Arvostelu

Visuaalinen mestariteos on elokuvan ystävien must see -klassikko.

Tämän elokuvan näkemisestä oli ehtinyt kulua jo useita vuosia, mutta harmaassa muistossa oli muisto häikäisevän hienosta elokuvasta. Nyt jälleen Blade Runner - Directors Cut -versiota on myynnissä ja lätty lähti heti mukaan, ja ei ne muistot olleet yhtään haalistuneet. Blade Runner on hiennoimpia elokuvia mitä maapäällä kantaa.

Vuonna 1968 ilmestyi scifi-kirjailija Philip K. Dickiltä romaani (Do Androids Dream of Electric Sheep), jonka elokuvaversiota saikin odotella reilut 14 vuotta. Ridley Scott ohjasi romaanista elokuvan Blade Runner, joka oli yksi aikaansa edellä olevista mestariteoksista. Scott ei ollut tarpeeksi tyytyväinen lopputulokseen ja 9-vuotta myöhemmin ilmestyi Blade Runner - Directors Cut, joka taitaa olla ainoa enää saatavilla oleva versio elokuvasta.

Eletään vuodessa 2019. Paikkana toimii Los Angeles. Vuosien saatossa ollaan kehitetty täysin ihmistä muistuttavat replikantit, jotka kuitenkin ollaan määrätty lopetettaviksi. Juuri tälläisiä hommia tekee Rick Deckard (Ford) Blade Runner -yksikön valiojäsen. Muutamia replikantteja pakenee läheisiltä siirtokunnilta ja tulee los Angelesiin tavoittenaan hakea lisää elinaikaa heitä valmistamasta yhtiöstä. Decard pääsee näiden ja heidän johtajansa Roy Battyn (Hauer) jäljille.

Blade Runner on kestänyt aikaa todella hyvin, paremmin kuin moni muu vertaisensa elokuva. Se on edelleen Ridley Scottin paras ohjaustyö (Gladiatori ja Alien jää niukasti taakse) ja miehen luoma visuaalinen maailma on lähes täydellinen. Vengeliksen upeat musiikit säestävät tarinaa upeasti ja saa tarinan tuntumaan lähes täydelliselta taideteoksilta. Tulevaisuuden kaupunki (Los Angeles) on myös hienosti toteutettu ja hienosti muuttuvat säät aurinkoisesta sateeseen ollaan toteutettu hyvin. Harrison Ford ja Rutger Hauer tekevät yhdet uransa parhaimmat roolisuoritukset, joiden hahmot ovat aidosti toimivia.

Yhteevetona Blade Runner - Directors Cut on kenties kaikkien aikojen paras tieteiselokuva, ja myös yksi parhaimmista elokuvista ylipäätänsä. Ridley Scottin visuaalinen mestariteos on elokuvan ystävien must see -klassikko.

nimimerkki: andy

Pisteet: rating 100,000

andy
Tähtääjä, 435 arvostelua
Arvosteltu: 05.02.2007
Katsottu: DVD

rating 100,000
rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 4,03
Blade Runner 2049
Paluu tulevaisuuteen
Paluu tulevaisuuteen arvosana 4,25
Paluu tulevaisuuteen
Psyko
Psyko arvosana 4,22
Psyko
Memento
Memento arvosana 4,19
Memento

Elokuvan tiedot

Blade Runner
Blade Runner arvosana 4,08
Genret:
Sci-fi,
Valmistusvuosi:
1982
Pituus:
112 min
Tunnetaan myös nimillä:
Blade Runner: Directors Cut, Blade Runner: Final Cut, Blade Runner – Metropolis 2020
Ohjaajat:
Ridley Scott
Käsikirjoittajat:
David Webb Peoples, Hampton Fancher, Philip K. Dick, Roland Kibbee
Pääosanäyttelijät:
Brion James, Daryl Hannah, Edward James Olmos, Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, William Sanderson
Maat:
USA
Kielet:
englanti, saksa, japani, kantoninkiina, unkari