Arvostelu

Colour Me Kubrick on ehdottomasti John Malkovichin elokuva

Colour me Kubrick kertoo käsittämättömästä huijauksesta 90-luvun alussa. Alan Conway niminen miekkonen esiintyi Stanley Kubrickina Lontoon sykkeessä samoihin aikoihin, kun oikea Kubrick teki Eyes Wide Shutia. Elokuvassa on käytetty hyvin paljon Kubrickin elokuvista tuttua musiikkia. Alkukohtauksessa suupielet kääntyvät vielä hymyyn, kun kuvaan astuu pari jannua, jotka muistuttavat Kellopeliappelsiinin raakalaisia ja ääniraita on vielä samasta leffasta. Myöhemmin musiikin käyttö alkaa lähinnä tympiä. Johtuu siitä, että tämä elokuva, toisin kuin Kubrickin tuotokset, ei ole hyvä. Herää ennemminkin kysymys siitä, miten on kehdattu käyttää näitä Kubrickin tarkoin valitsemia kappaleita näin tyhjänpäiväisessä elokuvassa?

Colour Me Kubrick on ehdottomasti John Malkovichin elokuva, hän antautuu huijari Alan Conwayn rooliin täyttä häkää. En tiedä minkä tyylinen oikea Conway oli , mutta tämä versio on kyllä todella tuskaisen isoääninen ja -eleinen. Etenkin Conwayn puhetyyli ja itsensä esiintuominen alkaa vain ärsyttää todella paljon jo ennen elokuvan puoltaväliä.

Elokuvan juoni on lyhykäisyydessään seuraavanlainen: Conway, keski-ikäinen, rahaton, alkoholisoitunut homo, huijaa vielä itseään hölmömpiä ihmisiä saadakseen pääasiassa ilmaista viinaa. Hän esiintyy Stanley Kubrickina, vaikkei

a) näytä yhtään häneltä
b) tiedä hänestä yhtään mitään
c) ole edes nähnyt hänen elokuviaan

Ulkoisesti Conway näyttää niin merkilliseltä, ja puhuu sen verran kummallisella aksentilla että sopii todellakin ihmetellä, miten tuollainen huijaus on voinut mennä läpi. Tämä tietenkin on vain elokuva, mutta se saa juonen ontumaan pahasti, jos edes katsoja ei voi uskoa hahmoon. Conway kyllä jää välillä kiinni huijauksistaan, mutta jatkaa touhujaan aina vähän eri piireissä.

Elokuvassa sivutaan sitä, ettei miehellä ole kaikki ruuvit paikoillaan, mutta syvällistä tulkintaa ei anneta, saati mitään kartoitusta hänen menneisyydestään, mikä olisi voinut olla kiinnostavaakin.

Musiikin lisäksi elokuvasta voi löytää muunkinlaisia viittauksia Kubrickin tuotantoon, ne eivät kuitenkaan anna elokuvalle minkäänlaista lisäarvoa. Lisä-ärsytystä taas tulee krediittejä katsoessa. Elokuvan tekijöinä ei nimittäin ole häärinyt mitään tuiki tavallisia tallukoita vaan ihka oikean Kubrickin ihka oikeana apulaisohjaajana toiminut Brian W. Cook. Elokuvan on käsikirjoittanut Anthony Frewin, joka oli jo Avaruusseikkailu 2001 aikoihin mukana Kubrickin kelkassa assistentin hommissa. On kummallista että nämä herrat joilla on ollut omakohtainen näkökulma tapahtumien kulkuun eivät ole saaneet tämän enempää aiheesta irti.

Colour Me Kubrickin suurin ongelma on se, että se perustuu yhdelle ainoalle vitsille, joka ei edes ole hauska, etenkään monta kertaa toistettuna.

Pisteet: rating 30,000

IrmaWeb
Käyttäjä, 46 arvostelua
Arvosteltu: 17.11.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

The Holy Mountain
The Holy Mountain arvosana 4,07
The Holy Mountain
American Beauty
American Beauty arvosana 4,09
American Beauty
Tule ja katso
Tule ja katso arvosana 4,27
Tule ja katso
The Plague Dogs
The Plague Dogs arvosana 4,13
The Plague Dogs

Elokuvan tiedot

Colour Me Kubrick
Colour Me Kubrick arvosana 2,80

Colour Me Kubrick (2005)

Alkuperäinen nimi: Colour Me Kubrick: A True...ish Story

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
2005
Pituus:
86 min
K7
Tunnetaan myös nimillä:
Appelez-moi Kubrick, Color Me Kubrick
Ohjaajat:
Brian W. Cook
Käsikirjoittajat:
Anthony Frewin
Pääosanäyttelijät:
Angus Barnett, John Malkovich, Jonathan Benson, Linda Bassett, Lynda Baron, Marisa Berenson, Nick Barber, Scott Baker, Tom Alen
Maat:
Iso-Britannia, Ranska
Kielet:
englanti