Arvostelu

Amatöörinäyttelijät ja tositarina takaavat elokuvan autenttisuuden, samalla kun luomisvoimainen ote takaa sen loistokkuuden.

Neljä Oscar-ehdokkuutta saanut leffa seuraa nuoren ja lahjakaan valokuvaajan Rocketin selviytymistä Rio de Janeiron slummeissa, jossa ihmishenki on halpa ja luodit vinkuvat.

Rocket on siis leffan sankari ja "hyvä jätkä", mutta mestariteoksen omaperäinen käsikirjoitus antaa tilaa muillekin hahmoille. Benny on eräässä kohdassa melkein se päähenkilö ja Li’l Ze-nimisen täyshullun koiruuksia seurataan myös aika paljon.

City of God on uskomaton elokuva. Siinä on aivan toisenlainen tunnelma kuin esim. amerikkalaisissa gangsterielokuvissa, jotka ovat tähän verrattuna kesyjä ja kilttejä. Rio de Janeiron slummeista piirretään armoton kuva: jatkuvat jengien välienselvittelyt ovat vakuuttavaa katseltavaa ja asiaa ei paranna se, että aseita ja kiellettyjä aineita saa joka kadunkulmasta. Ei ihme, että aitoutta ja primitiivisyyttä löytyy niin harvinaisen paljon, kun elokuvan nuoret on valittu oikeasta Rio de Janeiron slummista.

Toinen uniikki piirre löytyy leffan käsikirjoituksesta. Tarantinon ansiosta episodimainen kerronta on tullut muotiin 90-luvulla, ja sitä on plagioitu joskus huonolla menestyksellä. City of God on aivan eri asia. Paulo Linsin romaanista käsikirjoituksen tehnyt Braulio Mantovani on vienyt episodirakenteen rohkeasti vielä pitemmälle hyvällä lopputuloksella. Leffa pysähtyy kertomaan jonkun jengin tarinaa, kun pari muuta tärkeämpää tarinaa on vielä kesken. Ja kun se jengin tarina paljastuu tärkeäksi ja itse asiassa hyvin mielenkiintoiseksi, on katsojalla odottamista, vaikka voi jo heti nauttia. Täten koko Jumalten kaupungin jengien historia saadaan mielenkiintoiseksi ja aidoksi.

City of God todistaa, että uskomattomia leffoja syntyy vieläkin, varsinkin Hollywoodin ulkopuolelta. Amatöörinäyttelijät ja tositarina takaavat elokuvan autenttisuuden, samalla kun luomisvoimainen ote takaa sen loistokkuuden.

nimimerkki: Nelisilmä

Pisteet: rating 100,000


Vieras Arvosteltu: 30.07.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Scarface - arpinaama
Scarface - arpinaama arvosana 4,43
Scarface - arpinaama
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession
The Artist
The Artist arvosana 3,83
The Artist
Mulholland Drive
Mulholland Drive arvosana 4,03
Mulholland Drive

Elokuvan tiedot

City of God
City of God arvosana 4,26

City of God (2002)

Alkuperäinen nimi: Cidade de Deus

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2002
Pituus:
130 min
Tunnetaan myös nimillä:
God's Town, Jumalan kaupunki
Ohjaajat:
Fernando Meirelles, Kátia Lund
Käsikirjoittajat:
Bráulio Mantovani, Paulo Lins
Pääosanäyttelijät:
Alexandre Rodrigues, Douglas Silva, Leandro Firmino, Phellipe Haagensen
Maat:
Brasilia, Ranska, USA
Kielet:
portugali