Arvostelu

Elämää suurempaa elokuvakokemusta on turha odottaa.

Tilaisuuden tullen en malttanut olla katsastamatta paljon ylistettyä rikostrilleri Cape Fearia. Ja täytyy kyllä sanoa, että ennakko-odotuksiin nähden tämä oli jonkinlainen pettymys. En näe tässä elementtejä, jotka pystyisivät nostamaan sen tillerien aateliin, eikä kaikkea pystytä selittämään leffan teon ajankohdalla, sillä mm. Uhrilampaat ilmestyi samana vuonna.

Näyttelijät ovat ehdottomasti Cape Fearin parasta antia. Robert De Niro näyttelee vankilasta juuri päässyttä sosiopaatti Max Cadya, joka linnassa paljon lakia lukeneena kokee olleensa 14 vuotta turhaan kiven sisällä. Cady aloittaa välittömästi vapaaksi päästyään silloisen puolustusasianajajansa Sam Bowdenin (Nick Nolte) ja hänen perheensä piinaavan hiillostamisen.

Robert De Niro on kerta kaikkiaan loistava Cadyna. Älykkyys, pelottomuus, itsevarmuus ja ennen kaikkea mielenvikaisuus paistavat miehen näyttelijätyöstä kauas ja tekevät hahmosta karismaattisen persoonan. Nick Nolte on myös juuri täydellinen perheensä puolesta pelkäävän "kiltin" miehen rooliin. Kun Samin tyttöä esittävä Juliette Lewis ja vaimoa esittävä Jessica Lange tekevät myös laatutyötä, niin koko näyttelijäkaartia voi luonnehtia erinomaiseksi, eli täydeksi kympiksi.

Scorsesen ohjausta on paljon ylistetty, mutta näin maallikon silmin en löytänyt siitä mitään hehkuttamisen arvoista. Toki hän tekee laadukasta työtä ja korostaa trillerileffan tunnelmaa kamerakulmillaan, mutta kömmähdyksiäkin on. Kuten tuo Cadyn poistuminen vankilasta, jossa hän töksäyttää suoraan päin kameraa. Kohtauksen olisi pitänyt olla pelottava ja Cadya kohtaan kunnioitusta herättävä, mutta onnistui olemaan vain tökerön huvittava. Mutta se siitä.

Juoni on kovin perinteinen kostoteemaan täydellisesti nojautuva kertomus, joka ei tämän pohjalta tuo katsojalle mitään uutta eikä erikoista. Hohdosta tutut torvimusiikit pauhaavat ja äänimaailmassa Cape Fear onnistuu loistavasti välittämään tunnelman katsojalle. Muuten leffa onkin sitten yliampuva ja epärealistinen ja näillä viittaan siihen, että Cadysta on tehty suurin piirtein joku kaiken kestävä teräsmies. Teatraalisuus siis menee yli, yksinkertainen olisi ollut kauniimpaa.

Yhteenvetona Cape Fear on trilleri muiden joukossa, mutta huikean hyvien näyttelijöiden vuoksi nostan tähtilukemaa jopa kokonaisella tähdellä. Kaikille jännitystä kaipaaville Cape Fearia voi suositella, mutta mitään elämää suurempaa elokuvakokemusta on turha odottaa.

Pisteet: rating 70,000

Boy From Shadows
Tykittäjä, 230 arvostelua
Arvosteltu: 23.09.2008
Katsottu: Kotona

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Parasite
Parasite arvosana 4,25
Parasite
Yojimbo - onnensoturi
Yojimbo - onnensoturi arvosana 4,36
Yojimbo - onnensoturi
Noita
Noita arvosana 3,94
Noita
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 3,93
Blade Runner 2049

Elokuvan tiedot

Cape Fear
Cape Fear arvosana 3,83
Genret:
Trilleri
Valmistusvuosi:
1991
Pituus:
122 min
Ohjaajat:
Martin Scorsese
Käsikirjoittajat:
John D. MacDonald, Wesley Strick
Pääosanäyttelijät:
Gregory Peck, Illeana Douglas, Jessica Lange, Joe Don Baker, Juliette Lewis, Martin Balsam, Nick Nolte, Robert De Niro, Robert Mitchum
Maat:
USA
Kielet:
englanti