Arvostelu

Loukkaava, stereotyyppinen ja mauton.

Itävaltalainen muotitoimittaja Bruno (Sacha Baron Cohen) saa potkut Funkyzeit-ohjelmasta käytettyään velcropäällysteistä pukua Milanon muotijuhlilla. Siitähän sisu nousee ja mukanaan apuri Lutz (Gustaf Hammarsten) siirtyy Bruno Yhdysvaltoihin ahneena päämääränään tulla tähdeksi. Se on alkupotku räävittömälle kimaralle riemukkaasti homon Brunon törmäilyä ja hän aiheuttaa järkytystä ja inhoa moninaisissa paikoissa ja lopulta onnistuu saamaan unelmansa kiinni.

Pakko se on myöntää: Sacha Baron Cohenilla on munaa! Enemmän kuin strutsi- ja kanafarmin vuosituotannolla saa aikaan ja taatusti enemmän kuin John Holmesilla ja Ron Jeremyllä yhteensä. Brittiläisen, Cambridgessä opiskelleen juutalaisen pokka ei petä missään vaiheessa ja kameleonttimaisesti hän omaksuu roolinsa egoistisena itävaltalaisena homona täydellisesti. Bruno on räävittömän yliampuva ja loukkaava hahmo ja hänen itsekeskeinen ahneutensa on aivan yhtä käsittämätöntä kuin hänen räävittömät asusteensa. Larry Charlesin työ on pääasiassa antaa Cohenin paahtaa täyttä vauhtia tilanteisiin joissa lynkatuksi tulemisen vaara on hyvinkin todellinen.

Vaikea on olla vertaamatta tätä räävitöntä, mautonta ja shokeeraavaa satiiripläjäystä edeltäjäänsä Borat, sillä huumori lähtee samoista aiheista ja lähtökohta törmäilylle on samanlainen: omalaatuinen vähemmistöhahmo törmäilee ja aiheuttaa närää ohuella juonella. Räävittömistä vitseistä ja kohtauksista huolimatta on kokonaisuus harmillisen heppoinen, joskin se johtuu ennen kaikkea Brunosta. Silti Brunon törmäily paljastaa paljonkin epämiellyttäviä piirteitä amerikkalaisista ja se on yhteiskunnallinen ulottuvuus.

Loukkaava, stereotyyppinen ja mauton, mutta noista piirteistä huolimatta Brüno onnistuu olemaan myös hauska. Parhaimillaan Brunon törmäily aiheuttaa uskomattoman voimakkaita reaktioita ja pahimmillaan pahoinvointia.

Pisteet: rating 60,000

Jurpo
Tähtääjä, 1392 arvostelua
Arvosteltu: 21.08.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Aivokuollut
Aivokuollut arvosana 4,01
Aivokuollut
The Truman Show
The Truman Show arvosana 3,92
The Truman Show
Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys arvosana 4,22
Komisario Palmun erehdys
Monty Pythonin Hullu maailma
Monty Pythonin Hullu maailma arvosana 4,11
Monty Pythonin Hullu maailma

Elokuvan tiedot

Brüno
Brüno arvosana 2,92
Genret:
Komedia
Valmistusvuosi:
2009
Pituus:
83 min
K15
Tunnetaan myös nimillä:
Bruno
Ohjaajat:
Larry Charles
Käsikirjoittajat:
Anthony Hines, Dan Mazer, Jeff Schaffer, Peter Baynham, Sacha Baron Cohen
Pääosanäyttelijät:
Sacha Baron Cohen
Maat:
USA
Kielet:
englanti, saksa