Arvostelu

Mustavalkoisuus sopii hyvin leffaan. Värillisenä tätä olisikin vaikea kuvitella.

Calamari Union on Aki Kaurismäen ensimmäisiä elokuvia, mutta tässä on jo olemassa piirteitä, jotka löytyvät hänen myöhemmistä elokuvista. Tässä on vähäpuheisia miehiä, jotka puhuessaan käyttävät kirjakieltä. Kuuluupa myös omituinen huumori asiaan.

Omituinen on leffan juonikin. Kallion kaupunginosa on muuttunut epämiellyttäväksi asua. Muun muassa bussien ilmastointi on kehno ja niiden aikataulut ovat mitä sattuu. Myös mummot ovat väkivaltaisia. Niinpä kuusitoista Frankia ja yksi Pekka ovat päättäneet muuttaa Eiraan, jonka he uskovat olevan jonkinlainen paratiisi. Miehet päättävät mennä Eiraan eri reittejä. Matkasta tulee kuitenkin pitkä ja vaarallinen. Ruumiilta ei vältytä.

Calamari Union on aika erikoinen elokuva. Tämä leffa on kuvattu mustavalkoisena, joka tuo mukanaan sopivaa tunnelmaa. Värillisenä tätä olisi vaikea kuvitella. Leffassa on sopivasti melko omituista huumoria. Ja tapahtumatkin ovat omituisia. Tyyppejä ei pahemmin hätkähdytä vaikka kaveri ammuttaisiin vieressä. Ja muutenkin ovat aika kovahermoista porukkaa. Tutustutaan samalla matkan aikana muutenkin Helsinkiin ja tavataan mielenkiintoisia ihmisiä. Myös käsikirjoitus on suorastaan nerokas ja musiikkivalinnatkin ovat onnistuneita.

Eikä näyttelijöissäkään mitään pahaa sanottavaa ole. Pirkka-Pekka Petelius todistaa, että hän voi olla muunkinlaisissa tuotoksissa kuin hömppäkomedioissa. Myös Kaurismäen vakionäyttelijä Matti Pellonpää tekee hyvää työtä. Muutkin näyttelijät ovat loistavia vähintäänkin suomalaisella mittapuulla. Myös hahmot on saatu varsin hauskoiksi.

Pisteet: rating 100,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 05.08.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Smoke
Smoke arvosana 3,77
Smoke
Toy Story - Leluelämää
Toy Story - Leluelämää arvosana 3,90
Toy Story - Leluelämää
Kyttäyskeikka
Kyttäyskeikka arvosana 3,69
Kyttäyskeikka
Milanon ihme
Milanon ihme arvosana 3,93
Milanon ihme

Elokuvan tiedot

Calamari Union
Calamari Union arvosana 3,73
Genret:
Komedia
Valmistusvuosi:
1985
Pituus:
84 min
Ohjaajat:
Aki Kaurismäki
Käsikirjoittajat:
Aki Kaurismäki
Pääosanäyttelijät:
Kari Väänänen, Martti Syrjä, Mato Valtonen, Pantse Syrjä, Pate Mustajärvi, Puntti Valtonen
Maat:
Suomi
Kielet:
suomi