Arvostelu

Rujon kaunista nukkeanimaatiota osuvalla huumorilla.

Jos ei goottisynkkyyttä, niin sitten lapsekasta satumaailmaa. Tai miksei vaikka molempia. Burton ei pääse lempiaiheistaan irti sitten millään. Toisaalta, eipä ole tarviskaan.

Koko perheen leffaksi synkkyydestään huolimatta (noh, ei ehkä silti kaikkein taaperoisimmille!) taipuva nukkeanimaatio Corpse Bride (2005) kertoo Victor Van Dortista, joka puhuu Johnny Deppin äänellä, mutta on silti koheltajista koheltajin. Victor onnistuu pilaamaan häänsä kauniin Victorian (Watson) kanssa, ja juuri kun näyttää, ettei mikään voi enää mennä pieleen, onnistuu Victor toheloimaan itsensä naimisiin Manalassa asustavan Corpse Briden (Bonham Carter) kanssa. Ja kun kuolleet ja elävät kohtaavat, niin show’tahan siitä syntyy.

Corpse Bride jatkaa, ja nimenomaan parantaa, siitä mihin animaatio Painajainen ennen joulua aikoinaan jäi. Kaikki on paremmin tasapainossa alkaen murhaavan osuvasta huumorista eikä leffakaan ole yhtälailla sidottu aikaan kuin Burtonin joululaulelmaleffa. Danny Elfmanin säveltämää musikaaliosuutta on huomattavasti vähemmän, mutta laulut soivat sitäkin terävämpänä. Muutamat laulut viritellään mm. rakkaudesta, inhohimosta ja murhasta… unohtamatta luurankojen läskibasso- tai luusooloja.

Burtonin tapaan loppu on hellyttävä ja kaunis, muttei siirappia pursuava. Rujo ulkoasu on tehty sekin ammattitaidolla. Mieltä lämmittävät teemasta kaiken irti repivät vitsit sekä ihastuttava tapa maalata Manalasta värikäs ja maanpäällisestä kalmanharmaa. Vaikka leffa selkeästi tuntuu sorsivan isoleukaisia (tarkkailkaapa hahmojen leukoja ja ”hyvyysastetta”) ja etenevän hetkellisesti pelottavan paljon jouluisen edeltäjänsä määräämää reittiä, on kyseessä selkeästi upea raina, joka puhaltaa kuolleeseenkin eloa.

Pisteet: rating 80,000

Arsi T. Elokolikko
Ylläpitäjä, 850 arvostelua
Arvosteltu: 01.11.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,39
Vihreä maili
WALL·E
WALL·E arvosana 4,01
WALL·E
Berliinin taivaan alla
Berliinin taivaan alla arvosana 4,06
Berliinin taivaan alla
The Fountain
The Fountain arvosana 3,75
The Fountain

Elokuvan tiedot

Corpse Bride
Corpse Bride arvosana 3,87
Genret:
Animaatio,
Valmistusvuosi:
2005
Pituus:
76 min
Tunnetaan myös nimillä:
Tim Burton's Corpse Bride
Ohjaajat:
Mike Johnson, Tim Burton
Pääosanäyttelijät:
Albert Finney, Christopher Lee, Danny Elfman, Deep Roy, Emily Watson, Enn Reitel, Helena Bonham Carter, Jane Horrocks, Joanna Lumley, Johnny Depp, Michael Gough, Paul Whitehouse, Richard E. Grant, Tracey Ullman
Maat:
Iso-Britannia
Kielet:
englanti