Arvostelu

Murray osaa tehdä yksinkertaisista asioista hienoja ja tunteellisiä.

Broken Flowers on sympaattinen ja pitkävetoinen kertomus siitä, mitä tapahtuu kun menneisyys palaa vainoamaan meitä.

Don Johnston on varsinainen Don Juan, jonka viimeisin naisystävä Shelly lähtee kävelemään. Samana aamuna postiluukusta tipahtaa vaaleanpunainen, parfymoitu kirje, joka ilmoittaa, että Donilla on 19- vuotias poika, joka saattaa tulla etsimään isäänsä. Salapoliisia leikkivän naapurinsa painostamana Don lähtee tapaamaan naisystäviään 20 vuoden takaa.

Broken Flowers on hienosti tehty ja kuvattu, hidastempoinen draama. Elokuva etenee niin hitaasti, että monessa vaiheessa katsojan kärsiväälisyyttä koitellaan. Joissain kohtauksissa Bill Murray saattaa vain istua ja tuojottaa apaattisen kamelin näköisenä eteenpäin. Murray osaa tehdä yksinkertaisista asioista hienoja ja tunteellisiä. Tässä kyseisessä leffassa on monia hienoja kohtauksia, jotka perustuvat Maurrayn näyttelijänlahjoihin ja iättömään karismaan. Eräässä kohtauksessa Murrayn Don käy makaamaan sohvalle ja on niin hellyttävän näköinen, että tekisi mieli menna halaamaan.
Toisessa kohtauksessa Murray istuu hautausmaalla, ja kun kamera osoittaa miehen uurteisia kasvoja, katsoja näkee miehen silmien hieman kostuvan. Kyllä siinä meinaa katsojaltakin itku tulla.

Samalla kun Donin matka kulkee Amerikan osavaltiosta toiseen, näytetään katsojalle hienoja maisemia. Maisemat ovat myös hienosti kuvattuja, ja Broken Flowersissa nähdään muutenkin mainiota kamera työskentelyä.

Bill Murray alkaa selvästi jo vanheta, mutta ikä ei vaikuta miehen loistavassa työssä. Murraylla on taito saada ihmiset nauramaan tai itkemään tahtomattaankin. Mies tekee aika lailla samanlaisen roolin kuin Lost In Transalationissa, eli lähinnä istuskelee hiljaa, mutta silti pidän enemmän Don Johnstonista kuin Bin Harrisista. Mukavan pikku piristyken Murrayn synkistelevään hahmoon antaa Doni salapolissiystävää Winstonia esittävä Jeffrey Wright.

Broken Flowersille täytyy antaa myös kunnia vaikuttavasta, yllätyksellisestä ja arvoituksellisesta lopusta. Se jättää kaiken avoimeksi ja antaa katsoja itse päättää mitä seuraavaksi tapahtuu.

Pisteet: rating 80,000

Veeraaa
Käyttäjä, 79 arvostelua
Arvosteltu: 27.04.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,39
Vihreä maili
Leon
Leon arvosana 4,33
Leon
Seitsemäs sinetti
Seitsemäs sinetti arvosana 3,95
Seitsemäs sinetti
Taksikuski
Taksikuski arvosana 4,10
Taksikuski

Elokuvan tiedot

Broken Flowers
Broken Flowers arvosana 3,57
Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
2005
Pituus:
106 min
Ohjaajat:
Jim Jarmusch
Käsikirjoittajat:
Bill Raden, Jim Jarmusch, Sara Driver
Pääosanäyttelijät:
Bill Murray, Frances Conroy, Jeffrey Wright, Jessica Lange, Sharon Stone, Tilda Swinton
Maat:
USA, Ranska
Kielet:
englanti