Blade Runner - Directors Cut (1982)
- Tunnetaan myös nimillä:
- Blade Runner: Directors Cut, Blade Runner – Metropolis 2020
- Valmistusvuosi:
- 1982
- Ridley Scott
- David Webb Peoples, Hampton Fancher, Philip K. Dick, Roland Kibbee
- Daryl Hannah, Edward James Olmos, Harrison Ford, M. Emmet Walsh, Rutger Hauer, Sean Young
- USA
- Kielet:
- englanti, saksa, japani, kantoninkiina, unkari
- Pituus:
- 117 min
- Genret:
- Draama, Trilleri, Sci-fi
- Sijoitus:
Leffatykin 59. paras elokuva.
Arvostelut (7)
Edelleen ajatuksia herättävä ja kaikinpuolin hyvin toimiva klassikkoleffa.
Alkuperäistä Blade Runneria en ole nähnyt, mutta aina yhtä mainio director`s cut ei monista katselukerroista huolimatta ole päässyt tylsistyttämään, päinvastoin: Mitä useammin olen leffan katsonut sitä enemmän olen siitä pitänyt.
It's too bad she won't live! But then again, who does?
Työvoimaksi kehitellyt replikantit ovat kaikessa suhteessa ihmisiä pareampia, paitsi että niillä ei ole tunteita. Pikkuhiljaa replikanteille rupeaa muodostumaan tunteita ja ne nousevat kapinaan. Tästä syystä replikantit kielletään maapallolla ja poliisienerikoisyksikkö Blade Runnerin tehtävänä on tuhota maapallolla oleskelevat replikantit. Deckard on entinen blade runner, joka saa komennon takaisin hommiin kun 4 replikanttia on soluttautunut maahan. Deckardin hommaksi jää tuhota siipiveikot keinolla millä hyvänsä.
I've seen things you people wouldn't believe
Synkkään tulevaisuuteen sijoittuvat Blade Runner on vaikea laittaa mihinkään genreen. Se on enemmänkin draamaa kuin toimintaa, joka toisaalta tapahtuu scifistisessä maailmassa, mutta on höystetty film noir aineksilla. Blade Runner onkin luonut jonkin sortit aligenren Future Noirin. Ylhäältäluettuna juoni ei kuulosta kovinkaan omaperäiseltä, eikä se sitä varsinaisesti olekkaan. Tarinan sijasta leffa keskittyy pohtimaan elämää suurempia kysymysiä. Elokuva herättää ajatuksia ja varsinkin upean kaunis loppu ei jätä ketään kylmäksi. Deckardin oman ihmisyyden kyseenalaistaminen on myös iänikuinen väittelynaihe, johon tuskin koskaan tullaan saamaan oikeaa vastausta. Leffa jättää muutenkin katsojalle paljon tulkinnanvaraa ja oikeastaan mikään teoria elokuvansisällöstä ei voi olla varsinaisesti väärä.
My birthday is April 10, 2017. How long do I live?
Blade Runner on ehdottomasti Ridley Scottin uran paras ohjaustyö ja hän hoitaakin hommansa enemmän kuin hyvin. Directors cut on sitten se blade runner jollaisena Scott sen halusi meille esittää ja täytyy sanoa että Scottin visio on vähintäänkin häikäisevän hieno. Synkkä ja sateinen ilmapiiri sopii elokuvaan hyvin ja tulevaisuuden maailma tuntuu, sekä näyttää aidolta. Tehosteillakaan ei ole sorruttu kikkailemaan liikaa, joka on osasyy siitä että leffa toimii hyvin vielä tänäpävänäkin. Hahmot on varsin hyvin kirjoitettuja. Replikantteihin on saatu raapustettua juuri sopivasti roboottimaisuutta, sekä inhimillisyyttä (tietysti tätä auttaa vielä hyvät näyttelijät).
Muutenkin kaikki hahmot on kirjoitettu äärimmäisen hyvin, niin blade runnerit, kuin replikanttitehtailijatkin.
