Arvostelu

Valon ja varjon mestari Burton onnistuu jälleen kerran luomaan todella upean synkän tunnelman.

Varakkaiden kalakauppiaiden Van Dortien (Ullman & Whitehouse) vesa Victor (Depp) ja köyhtyneiden aatelisten Everglotien (Lumley & Finney) tytär Victoria (Watson) päätetään saattaa onnellisesti avioon. Kantona kaskessa on kuitenkin vihkivala, jota Victor kovan yrityksenkään jälkeen ei onnistu lausumaan oikein hääharjoituksissa. Tämän johdosta Victor suututtaa pastorin (Lee) sekä tulevat appivanhempansa ja hänet passitetaan kotiin opettelemaan vihkivalansa kunnolla. Surullinen Victor vaeltaa syvälle metsään miettiessään häävalansa kulkua. Vihdoinkin Victor onnistuu toistamaan valansa oikein, mutta epähuomiossa tuleekin kosineeksi ihan toista naista, joka on kaiken lisäksi kuollut. Tämän tapahtuman jälkeen Victor tempaistaan manalaan uuden morsiammensa (Bonham Carter) toimesta. Victor havahtuu ja huomaa olevansa elävä asukki kuolleiden kunnilla. Hänen sydämensä täyttää kuitenkin ikävä ja kaipuu elävien, varsinkin Victorian, luo.

Stop-motion tekniikalla luotu Corpse Bride on erittäin kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa. Valon ja varjon mestari Burton onnistuu jälleen kerran luomaan todella upean synkän tunnelman. Manalan mannut näyttävät hyvin ankeilta, niin kuin pitääkin, mutta paljon näkymät eivät parane yläkerran vaeltajienkaan mailla. Nuket ovat taidolla tehtyjä ja ne näyttävät elokuvassa upeilta. Elokuvan musiikki on taattua Danny Elfmania, joka pistää luurangotkin jammaamaan.

Yksi elokuvan vahvuuksista ovat värikkäät ja hulvattomat hahmot. Laajasta hahmokavalkaadista löytyy räikeästi kärjistettyjä persoonia aina kierosta huijarista manalan velhoon. Lisämausteena sopassa manalan tuulia haistelee myös joukko historiallisia hahmoja, kuten Napoleon Bonaparte, Otto Von Bismarck sekä Ray Charles.

Ääninäyttelijät onnistuvat elokuvassa erinomaisesti. Eniten pidin erityisesti Deppin loistavasta suorituksesta. Kaikkihan tietävät, että Depp on loistava näyttelijä, mutta Corpse Bride osoittaa, että hän osaa hoitaa myös ääninäyttelijän homman. Depp onnistuu todella luomaan Victorin hahmosta ujon reppanan kuuloisen. Näin erinomaista onnistumista en osannut odottaa. Tästä roolista on annettava Johnnylle kyllä täydet ***** laakia.

Toinen, jolle pitää nostaa hattua erinomaisen äänityön johdosta on Finis Everglotin äänenä toimiva Albert Finney, jonka äänityöskentely saa aina nousemaan hymyn huulille. Omasta mielestäni Finis Everglot oli myös koko elokuvan ehdottomasti särmikkäin, hauskin ja paras hahmo.

Yksi asia, joka olisi syytä nostaa esiin on Corpse Briden ikäraja. Mielestäni 7 vuotta on liian alhainen ikäraja tälle elokuvalle. Koska Corpse Bride on tehty ”aikuisten animaatioksi”, voivat haudasta nouseva morsian sekä muut tuonelan asukit pelottaa lapsia. En suosittele, että 7-vuotias saisi katsoa tätä elokuvaa ainakaan yksin. Mielestäni K-11 raja olisi ollut paljon parempi.

Kaiken kaikkiaan Corpse Bride on loistavan valloittava satu, jota voi suositella kaikille. Vaikka elokuva on animaatio, se ei ole pelkästään lasten elokuva. Kutkuttavan hauska dialogi ja riemastuttavat hahmot kutkuttavat nauruhermoja ja piristävät tätä pohjimmiltaan hyvin surullista ja koskettavaa elokuvaa. Hahmot ovat ilmeikkäitä ja niistä voi erottaa ääninäyttelijöidensä piirteitä. Ääninäyttelijät onnistuvat erittäin hyvin toimessaan. Corpse Bride asettaa animaatioiden riman hyvin korkealle. Tästä paremmaksi animaatiota on vaikea saada.

nimimerkki: John Christopher Depp II

Pisteet: rating 100,000


Vieras Arvosteltu: 28.04.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Neon Genesis Evangelion: The End Of Evangelion
Neon Genesis Evangelion: The End Of Evangelion arvosana 4,09
Neon Genesis Evangelion: The End Of Evangelion
Seitsemäs sinetti
Seitsemäs sinetti arvosana 3,95
Seitsemäs sinetti
NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa
NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa arvosana 4,09
NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa
Notre Damen kellonsoittaja
Notre Damen kellonsoittaja arvosana 3,54
Notre Damen kellonsoittaja

Elokuvan tiedot

Corpse Bride
Corpse Bride arvosana 3,87
Genret:
Animaatio,
Valmistusvuosi:
2005
Pituus:
76 min
Tunnetaan myös nimillä:
Tim Burton's Corpse Bride
Ohjaajat:
Mike Johnson, Tim Burton
Pääosanäyttelijät:
Albert Finney, Christopher Lee, Danny Elfman, Deep Roy, Emily Watson, Enn Reitel, Helena Bonham Carter, Jane Horrocks, Joanna Lumley, Johnny Depp, Michael Gough, Paul Whitehouse, Richard E. Grant, Tracey Ullman
Maat:
Iso-Britannia
Kielet:
englanti