Arvostelu

Miten vampyyreillä voi olla oma planeetta nimeltään Transilvania?

Kreivi Dracula on populaarikulttuurin tunnistettavin hahmo ja vampyyrifiktioiden esikuva. Bram Stokerin romaanista näytelmiin ja elokuviin, Bela Lugosista Gary Oldmaniin ja lukuisiin epävirallisiin jatko-osiin. Sitten meillä on suoraan DVD:lle ilmestynyt Dracula 3000.

Muistele mitä jokaisessa Draculassa on tapahtunut. Dracula lähtee Transilvaniasta Englantiin etsimään uutta verta. Hän pääsee sinne Demeter-laivalla kuljettaen useita multalaatikoita, joissa hän mahtuu lepäämään päiväsaikaan. Demeterin miehistö rupeaa epäilemään, että laivalla on epäinhimillinen muukalainen, mutta ennen kuin he ehtivät toimia, Dracula tappaa heidät kaikki. Tee tästä osasta romaania uusi Dracula-leffa, katso muutaman vuoden takainen kauhuparodia Jason X, taivuttele pientä studioa myöntämään pennibudjetti, niin tuloksena on Dracula 3000. Siinä on juoni sidottuna kauhukliseisiin. Dracula 3000 on sitä mitä tilaa, kun odottaa näkevänsä huonon leffan.

Lopputuloksesta huomaa, että heillä oli varmaan kiire kaikessa, etenkin käsikirjoituksen teossa ja esituotannossa. Miten vampyyreillä voi olla oma planeetta nimeltään Transilvania? Jos nämä vampyyrit ovat ufoja, miten he tietävät vihata krusifikseja, ellei tieto kristinuskosta ole levinnyt avaruuteen saakka? Miksi Udo Kierin esittämä kapteeni ilmestyy tarpeettomasti ruutuun kertomaan vampyyreistä? Miksei Demeterin miehistöä ole nimetty hieman omaperäisemmin vaan romaanin henkilöhahmojen mukaan? Se kertoi minulle jo paljon laadusta. Miten Dracula tietää, että hänen kohteensa Van Helsing on aluksessa? Miksei tulevaisuuden ihmiset ole fiksumpia oppimaan kauhukliseistä? Miksi ”kauhukohtauksia” venytetään naurettavan huonolla dialogilla? Onko tämän leffan huumori tahallista vai tahatonta? Siihenkään ei löydy vastausta.

Tuotannossa on myös ongelmia. Nykyään, kun joku yrittää erottua Bela Lugosin pukeutumistyylistä esittäessään Draculaa, niin tässä ei edes yritetä. Puku on taidettu ostaa pilailukaupasta ja se on siis niin säälittävä puku! Kuten Jason X, tämäkään leffa ei välitä erikoistehosteista vaan naurettavista verikekkereistä ja heillä taisi olla varaa kuvata vain 1½ otosta per kohtaus. Muistan vieläkin yhden hetken, jossa vampyyriksi muuntautunut Coolio hyppää sankarimme Van Helsingin eteen ja mitään ei tapahdu. Ei puolustusta tai hyökkäystä, pelkkää tuijotusta hämmentynyt ilme kasvoillaan.

Tästä leffasta oli siis vain pahimmat odotukset edessä ja näyttelijäpuoli ei ole poikkeus. Abraham Van Helsing tulee aina olemaan suosikkihahmoni Draculan hahmogalleriasta, mutta tarvittiin vain Casper Van Dien pilaamaan kaiken. Tiivistettynä Langley Kirkwood on surkein Dracula ikinä. Kaikki näyttelijät ovat ihan pihalla, mitä on meneillään. Tosin ainoa symppis on mielestäni Erika Eleniak pelkän upean ulkonäkönsä takia. Hän esittää robottia, jolla on tunteita.

Olette nähneet kaikenlaisia Dracula-tulkintoja. Jotkin ovat loistavia erottuessaan hieman romaanista (Horror of Dracula), jotkin ovat uskollisia romaanille (Bram Stoker’s Dracula) ja jotkin yrittävät siirtää tarinan nykypäivän tyyliin (Dracula 2000), mutta tässä on jotain muuta. Surkea Van Helsing, surkea Dracula ja kamala leffa!

Pisteet: rating 20,000

[Batman]
Käyttäjä, 26 arvostelua
Arvosteltu: 15.11.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Tähtien sota
Tähtien sota arvosana 4,16
Tähtien sota
Alien - kahdeksas matkustaja
Alien - kahdeksas matkustaja arvosana 4,13
Alien - kahdeksas matkustaja
Tri Caligarin kabinetti
Tri Caligarin kabinetti arvosana 4,03
Tri Caligarin kabinetti
Kuolema saapuu yöllä
Kuolema saapuu yöllä arvosana 4,31
Kuolema saapuu yöllä

Elokuvan tiedot

Dracula 3000
Dracula 3000 arvosana 1,51
Genret:
Kauhu,
Valmistusvuosi:
2004
Pituus:
85 min
Ohjaajat:
Darrell Roodt
Käsikirjoittajat:
Darrell Roodt, Ivan Milborrow
Pääosanäyttelijät:
Casper Van Dien, Coolio, Erika Eleniak, Langley Kirkwood, Tommy 'Tiny' Lister Jr., Udo Kier
Maat:
Saksa, Etelä-Afrikka
Kielet:
englanti