I want more life, Father
Deckardin roolin vetävä Harrison Ford tekee elämänsä roolin. Hiemankin huonompi näyttelijä olisi saattanut lätistää leffan tunnelman täysin, mutta Ford ei moiseen sorru. Yleensä hieman pökkelömäinen Rutger Hauer tekee myös viidentähden arvoisen roolin replikantti Roy Battynä. Kill BIllien myötä myös Daryl Hannhin roolisuorituksia on ruennut katsomaan erikulmasta ja täytyy sanoa että Hannah tekee myös Blade Runnerissa hyvän roolin, vaikka jääkin sivuosassa selkeästi Fordin ja Hauerin varjoon. Loputkin sivuosa poppoosta vetää hyvät roolit ja ovat uskottavia hahmojensa pöksyissä. Näyttelijäosuudeltakin leffa on siis täydellisesti kunnossa.
I need the old blade runner, I need your magic
Yli 20 vuotta vanha Blade Runner on edelleen ajatuksia herättävä ja kaikinpuolin hyvin toimiva klassikkoleffa, josta en keksi kertakaikkiian mitään vikaa. Leffa rikkoo kliseitä melko rankalla kädellä ja jättää loppuessaan katsojalle sekä hieman hämmästyneen, että samalla niin helpottuneen tunteen, viestittäen alutajuntaan että nyt on nähnyt äärimmäisen hienon elokuvan.
nimimerkki: Siperia Jones
Siperia Jones
Käyttäjä, 51 arvostelua

Arvosteltu: 13.10.2004
Katsottu: Kotona
Arvostelun pisteet
Hieno ja synkkä tulevaisuudenvisio, joka pistää katsojat ajattelemaan.
Blade Runner ei saanut ilmestyessään juurikaan arvostusta, mutta nykyään sitä pidetään jo klassikkoelokuvana, eikä syyttä, sillä se on todella upea elokuva. Itse pidän sitä parhaana sci-fi -leffana ja yhtenä parhaimmista elokuvista.
Tulevaisuudessa useat ihmiset ovat muuttaneet avaruudessa oleviin siirtokuntiin, mutta Maapallollekin on jäänyt vielä ihmisiä. Avaruudessa ihmiset käyttävät työtehtävissä uudenlaisella androiditeknologialla rakennettuja replikanteja, joiden tulo Maahan on kielletty kuolemantuomion uhalla. Heitä jahtaavat blade runnerit, joista yksi on Rick Deckard (Ford). Miehen oma arvomaailma joutuu erään jahtioperaation yhteydessä kyseenalaiseksi.
Blade Runner ei ole ihan selkeä sci-fi -elokuva, vaan siihen on sekoitettu vaikutteita muun muassa film noirista. Eri lajityylien sekoitus on onnistunut todella hyvin. Ne saadaan jopa tukemaan toisiaan. Blade Runneriin on saatu synkkä ja iloton maailma, jossa henki on varsin halpa ja kaduilla liikkuu monenlaista porukkaa, jotka yrittävät hankkia elantoa ja toivovat pääsevänsä jonain päivänä avaruuden siirtokuntiin. Muutenkin Blade Runnerin maailma on saatu realistisen näköiseksi. Teknologia vaikuttaa melko realistisen näköiseltä, eikä ruokaa syödä pillereinä. Kaduillakaan ei liiku mitään ihmeellisiä muotifriikejä, vaan kaikki ovat tavallisia ihmisiä ongelmineen ja toiveineen.
Blade Runnerin ohjaajan versio herättää myös katsojan mielessä monenlaisia kysymyksiä ja ajatuksia. Tässä ohjaajan versiossa loppu jätetään mielenkiintoisesti auki. Myös Deckardin henkilöllisyyttä pistetään miettimään. Kaikki ei taidakaan olla sitä, miltä näyttää. Vihjeitä annetaan, mutta katsojan on osattava koota palapeli itse. Joten jos odottaa pelkkää aivotonta räiskettä, niin joutuu pettymään, sillä tämä on erittäin mielenkiintoisella tavalla ajatuksia herättävä leffa.
Eikä näyttelijöissäkään ole mitään moittimista. Harrison Ford tekee yhden parhaimmista roolisuorituksistaan. Eikä hänen hahmonsakaan ole mikään kirkasotsainen sankari, vaan kylmä tappaja, joka tappaa porukkaa, joiden ainoa rikos on olla siellä, missä heidän ei kuuluisi olla. Rutger Hauer tekee hienoa työtä replikanttiryhmän johtajana. Hauerin hahmo ei myöskään ole sen enempää paha kuin hyväkään. Hän ei tavoittele rikkauksia tai maailmanvaltaa, vaan hän yrittää vain parantaa omia elinolosuhteitaan. Eivätkä muutkaan näyttelijät sen huonompia ole.
