Arvostelu

Prameita pukuja, ylväitä miehiä, uljaita hevosia ja... 11 oscaria. Huh!

Ben-Hur lienee yksi kaikkien aikojen kunnioitetuimmista leffoista. Leffassa on prameita pukuja, ylväitä miehiä, uljaita hevosia ja... 11 Oscaria. Huh! Moinen eepos on jäänyt leffahistoriaan niin tärkeänä tekeleenä, että se kuuluu oikeastaan nähdä jo yleissivistyksen vuoksi. Pitääpä siitä tai ei.

Charlton Heston esittää jätkää nimiroolissa. Judah Ben-Hur on Jeesuksen aikana elänyt heppu, jota vanhukset muistelisivat luultavasti sanoin "sepä oli hieno mies". Häiskä elelee rikkaana juutalaisprinssinä aikansa, kunnes vanha ystävä Messala pistää hänet perheineen perusteettomasti poseen. Judah lähtee seikkailulle tahtomattaan, mutta vannoo vielä palaavansa takaisin...

Käsis olisi muuten juoneltaan melko tavallinen sankariraina, mutta sen tekevät mielenkiintoiseksi itse Jeesuksen ovelat cameot. Loppua kohden Hän saa nauttia valokeilasta enemmänkin, ja Judahin tarina kulkee taitavasti rinnan ristiinnaulitsemisen kanssa. Jees, mainio veto! Leffan heikoin puoli on tietenkin sen pituus - 222 minsaa. Ravikisat sun muut spektaakkelimaiset skenet saavat kellon näyttämään liiankin mielenkiintoiselta. Tylsyyden huipentumia ovat alku- ja välisoitto, joissa vain kuunnellaan mahtipontista musaa useiden minuuttien ajan. Hohhoijakkaa...

Pläjäyksessä riittää kieltämättä visuaalista loistoa (etenkin aikaansa nähden) vaikka muille jakaa. Kuuluisa ravikohtaus on kuvattu yllättävän vauhdikkaasti. Tietynlainen vänkä, vanha fiilis on alati läsnä. Muutamat otokset tuntuvat henkiin heränneiltä maalauksilta, mihin leffa tuntuisi osittain pyrkineenkin. Musiikki on myöskin hienoa kuultavaa. Näyttelijät ovat uskottavia, vaikka hahmot ovat (tarkoituksella) melko teatraalisesti kirjoitettuja.

Ben-Hur on ylipitkä, massiivinen eepos jolla on samalla oma viehättävä tatsinsa. Pingu tuntee suurta kunnioitusta, vaikkei nauttisikaan kuvasta kolmea ja puolta kuulaa enempää. Ehdottomasti katsastamisen arvoinen pläjäys on kuitenkin kyseessä - ei pelkästään elokuvallisen tärkeytensä takia.

Pisteet: rating 70,000

Pingutyyppi
Ylläpitäjä, 247 arvostelua
Arvosteltu: 12.11.2003
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Kurjet lentävät
Kurjet lentävät arvosana 4,18
Kurjet lentävät
Mulholland Drive
Mulholland Drive arvosana 4,03
Mulholland Drive
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita arvosana 3,99
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
The Plague Dogs
The Plague Dogs arvosana 4,13
The Plague Dogs

Elokuvan tiedot

Ben Hur
Ben Hur arvosana 3,91

Ben Hur (1959)

Alkuperäinen nimi: Ben-Hur

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1959
Pituus:
222 min
Ohjaajat:
William Wyler
Käsikirjoittajat:
Karl Tunberg
Pääosanäyttelijät:
Charlton Heston, Haya Harareet, Hugh Griffith, Jack Hawkins, Martha Scott, Stephen Boyd
Maat:
USA
Kielet:
englanti