Dyyni

(1984)

Elokuvasta

Elokuvan nimi: Dyyni
Genret: ,
Maat:
Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Dune
Valmistusvuosi:1984
Pituus:137 min
Pisteytyksiä: 153
Tarkka arvio: 2.75

David Lynchin kiistelty tulkinta Frank Herbertin klassisesta scifi-romaanista aavikkoplaneetan valtataisteluista.

Arviot

Turhan aliarvostettu elokuva. Tämä on todella upea scififantasiaelokuva.

Dyyni perustuu Frank Herbertin romaaniin. David Lynch teki tämän elokuvan 1970-luvun lopulla alkaneen scifi-huuman loppuvaiheessa. Lynch oli suunnitellut tekevänsä Dyyni-trilogian, mutta tämä leffa floppasi aika pahasti teattereissa, eivätkä kriitikotkaan lämmenneet Dyynille, joten sille ei sitten tehty jatko-osaa. Harmi, sillä tätä tarinaa olisi voitu jatkaa melko hyvin ja samalla laajentaa Dyyni-maailmaa. Hyvin kaukaisessa tulevaisuudessa kaksi sukua […]

Arvosteltu: 07.12.2005

Kommentit & Pisteytykset

digitalbeat

Hyvä hieman taiteellinen scfi pläjäys kasarilta. Näytteleminen on lähempänä teatteria kuin elokuvanäyttelyä. Varmasti toimii paremmin kirjana kuin valkokankaalla mutta sen aikaiset tehosteet antavat hieman tilaa myös mielikuvitukselle, kun ne eivät ole liian realistisia.
Tarina dyynistä ja jättihiekkamadoista on upea mutta ehkä David Lynch ei ole niin sisällä genressä että saisi siitä tarpeeksi irti.
Ehkä kuvatyyli yrittää olla jotain steampunk fiktiota, koska puvut näyttävät välillä joko viktoriaanisen ajan historiallisilta tai välillä tulevaisuudelta. Hauska ja hyvin tehty elokuva. Parempi kuin star wars, no ei. Kulttiklassikko, no kyllä.
Nähdään myös muusikkona enemmän tunnettu Sting vielä nuorena ja vetreänä mutta rooli vaikuttaa vähän pöntöltä. Avantgarde on sana joka kuvaa hyvin kokemusta tästä elokuvasta.

janipa
jossu82

Lisää luettavaa