Arvostelu

Vain aasien katsottavaksi.

Eric Arthur Blair tunnetaan paremmin kirjailijanimellä George Orwell ja hän loi muutamia kirjallisuuden suuria klassikoita. Niistä ensimmäinen on pettyneen idealistin säälimätön kuvaus romahduksensa kohteesta eläinsadun keinoin. Eläinten kapina perustuu juuri em. eläinsatuun ja tekninen tyyli on lainattu Atlantin tuolta puolelta. Siihen lainaukset jäävätkin, sillä tarina jonka se kertoo on kaikkea muuta kuin miellyttävä. Itse asiassa se on armoton kuvaus vallan häikäilemättömästä kaappaamisesta, julmuudesta ja petollisuudesta millä se pidetään hallussa ja tekopyhyydestä mihin sen käyttäjät verhoutuvat ollen aivan samanlaisia kuin edeltäjänsä.

John Halas ja Joy Batchelor ovat ohjaajina, mutta todellisena voimatekijänä on Orwellin allergoria. Siat (kommunistit) ovat vallankumouksen johtava tekijä ja erityisen häikäilemätön sika nimeltään Napoleon (Maurice Denham) kahmii vallan itselleen. Sitten seuraa koettelemuksia, vainoja ja erityisen rankka koettelemus jonka jälkeen elämä palaa lähemmäs normaalia. Dialogin sijasta kertoja (Gordon Heath) selittää tapahtumia. Tämä valinta tuo kokonaisuuteen jokseenkin ulkopuolista virettä, mutta ei ollenkaan vähennä Orwellin tekstin kitkeryyttä. Jokainen eläin tai eläinryhmä vastaa jotain yhteiskunnallista ryhmittymää ja ääritylyä kertomusta väritetään hyvin hienovaraisella komiikalla. Tämä onkin ymmärrettävää tarinan ollessa kuvaus toiveikkaasta hetkestä joka ajan myötä rappeutuu tyranniaksi mikä ei eroa yhtään edeltäjästään. Tämä muutos tapahtuu asteittain, hitaasti ja (toivottavasti ei) peruuttamattomasti.

Gordon Heathin peribrittiläinen ääni muodostaa rauhallisen taustaäänen ja Maurice Denham näyttää äänialansa kaikissa muissa rooleissa. Erityisesti Denhamin kyky vääntää äänensä Vingun sulavasta vääristelystä Napoleonin mörinään ja lampaiden määkivään kuoroon.

Yksinään Eläinten kapina ei ole kovinkaan suuri saavutus animaatioelokuvan pitkässä historiassa, mutta Orwellinsa lukeneille Halas ja Batchelor tarjoavat toimivan sovituksen mikä vain voimistaa alkuteoksen vähemmän miellyttävää teemaa. Vain aasien katsottavaksi. Muiden elukoiden ei tarvitse kiinnittää huomiotaan tähän elokuvaan joka oli myös ensimmäinen viihteeksi tarkoitettu brittiläinen animaatio.

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1388 arvostelua
Arvosteltu: 03.08.2013
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Yksi lensi yli käenpesän
Yksi lensi yli käenpesän arvosana 4,34
Yksi lensi yli käenpesän
Harakiri
Harakiri arvosana 4,25
Harakiri
Tiikerikissa
Tiikerikissa arvosana 4,11
Tiikerikissa
American Beauty
American Beauty arvosana 4,09
American Beauty

Elokuvan tiedot

Eläinten kapina
Eläinten kapina arvosana 3,70

Eläinten kapina (1954)

Alkuperäinen nimi: Animal Farm

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1954
Pituus:
72 min
Tunnetaan myös nimillä:
Eläinten farmi, Eläinten vallankumous
Ohjaajat:
John Halas, Joy Batchelor
Käsikirjoittajat:
George Orwell, Philip Stapp
Pääosanäyttelijät:
Gordon Heath, Maurice Denham
Maat:
Iso-Britannia
Kielet:
englanti