Arvostelu

Muistuttaa, miksi ylipäänsä katsomme elokuvia

Varmasti kaikille elokuvanharrastajille tulee jossain vaiheessa se tunne, että elokuvat muistuttavat toisiaan ja ovat tylsää pakkopullaa ilman mitään häikäisevyyttä tai omaperäisyyttä. Toimintaelokuvat, jotka uppoavat mieltein kaikille ovat 2000-luvulla luisumassa tähän tylsään, mitäänsanomattomaan tyhjyyden tilaan. Poikkeuksia kuten esim. Shoot ’Em Up tai Wanted ovat kaivattua piristyslääkettä toimintaelokuvien tylsyydelle ja jenkkimäiselle ylistyslaululle.

Ohjaajakaksikon Brian Taylorin ja Mark Neveldinen esikoistyö Crank kuuluu näihin 2000-luvun ehdottomasti parhaimpiin ja komeimpiin toimintaelokuviin.

Jason Statham, joka kirjoittajalle oli mitäänsanomaton ennen elokuvaa, nostaa Crankissa yleistä näyttelijöiden tasoa todella korkealle. Pienen budjetin elokuvaan tuskin olisi suuria tähtiä saatukaan, joten Statham pääsee yksin säihkymään näyttelijänlahjoillaan, mutta ei jätä muita varjoon.

Chev Stelios (Jason Statham) on kaupungin pelätty ja arvostettu palkkamurhaaja, joka herää melko paskoissa merkeissä: hänet on myrkytetty ja myrkyttäjänä on kaupungin vittumaisin nilkki Verona (Jose Pablo Cantillo). Stelioksella on tunti elinaikaa, mutta adrenaliini hidastaa myrkyn leviämistä, joten pysähtyä ei saa. Stelios aloittaa Los Angelesin alamaailmassa suursiivouksen yrittäessä etsiä Veronaa kostaakseen hänelle. Samalla täytyy pelastaa omat tyttö Eve (Amy Smart)

Crankissa kaikki palaset loksahtavat paremmin kuin hyvin yhteen. Toimintaa viljellään oikein urakalla ja samalla heitetään irtovitsejä sekaan. Toimintaa löytyy, mutta Statham esittää roolinsa niin törkeän hyvin, että vain hänen käytökseltään saa tarvittavat adrenaliinipiristeet niin elokuvassa kuin kodin nahkasohvassa. Statham teki kaikki elokuvan stuntit itse, ja osoittaa pelkäämätöntä asennetta juoksemalla perse paljaana ympäri kaupunkia vain sairaalavaatteet päällä.

Ohjaustyö on esikoiselokuvaksi erittäin ammattitaidollista, näyttävää sekä nerokasta. Pienellä budjetilla editoinnit ovat tehty nerokkaasti, leikkaukset näyttäviä ja erikoistehosteet kelpaavat nirsoimmillekin realisteille.

Kuten sanottu Statham vetää roolinsa törkeän hyvin, mutta vielä ihmeellisempää on , että kukaan ei jää hänen varjoon. Verona on oikeasti vittumainen kusipää, Stelioksen tyttö Eve on syötävän hyvännäköinen, jolle toivoisi enemmän rooleja tulevaisuudessa. Stelioksen lääkäri Miles (Dwight Yoakam) vetää loistavan rooliin kylmänviileänä lääkärinä, joka yrittää puhelimen välityksellä auttaa Steliosta. Erityishuomiona ansaitsee Stathamin latino-homo kaveri Kaylo (Efren Ramirez).

Ohjaajakaksikon Taylor- Neveldine elokuvassa näkyy sama itsevarmuus, tyylitietoisuus sekä erittäin hyvä asenne, mikä kaikilla kovanluokan ohjaajillakin on. Meno ei missään vaiheessa karkaa olennaisesta epäolennaiseen, eikä toiminta vaihdu trilleriksi tai draamaksi.

Elokuvan musiikitkin ovat niin hyvät, että jopa minä kerron niistä erikseen. Kappalelistaa kierrätetään ACDC:stä Jefferson Starshippiin, ja musiikki täydentää kuvaa aivan mielettömän upeasti, varsinkin loppukohtauksessa äänen ja kuvan yhteistyö nousee aivan hekumallisiin korkeuksiin.

Välillä putkahtaa elokuvia, jotka muistuttavat meitä, miksi ylipäänsä katsomme elokuvia. Crank on tällainen kasvotonta massaa vastaan taisteleva mestariteos, jonka jokainen tulisi rodusta, luokasta, iästä, sukupuolesta tai aatteesta huolimatta katsoa.

Pisteet: rating 100,000

Sgt.Rane
Käyttäjä, 15 arvostelua
Arvosteltu: 20.10.2009
Katsottu: Kotona

Itsetietoisen hurja.

 

Jurpo 04.07.2010

rating 70,000

Saman kategorian TOP-leffoja

L.A. Confidential
L.A. Confidential arvosana 4,16
L.A. Confidential
Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,39
Vihreä maili
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta arvosana 4,43
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Mulholland Drive
Mulholland Drive arvosana 4,03
Mulholland Drive

Elokuvan tiedot

Crank
Crank arvosana 3,82
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2006
Pituus:
88 min
Ohjaajat:
Brian Taylor, Mark Neveldine
Käsikirjoittajat:
Brian Taylor, Mark Neveldine
Pääosanäyttelijät:
Amy Smart, Carlos Sanz, Dwight Yoakam, Edi Gathegi, Efren Ramirez, Jason Statham, Jose Pablo Cantillo, Reno Wilson
Maat:
USA
Kielet:
englanti, espanja, korea