Arvostelu

Aikamoinen pettymys.

CMX on yksi suosikkiyhtyeistäni. Yhtye on muuttanut tyyliään aikojen saatossa tiukasta hardcore punkista kokeellisempaan ja progressiivisempaan rockmusiikkiin, ilman että yhtye olisi mennyt tekotaiteelliseksi. On myös ihailtavaa, kuinka paljon paskaa CMX on ottanut nettisivullaan niskaansa Kysy-palstan kautta. Yhtye on myös ensimmäinen internetissä esiintynyt eurooppalainen yhtye ja CMX:n itsensä mukaan ensimmäinen yhtye Suomessa, jolla on nettisivut. Kuten voi arvata, yhtye on siis kuuluisa. Ja tietysti jokaisen suuren yhtyeen katalogiin kuuluu tietty DVD, johon on koottu 15 musavideota, 4 live-esitystä ja 3 dokumenttia vuosilta 1985–2001, täydennettynä pakollisilla diskografialla ja yhtyeen tarinalla. Diskografia ei tuo mitään uutta, yhtyeen tarina sen sijaan antaa hyvän yleiskuvan yhtyeen tähänastisesta taipaleesta.

Ensimmäinen video, Muurmanskin skinheadit/Tulva on melko lailla kokeilua videon tekemisen kanssa nollabudjetilla. Biisit, jotka ovat noin 50 sekunnin hc-rykäisyjä, toimivat paremmin kuin itse mitäänsanomaton video. Samalla tavalla on myös Lintu-kappaleen kanssa. Metallipurkaus-videolla ollaankin jo siirrytty vähän taiteellisempaan suuntaan, tosin koko video on niin sekava että se on lähellä pilata hienon kappaleen. Veljeskunta-kappaleen video on jo ehkä vähän parempi, mutta silti aika tylsä. Ensimmäinen live-esitys, Marian ilmestys tv-livenä on todella kova, ja mukaan on sotkettu vielä kameran kanssa leikkimistä. Auran teko-dokumentti pääasiassa näyttää bändiä tekemässä levyä studiossa ilman sen kummempia repliikkejä. Muutenkin yhtye itse on aika vähän äänessä. Seuraavaksi siirrytään yhtyeen läpimurtokappale Ruosteen videoon, joka taitaa olla ensimmäinen kunnollinen video. Pelasta maailma tekee tämän vieläkin paremmin. Kappaleiden välissä on live-esitys kappaleesta Pirunmaitoa, joka sekin toimii melko hyvin. Nimetön, ”marjanpoimintavideo” Aamutähti ja Vallat ja väet ovat melko vaihtelevaa laatua. Nimetön ja Aamutähti ovat aikamoista tylsää sekoilua ja patikointia, eikä Vallat ja väet pistä juuri sen paremmaksi still-kuvineen. Siivekkäällä on jo oikeasti hyvä video, ehkäpä paras kaikista: epäsuoraa viittausta suomalaisiin elokuviin näkyy. Muutenkin video kuvastaa suomalaista luontoa kauniilla tavalla.

Siirrytään Cloaca Maxima-kokoelman jälkeiseen aikaan. Ei yksikään ja Surunmurhaaja-kappaleiden videot ovat melko kuivia. Kun ensimmäisessä on synkkä halli (pitääkö jokaisen yhtyeen tehdä video jossain tehdashallissa?) ja toinen on lähinnä mustavalkoista kuvaa Yrjänästä laulamassa, niin ne eivät oikein tahdo säväyttää. Kahden musiikkivideon välissä on Taivaan lapset-kappaleen tv-live, joka on paljon parempi versio kuin levyllä. Yhtyeen energian tuntee. Näiden jälkeen on vuorossa Manalaisen live-versio, joka on DVD:n parasta antia. Ei mitään turhaa, vain yhtye esittämässä rokkaavaa biisiä yleisölle. Dinosauruksen teko-dokkari on jo kunnollisempi yritys levynteon filmaamisesta, ja itsevarmuuden tuntee, ainakin kun kameran kanssa pelleillään ilman päämäärää. Pätkä Yrjänästä soittamassa kitaraa on yksi DVD:n kohokohtia. Jatkuu niin kuin sade ei lisää kappaleeseen juuri mitään, mutta sentään videossa on Yrjänän isä. Iliman pielet-videoon tykästyin välittömästi hienoine luonnonkuvineen, kaksoiskuvineen ja moottoripyöräajoineen. Kolmas ja viimeinen dokkari, Välähdyksiä, on jotain aivan käsittämättömän surkeata. Kolme sekuntia CMX:ää livenä. Sekunti mustaa. Tämä toistuu 2 minuuttia 11 sekuntia. Tämä ”dokumentti” oli niin tylsää katsottavaa, että se oli pakko pikakelata. Viimeinen video, Puuvertaus, on perusidealtaan melko heikko, mutta toteutusta siivittää suihkulähde sekä pari lähikuvaa hämähäkistä. Puuvertaus on myös DVD-kotelossa mukana yksittäisenä singlenä.

Kaiken kaikkiaan CMX DVD on aikamoinen pettymys. Mukaan on vain laitettu kaikki musiikkivideot ja lätkäisty muutamia ekstroja perään. Tälläkö nyt muka saadaan jokainen fani ostamaan DVD:tä kuin viimeistä päivää? Enpä usko. Levyn hyvät puolet perustuvat puhtaasti musiikkiin, joihinkin videoihin sekä live-taltiointeihin, jotka eivät tee tästä lähellekään viiden tähden pakettia. Ostakaa mielummin Aura ja jättäkää tämä DVD hyllyyn.

Pisteet: rating 60,000

Matalahiilihappoinen
Käyttäjä, 15 arvostelua
Arvosteltu: 22.06.2010
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Priscilla - aavikon kuningatar
Priscilla - aavikon kuningatar arvosana 3,70
Priscilla - aavikon kuningatar
Bohemian Rhapsody
Bohemian Rhapsody arvosana 3,77
Bohemian Rhapsody
Metallica: Some Kind of Monster
Metallica: Some Kind of Monster arvosana 4,35
Metallica: Some Kind of Monster
Searching for Sugar Man
Searching for Sugar Man arvosana 4,08
Searching for Sugar Man

Elokuvan tiedot

CMX DVD
CMX DVD arvosana 3,75
Genret:
Musiikki
Valmistusvuosi:
2001
Pituus:
101 min
Ohjaajat:
A. W. Yrjänä
Pääosanäyttelijät:
A. W. Yrjänä, Janne Halmkrona, Kimmo Suomalainen, Pekka Kanniainen, Timo Rasio, Tuomas Peippo
Maat:
Suomi