Blade Runner on upea sci-fi -klassikko, joka on kestänyt aikaa todella hyvin. Neljännesvuosisadan ikäinen elokuva hohtaa edelleen uutuuttaan, eikä tehosteissa näy vanhenemisen merkkejä. Samaahan ei voi sanoa monestakaan vuosituhannen vaihteen tehostespektaakelista.
nimimerkki: Ville
Ville
Tähtääjä, 479 arvostelua

Arvosteltu: 29.07.2007
Arvostelun pisteet
Perusasiat selviksi. Blade Runner on helvetin hyvä elokuva. Mielestäni se on yksi merkittävimmistä sci-fi leffoista. Juonta ei kovin tarkkaan kannata kertoa. Tarina sijoittuu lähitulevaisuuteen. Ihmiset ovat ahtautuneita suurkaupungeiksi muuttuneisiin siirtokuntiin. On ihmisklooneja -replikantteja ja niitä jahtaavia palkkiometsästäjiä -Blade Runnereita.
Se mikä leffassa jaksaa olla kiehtovaa on siinä esiintyvä kuva tulevaisuuden miljööstä. Se on yksi onnistuneimpia ja omassa rujoudessaan tyylikkäimpiä tulevaisuuden maisemia. Kaikki on synkkää mutta niin kaunista. Kuva voisi olla jo suoraan sateisesta New Yorkista. Kuvaus itsessään on myös mestarillista. Ohjaaja Ridley Scott läväytti aikanaan toisen jättipotin heti mestarillisen Alienin jälkeen. Jotain tummasävyistä sukulaisuutta näissä leffoissa onkin.
Harrison Ford vetää roolin jolla Han Solot pääsee unohtumaan. Mielestäni juuri tämä leffa pisti kirvesmiehen näyttelijäuran lopulliseen nosteeseen. Rutger Hauer pääsi kerrankin näyttelemään ainoaan oikeaan leffaan. Ja tyylikkäästihän se homma sujui. Vahinko vaan ettei liftaripoika päässyt matkallaan pidemmälle. Onnistuneet ja mielenkiinoiset henkilöhahmot ovat myös leffan suola.
Tässä tapauksessahan on kyse Directors Cut -versiosta, joka poikkeaa hieman alkuperäisestä leffasta. Mm. loppu on hieman erilainen ja synkempi. Yksisarvisen ratsastuskohtaus ja sen yhteys korostuu, kertojan ääni on jätetty pois.
Blade Runner on leffa josta löytyy useita ulottuvuuksia. Sen voi katsoa älykköasenteella elämän filosofioita miettien. Sen voi töllöttää sikspäkki kainalossa röyhtäillen. Sen voi katsoa aina uudestaan. Tuollaiset seikat tekevät mielestäni elokuvasta loisteliaan. Suosittelen!
Kustaa
Ylläpitäjä, 227 arvostelua

Arvosteltu: 28.07.2001
Arvostelun pisteet
Synkeässä (onko muita) tulevaisuudessa ihmiskunta muuttaa kovaa vauhtia tähtien takaisiin siirtokuntiin. Apuna tässä työssä käytetään bioteknisiä "kopioita" jotka ovat uskomattoman vahvoja ja älykkäitä orjarobotteja. Näissä kopioissa kuitenkin ilmeni virheitä, sillä huomattiin niiden kehittävän tunteita ja sen estämiseksi niiden elinikä määrättiin rajalliseksi. Maan päällä nämä "kopiot" ovat laittomia ja sitä varten on Blade Runner-poliisit, joiden tehtävä on etsiä näitä karanneita robotteja ja "päästää viralta".
Ridley Scottin legendaarinen visio yli 20:n vuoden takaa ei ole menettänyt tehoaan yhtään. Valtavien monoliittien, joiden välissä liitelee lentäviä autoja ja ahtaiden kujien kontrasti on valtava. Blade Runner on visuaalisesti uskomattoman kaunis elokuva, jonka kuvissa on runsaasti symboleita. Äänimaailma luo vaikutelmaa valtavasta urbaanista sokkelosta, missä kaikki on likaista ja ahdasta tai sitten likaista ja yksinäistä.
