Arvostelu

Itsetietoisen hurja.

Ricky Verona (Jose Pablo Cantillo) tappoi palkkatappaja Chev Chelioksen (Jason Statham). Kaikkien ilkeiden, mutta genresokeiden pahisten tavoin hän valitettavasti ei käyttänyt toimivampaa silpomismetodia, vaan hitaasti tappavaa myrkkyä. Antisankari Chev on siis yhä elossa, julmetun vihainen ja loppunsa lähestymisestä tietoisena lähtee jahtiin. Reissun aikana pitää siis kaahata, rosvota, piikittää yliannos synteettistä adrenaliinia, hankkia sydänhierontaa, tapella useaan otteeseen, sekstailla totuudesta (luonnollisesti) tietämättömän tyttöystävä-Even (Amy Smart) kanssa keskellä katua ja kirkasta päivää ja siinä sivussa heittää pari one-lineria. Veri myös lentää ja liikaa pituutta ei ole mukaan ahdettu.

Brian Taylor ja Mark Neveldine tietävät mihin toimintaelokuva perustuu: kohtauksiinsa, joten Crank on lastattu täyteen kiihkeää toimintaa, nilkkejä ja koska meno on niin raivokkaan kiihkeää on leikkaus konekiväärin nopeudella jyskyttävää ja rock ujeltaa. Kaikki on suorastaan räätälöity mahdollisimman kiivaan vaikutelman luomiseksi ja se sopii juonen kanssa täydellisesti yhteen. Antisankarillisen sänkinaaman apuna on lääkäri Miles (Dwight Yoakam) joka tietää neuvoja ja homotuttava Kaylo (Efren Ramirez) joka on silmä siellä missä Chev itse ei voi olla. Niljaisen Veronan apuna on paitsi gangsteripomo Carlito (Carlos Sanz) myös iso lauma muitakin kelmejä. Ainoina harminaiheina ovat muutamat dialogipohjaiset kohtaukset joissa yritetään rakentaa arkkityypeistä värikkäämpiä hahmoja, mutta yritykseksi se jää.

Hyvä toimintapläjäys tarvitsee hyvän toimintatähden ja kaljuuntuvan miehekäs britti Jason Statham toimittaa sitä. Ukko loikkii ketterästi ja lisäksi napauttelee vittuilukommenttinsa nautinnollisella tarkkuudella. Stathamin joukolla muu kaarti innostuu elokuvan vaatimaan yliampuvuuteen. Amy Smartin suoritus on yliampuvan söpö ja tietämätön, joskin Jose Pablo Cantillo niljaisena latinokonnapahiksena on riehakkaan kusipäinen niljake. Dwight Yoakam pysyy hillittynä mikä onkin sopiva tapa järjen äänelle.

Meno on siis itsetietoisen hurjaa ja hyvä niin. Mestariteos ei kyseessä ole todellakaan, mutta toimintaleffojen sarjassa Crank pärjää ainakin alkukarsintojen läpi.

Pisteet: rating 70,000

Jurpo
Tähtääjä, 1387 arvostelua
Arvosteltu: 04.07.2010
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Rocky
Rocky arvosana 4,17
Rocky
Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita
Reservoir Dogs
Reservoir Dogs arvosana 4,25
Reservoir Dogs
Rita Hayworth - avain pakoon
Rita Hayworth - avain pakoon arvosana 4,54
Rita Hayworth - avain pakoon

Elokuvan tiedot

Crank
Crank arvosana 3,82
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2006
Pituus:
88 min
Ohjaajat:
Brian Taylor, Mark Neveldine
Käsikirjoittajat:
Brian Taylor, Mark Neveldine
Pääosanäyttelijät:
Amy Smart, Carlos Sanz, Dwight Yoakam, Edi Gathegi, Efren Ramirez, Jason Statham, Jose Pablo Cantillo, Reno Wilson
Maat:
USA
Kielet:
englanti, espanja, korea