Arvostelu

Hoffman tekee näyttelijätyötä ja imitaatiota samassa paketissa.

Kansasista löytyy nelihenkinen Clutterin perhe murhattuna. The New Yorker-lehteen artikkeleita tuottava kirjalija Truman Capote näkee uutisen aiheesta ja päättää syventyä juttuun tarkemmin. Aihe vie miehen mennessään, kun hän ystävystyy murhasta tuomittuun Perry Smithiin ja samalla Capote alkaa tuottamaan kirjaa Kylmäverisesti. Vierailut vankilassa tuomitun luona muuttuvat kirjan taustatyöksi. Työ ja kirja eivät vain ei meinaa saada loppua, kun kuolemantuomion täytäntöönpano saa lykkäyksiä lykkäyksien perään. Samalla Capoten suhtautuminen murhaajaan muuttuu, koska pelissä on myös oman työn valmistuminen.

Philip Seymour Hoffman on Capote. Ja sitä hän on jokaista pientä elettä myöden, jopa niin että hän varastaa koko näyttämön olemuksellaan aina kun on kuvissa. DVD:n extroissa Capoten aikalaiset kuvailevat todellista päähenkilöä persoonaksi joka omalla kummallisella habituksellaan otti tilan haltuun. Näin käy elokuvassa myös Hoffmanin kohdalla. Kimittävä mies jonka ulkomuodossa tuntuu olevan ”normaalit” ihmismuodon suhteet jotenkin pielessä, siirtyy leffassa näyttelijän lopputulokseen hämmästyttävällä tavalla. DVD:n arkistofilmien perusteella Hoffman tekee näyttelijätyötä ja imitaatiota samassa paketissa.

Capote on hissuksiin etenevä elokuva. Käännekohtia ei korosteta musiikilla tai leikkauksilla, vaan niiden hoksaaminen jätetään katsojalle. Joku voisi sanoa että kyseessä on tasapaksu lätkäys – ja sitähän se onkin. Mutta ainakin tässä tapauksessa tasapaksu lätkäys uppoaa tähän katsojaan. Capoten ja murhaajan välisen suhteen kehitys, paineet kirjan valmistumisesta, Aamiainen Tiffanyllä-kirjan jättimenestyksen tuomat odotukset, ihmeäijä-Capoten persoonasta perillepääsy... mielenkiintoisia näkökulmia löytyy, kunhan itseä ei päästä elokuvan otteesta pois.

Capote DVD:n lisäsäliin olisi toivonut enemmän autenttista Capote-materiaalia. Tällaisesta persoonasta olisi varmasti saanut enemmänkin faktaa irti, sen sijaan että osassa dokumenttia sorrutaan perusmakeiluun tyyliin ”Hän sai aina parhaan ravintolan parhaan paikan”. Yök! Kuka tälläistä kaipaa, kun kuvattava kohde on homoseksuaali, aikansa huomiota herättävimpiä persoonia, kuoli kokkelin ja brenkun sekakäytön lopputuloksena, ei pystynyt tuottamaan enää yhtään kirjaa Kylmäverisesti-teoksen jälkeen... Harvassa ovat näin hyvät elokuvat, mutta vielä harvemmassa ovat hyvät DVD-extrat.

Pisteet: rating 90,000

Viljami
Ylläpitäjä, 232 arvostelua
Arvosteltu: 15.07.2007
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession
The Holy Mountain
The Holy Mountain arvosana 4,07
The Holy Mountain
Kummisetä osa II
Kummisetä osa II arvosana 4,29
Kummisetä osa II

Elokuvan tiedot

Capote
Capote arvosana 3,51
Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
2005
Pituus:
114 min
Ohjaajat:
Bennett Miller
Käsikirjoittajat:
Dan Futterman, Gerald Clarke
Pääosanäyttelijät:
Catherine Keener, Chris Cooper, Clifton Collins Jr., Philip Seymour Hoffman
Maat:
USA, Kanada
Kielet:
englanti