Rick Deckard (Ford) on tehokas Blade Runner, joka saa tehtäväkseen entiseltä pomoltaan etsiä ja tuhota neljä karannutta "kopiota". Konemaisella tehokkuudella Deckard aloittaa jahtinsa ja löytää ja hävittää koneet yksitellen. Tilanteeseen sotkeutuu vielä Rachel (Young), joka on kokeellinen malli. Tämä malli kykenee muistoihin ja siten käsittelemään tunteitaan aikaisempia malleja tehokkaammin.
Fordin esittämä Rick Deckard on hyvin klassinen mies-ilman-nimeä. Hänellä ei ole merkittäviä siteitä mihinkään ja hän tekee työnsä tunteettomalla tehokkuudella. Periaattessa Blade Runnerin käsikirjoitus on klassinen "mies-vastaan-kone"-hahmotelma, mutta vastakohdat vaihtuvat. Deckard on ihminen, mutta tunteeton ja hänen vastapuolensa ovat koneita, mutta äärimmäisen inhimillisiä.
"Kopioita" johtava Roy Batty (Hauer) on erinomainen hahmo. Tämä olento on ylivertaisen älykäs, vahva ja ketterä, jota motivoi kaikista yksinkertaisin tarve, eloonjäämisvietti. Rutger Hauerin suoritus tunteellisena robottina on yhtä hienoa työtä kuin Fordin suoritus tunteettomana ihmisenä. Kohtauksissa on helppo tuntea kaikkien Battyn kokemien tunteiden voima ja inhimillinen puhtaus. Viha, pelko, rakkaus ja suru ovat kaikki näkyvillä ja puhtaina.
Blade Runneria voisi ylistää loputtomiin, mutta samalla pitää sanoa, että se on raskas elokuva. Scott ei käytä nopeaa leikkausta ja elokuvan rytmi on miltei laahaava. Tämän unimaisen ja rauhallisen saagan lopuksi katsoja on liikuttunut ja lumoutunut. Blade Runner on lyhyesti sanottuna hyvä elokuva.
nimimerkki: Jurpo
Jurpo
Tähtääjä, 613 arvostelua

Arvosteltu: 16.07.2004
Katsottu: VHS
Arvostelun pisteet
Visuaalinen mestariteos on elokuvan ystävien must see -klassikko.
Tämän elokuvan näkemisestä oli ehtinyt kulua jo useita vuosia, mutta harmaassa muistossa oli muisto häikäisevän hienosta elokuvasta. Nyt jälleen Blade Runner - Directors Cut -versiota on myynnissä ja lätty lähti heti mukaan, ja ei ne muistot olleet yhtään haalistuneet. Blade Runner on hiennoimpia elokuvia mitä maapäällä kantaa.
Vuonna 1968 ilmestyi scifi-kirjailija Philip K. Dickiltä romaani (Do Androids Dream of Electric Sheep), jonka elokuvaversiota saikin odotella reilut 14 vuotta. Ridley Scott ohjasi romaanista elokuvan Blade Runner, joka oli yksi aikaansa edellä olevista mestariteoksista. Scott ei ollut tarpeeksi tyytyväinen lopputulokseen ja 9-vuotta myöhemmin ilmestyi Blade Runner - Directors Cut, joka taitaa olla ainoa enää saatavilla oleva versio elokuvasta.
Eletään vuodessa 2019. Paikkana toimii Los Angeles. Vuosien saatossa ollaan kehitetty täysin ihmistä muistuttavat replikantit, jotka kuitenkin ollaan määrätty lopetettaviksi. Juuri tälläisiä hommia tekee Rick Deckard (Ford) Blade Runner -yksikön valiojäsen. Muutamia replikantteja pakenee läheisiltä siirtokunnilta ja tulee los Angelesiin tavoittenaan hakea lisää elinaikaa heitä valmistamasta yhtiöstä. Decard pääsee näiden ja heidän johtajansa Roy Battyn (Hauer) jäljille.
