Arvostelu

Death Race on näyttävää kaahailua, jossa piilee pientä kritiikkiäkin.

Vuosi 2012. Yhdysvaltojen talous on romahtanut, ja maan suosituin tv-ohjelma on Death Race, jossa vaaralliset vangit ajavat rallia ulospääsylipusta vankilasta. Jensen Ames (Jason Statham) joutuu vankilaan syyttömänä vaimonsa murhasta, mutta hän saa tilaisuuden päästä ulos vankilasta voittamalla seuraavat kuolonajot.

Death Race perustuu vuonna 1975 filmattuun kulttiklassikkoon Kalmanralli 2000. Kyseistä elokuvaa en ole nähnyt, joten en rupea vertailemaan Death Racea siihen, vaan arvostelen sen ihan omana elokuvanaan. Death Racen on ohjannut paljon haukkuja Alien Vs. Predatorillaan saanut Paul W.S. Anderson, joka on nyt saanut aikaiseksi ihan menevän kaahailupätkän.

Elokuva kritisoi nykyajan tosi-tv:tä, joka saattaa paikoinkin olla melko äärirajoille menevää luokiteltavakseen viihteeksi. Death Race onkin reality-ohjelmaa sieltä pahimmasta päästä: sääntöjä ei ole, kilpa-autot on varusteltu konetuliaseilla, napalmilla ja muilla inhottavilla aseilla. Ainoa tavoite on säilyä radalta hengissä, ja tulla ensimmäisenä maaliin, tietysti. Ohjelma kerää kymmeniä miljoonia katsojia joka kerralla, ja vankilan johtaja kylpee rahassa samalla kun vangit kaahaavat henkensä puolesta. Katsojat jopa maksavat nähdäkseen moista teurastusta, joten mieleeni juolahti auttamatta Big Brother -ohjelma, jossa voi maksaa lisämaksua nähdäkseen tapahtumia ympäri vuorokauden. Death Race heittää siis ajatuksen; kehittyvätkö tosi-tv-ohjelmat tulevaisuudessa vielä pahempaan suuntaan?

Syvällinen sanoma tosin jää taka-alalle, sillä suurimman näyttämön valtaa toiminta. Katsoja saa siis mitä tilaakin: ilkeän näköisiä äijiä turboahdettujen autojen ratissa, räjähdyksiä, verta, sekä myös naiskaunettakin. Hienolta se toiminta näyttääkin, ja onneksi W.S. Anderson on unohtanut kokonaan hakea elokuvalle PG-13-ikärajoitusta. Väkivaltainen ja karu dystopiaelokuvahan tämä on, mutta hirveäksi mässäilyksi ei homma kuitenkaan sorru. Suomessa elokuvalle oli lähellä mätkähtää K-18 luokitus, mutta elokuvan ikäraja K-15 on mielestäni juuri sopiva.

Jason Statham on jälleen lihaksikkaan, tuimailmeisen kovanaaman roolissa, eli siitä ei paljoa sanottavaa löydy. Mukana on myös piristäviä naamoja, kuten mainio Ian McShane vanhana konkarina, sekä vankilan armotonta johtajaa esittävä Joan Allen.
Myös 2Fast2Furious-leffassa moottoreita ärjyttänyt Tyrese Gibson on jälleen ratin takana Machine Gun Joen roolissa, joka jää melko mitäänsanomattomaksi hahmoksi.

Death Race on näyttävää kaahailua, jossa piilee pientä kritiikkiä, jota ei tarpeeksi kuitenkaan tuoda esille. Rehellisesti voi sanoa, että aiemmin tänä vuonna ilmestynyt karkkiväreillä ja CGI-tehosteilla höystetty Speed Racer oli kaikessa lapsellisuudessaankin hieman viihdyttävämpi paketti, kuin harmaasävyinen ja kova Death Race, mutta kyllä tämänkin elokuvan jaksaa pari kertaa katsoa ihan vain hienon kaahailunsa takia.

Pisteet: rating 70,000

Mowgli
Tykittäjä, 119 arvostelua
Arvosteltu: 25.10.2008
Katsottu: Teatterissa

rating 60,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Paluu tulevaisuuteen
Paluu tulevaisuuteen arvosana 4,25
Paluu tulevaisuuteen
Taivas ja helvetti
Taivas ja helvetti arvosana 4,33
Taivas ja helvetti
Taksikuski
Taksikuski arvosana 4,10
Taksikuski
Blade Runner
Blade Runner arvosana 4,08
Blade Runner

Elokuvan tiedot

Death Race - kuolonajot
Death Race - kuolonajot arvosana 3,40

Death Race - kuolonajot (2008)

Alkuperäinen nimi: Death Race

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2008
Pituus:
98 min
Ohjaajat:
Paul W.S. Anderson
Käsikirjoittajat:
Charles B. Griffith, Ib Melchior, Paul W.S. Anderson, Robert Thom
Pääosanäyttelijät:
Alan D. Purwin, Ian McShane, Jacob Vargas, Janaya Stephens, Jason Statham, Joan Allen, Natalie Martinez, Nathalie Girard, Robin Shou, Tyrese Gibson
Maat:
USA
Kielet:
englanti