Arvostelu

Bruce Lee asetti elokuvallaan kungfuelokuvien riman uudelle tasolle.

Kamppailuelokuvien legendaksi tituuleerattu Bruce Lee aloitti maltillisesti, mutta loppujen lopuksi räväkästi elokuvauransa päätähtenä. Wei Lon ohjaama ja käsikirjoittama Lohikäärmeen nyrkki toi uuden tyylin kungfuelokuviin.

Cheng (Bruce Lee) saapuu Thaimaaseen enonsa saattelemana, joka muistuttaa häntä äidille tekemästä lupauksesta olla osallistumatta tappeluihin. Chengin on tarkoitus asua serkkujensa luona, jotka hyvää hyvyyttään hankkivat hänelle töitä jäätehtaalta. Vahingon kautta Chengin serkut saavat selville jäätehtaan salakuljettavan huumeita. Tästä ei tietenkään seuraa hyvää, sillä tehtaan pomo tekee kaikkensa, jotta loput työntekijät eivät saisi selville ”sivubisneksestä”. Cheng päättää lopulta rikkoa lupauksensa, sillä hänen serkut katoavat yksi toisensa jälkeen ja sehän ei käy päinsä.

Bruce Lee asetti elokuvallaan kungfuelokuvien riman uudelle tasolle. Siinä missä aikaisemmin aasialainen kamppailuelokuva keskittyi pitkälti ylipitkiin tappeluihin läpi elokuvan, keskittymättä sen kummemmin itse juoneen, toi Bruce Lee ja Wei Lo jotain uutta. Tällä kertaa on pyritty keskittymään enemmän tarinaan ja toiminnasta on pyritty tekemään maltillisempaa, mutta silti viihdyttävää. Elokuva etenee kuitenkin hieman laiskahkosti, mutta kiihtyy loppua kohden. Kamppailuelokuvasta, kun on kyse ovat toimintaosuudet yksi elokuvan tärkeimmistä puolista. Ne hoituvatkin varsin viihdyttävästi ja tarjoaa kahden tyyppisiä otoksia. On Bruce Lee ja muut. Siinä missä esimerkiksi James Tienin hahmo Chien edustaa perinteisempää ja tähän asti (1971) tutumpaa kungfuta, on Bruce Lee tuonut modernimpaa tyyliä, jossa suorastaan nautiskellaan jokaisesta potkusta ja lyönnistä. Enää ei kamppailut näytä pelkästään sparrilta, vaan nyt oikeasti kuritetaan toinen toistaan, että verikin lentään.

Lohikäärmeen nyrkki ei vielä tarjoile parasta Bruce Leetä, mutta se on askel kohti parempia tuotoksia, joita tultaisiin näkemään.

Pisteet: rating 60,000

Grinch
Käyttäjä, 39 arvostelua
Arvosteltu: 07.05.2014
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Hullu Pierrot
Hullu Pierrot arvosana 3,77
Hullu Pierrot
American History X
American History X arvosana 4,27
American History X
Lyhyt elokuva tappamisesta
Lyhyt elokuva tappamisesta arvosana 3,76
Lyhyt elokuva tappamisesta
Oldboy
Oldboy arvosana 4,32
Oldboy

Elokuvan tiedot

Lohikäärmeen nyrkki
Lohikäärmeen nyrkki arvosana 3,84

Lohikäärmeen nyrkki (1971)

Alkuperäinen nimi: 唐山大兄

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1971
Pituus:
115 min
K15
Tunnetaan myös nimillä:
Fists of Fury, Tang shan da xiong, Tángshān dà xiōng, The Big Boss
Ohjaajat:
Wei Lo
Käsikirjoittajat:
Wei Lo
Pääosanäyttelijät:
Bruce Lee, James Tien, Maria Yi, Yin-Chieh Han
Maat:
Hongkong
Kielet:
mandariinikiina