Blade Runner on kestänyt aikaa todella hyvin, paremmin kuin moni muu vertaisensa elokuva. Se on edelleen Ridley Scottin paras ohjaustyö (Gladiatori ja Alien jää niukasti taakse) ja miehen luoma visuaalinen maailma on lähes täydellinen. Vengeliksen upeat musiikit säestävät tarinaa upeasti ja saa tarinan tuntumaan lähes täydelliselta taideteoksilta. Tulevaisuuden kaupunki (Los Angeles) on myös hienosti toteutettu ja hienosti muuttuvat säät aurinkoisesta sateeseen ollaan toteutettu hyvin. Harrison Ford ja Rutger Hauer tekevät yhdet uransa parhaimmat roolisuoritukset, joiden hahmot ovat aidosti toimivia.
Yhteevetona Blade Runner - Directors Cut on kenties kaikkien aikojen paras tieteiselokuva, ja myös yksi parhaimmista elokuvista ylipäätänsä. Ridley Scottin visuaalinen mestariteos on elokuvan ystävien must see -klassikko.
nimimerkki: andy
andy
Käyttäjä, 327 arvostelua

Arvosteltu: 05.02.2007
Arvostelun pisteet
Alkuperäinen on selvästi parempi.
Ridley Scottin tiivistunnelmainen scifidraama Blade Runner oli loistava elokuva. Jostain syystä ohjaajan piti päästä sörkkimään alkuperäisteosta uudelleen, ja tuloksena oli Blade Runner-Director's cut.
Neljä androidia joilla on rajoitettu elinikä pujahtaa maapallolle. Planeettamme pinnalla nuo eliöt ovat valitettavasti lailla kiellettyjä, joten poliisi lähettää erikoisyksikkönsä niiden perään.
Blade Runner oli loistava, loistava elokuva sellaisena kuin se alunperin oli. Tämä director's cut on myös ihan hyvä, mutta olisi paljon parempi ilman alkuperäistä filkkaa. Blade Runnerin tunnelma oli mukaansatempaava ja kiintoisa. Umpitaiteellisen DC version tunnelma on unenomainen ja synkempi. Sisältäähän leffa edelleen ne loistavat roolisuoritukset, hienon idean, toteutuksen jne. Mutta siitä puuttuu jotain. Pikkuseikkoja. Director's cut on pikkuseikoilta erilainen, mutta ratkaisevilta pikkuseikoilta. Blade Runnerissa nääs pikkuseikat ovat tärkeitä. Kertojän ääni on leikattu pois, ja se on pitkä miinus. Kertojan rauhallinen ja pohdiskeleva ääni oli osa tunnelmaa. Musiikki puuttuu lähes kokonaan. Harmi, Vangeliksen soundtrack oli aika hyvä. Muutama repla on leikattu pois, miksi? Väliin on lisätty joku lyhyt kohtaus jossa näkyy yksisarvinen. Häh???
Mutta eipä silti, ei Blade Runner-Director's cut huono ole. Silti, en minä tästä maksaisi, kun olen nähnyt alkuperäisen Blade Runnerin, joka on selvästi parempi elokuva. Siis, jos et ole nähnyt Blade Runneria, vuokraa/osta alkuperäisversio, ja vasta sen jälkeen Director's cut.
Raato-A

Suosituksia
Kommentit (51)
Creeper234Käyttäjä |
22.03.10 klo 11:07
Olen nähnyt vain Directors Cutin joten en tiedä kuinka paljon parempi/huonompi se on verrattuna alkuperäiseen, mutta pakko se on suorilta sanoa: yksiä yliarvost... Lue loput
kurkkuharjaTykittäjä |
21.01.10 klo 23:36
Tunnelmarikasta pohdintaa vapaudesta ja orjuudesta, hyvästä ja pahasta, tiedottomuudesta sekä siitä, miten pitkälle materialistinen yhteiskunta voi mennä. Hahmo... Lue loput
miskathemanKäyttäjä |
30.11.09 klo 00:47
fordin paras leffa
WGBKäyttäjä |
24.10.09 klo 03:01
Lumoava kyberpunk-klassikko tämä on. Kaikki teatterilevitykseen menneen version huonot puolet on karsittu Ridley Scottin ehdottomasta merkkipaalusta. Vangelikse... Lue loput