:
Ann Druyan, Carl Sagan, James V. Hart, Michael Goldenberg
Pääosanäyttelijät:
David Morse, James Woods, Jena Malone, Jodie Foster, Matthew McConaughey, Tom Skerritt, William Fichtner
Maat:
USA
Kielet:
englanti, espanja, saksa, venäjä