Pistejakauma

1%

0%

1%

5%

5%

11%

21%

32%

14%

11%

Pisteytykset

rating 50,000

Ludil
Käyttäjä

rating 50,000

Suuri elokuvaklassikko Ben-Hur tuntuu yleissivistävältä elokuvajärkäleeltä vaikka se oli katsomiskokemuksena tasaisen pitkästyttävä/puuduttava jo ensiminuuteista alkaen. Annan ansaitut propsit teoksen ohjaajalle William Wylerille, jonka elokuvan massiivisuus ja kunnianhimoisuus ovat käsittämättömän korkeaa luokkaa. Samaa voisi sanoa yhtä lailla spektaakkelimaisesta, Elizabeth Taylorin tähdittämästä Kleopatrastakin, mutta Ben-Hur vie siltä voiton olemalla korskeampi ja yksinkertaisesti parempi.

Noin, nyt kun muodollisuudet on hoidettu, menen suoraan asiaan. Pikkutarkkuus ja kunnianhimo hääräilevät useimmiten laadukkaiden elokuvien taustapiruina, mutta Ben-Hur osoittaa ikiaikaisen totuuden, jonka mukaan ”liika on aina liikaa”. Elokuvasta jää sellainen fiilis, että sitä on ollut ennenkaikkea mukavaa tehdä, esim. valita hienoja kuvauspaikkoja, hommailla statisteja, näperrellä kaikenlaisia kivoja kaleeripienoismalleja ja yksityiskohtia sun muuta, millä leffasta saa törkeän kalliin ja samalla hämmästyttävän. Näillä miljööyksityiskohdilla tuntuu olevan enemmän merkitystä kuin tarinankululla, joka etenee aivan saaplarin hitaasti. Ben-Hurin juoni on sinänsä ihan kelpo, mutta sen venyttäminen tolkuttoman pitkäksi kertoo lähinnä ohjaajan rakkaudesta lisäillä siihen tarpeettoman paljon kaikenlaista jonninjoutavaa, joihin puolestaan voi lisäillä kaikenlaista hauskaa pikkusälää jne. Elokuva olisi huomattavasti katsojaystävällisempi jos siinä olisi juonen kannalta olennaisimmat kohdat tiivistettynä n. puolentoista tunnin/kahden tunnin elokuvaksi. Mutta koska leffa on pituudeltaan mitä on, se sisältää tuskastuttavan paljon hetkiä, joissa jahkaillaan samojen juttujen äärellä kerrasta viidenteen kertaan vaikka asia tulisi kaikille selväksi ihan yhdelläkin kertaa, hitto vie.

Toinen asia, josta katselukokemukseni kärsi, on elokuvan musiikit. Ben-Hurin häiritsevä soundtrack on puhtaasti pelkästään vain kamala. Esim. yksi itkettävän ajansyömistä sekä melodramaattisista teemakappaleista "Star of Bethlehem" on jotain sellaista, jota en tunkisi mihinkään elokuvaan tai ylipäätään minnekään muualle kuin johonkin peräreikää muistuttavaan, minne se kuuluukin. Parhaimmillaan roomalaisten soittama torvimusiikki tuo elähdyttävästi mieleen Asterix-elokuvien äänimaailman, joka on liian komediallinen Ben-Huriin. Huonoimmillaan saundit särähtävät tarinan tavoin ärsyttävän, jopa raastavan paikoillaanjunnaavina. Olisin pitänyt elokuvasta enemmän jos sen audiovisuaalisesta esityksestä oltaisiin poistettu kaikki musiikit.

Jos unohtaa kaiken mainitsemani negatiivisen niin Ben-Hur on edelleen nykypäivinäkin näyttävää katseltavaa. Charlton Heston tekee hyvää työtä nimikkohahmona vaikka pidän miehen Apinoitten Planeetta (1968) roolisuoritusta vielä parempana. Näin vaivalla tehtyä ja historiallisesti merkittävää elokuvaa ei voi dissata täysin. Lisäksi rainan tietynlainen mieleenpainuvuus on leffafriikin urani kannalta merkittävää.

Ataru
Käyttäjä

rating 50,000

Dev
Käyttäjä

rating 50,000

Hoplaa
Käyttäjä

rating 50,000

Madventur3z
Käyttäjä

rating 50,000

Mikaro
Käyttäjä

rating 50,000

-Peksi-
Käyttäjä

rating 50,000

Elokuvan tiedot

Ben Hur
Ben Hur arvosana 3,91

Ben Hur (1959)

Alkuperäinen nimi: Ben-Hur

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1959
Pituus:
222 min
Ohjaajat:
William Wyler
Käsikirjoittajat:
Karl Tunberg
Pääosanäyttelijät:
Charlton Heston, Haya Harareet, Hugh Griffith, Jack Hawkins, Martha Scott, Stephen Boyd
Maat:
USA
Kielet:
englanti