Arvostelu

Hieno elokuva yhden miehen noususta ja tuhosta.

Barry Lyndon (O'Neal) on irlantilainen nuori mies, joka sattuu olemaan melko omahyväinen kaveri. Kaveri aiheuttaakin itselleen ongelmia ja hänen on pakko häipyä paikalta. Barry liittyy Englannin armeijaan ja lähtee manner-Eurooppaan. Tämä muuttaa melkoisesti Barry Lyndonin tulevaa elämää.

Barry Lyndon on jostain syystä hieman unohdetumpaa Kubrickia. Syyttä voi kyllä ihmetellä, sillä tämä pärjää muille Kubrickin mestariteoksille. Tarina on nyt toki tyypillinen nousu ja tuho -tarina, mutta homma on toteutettu viimeisen päälle tyylikkäästi. Stanley Kubrick käytti tässä muun muassa ensimmäistä kertaa kameralinssiä, joka mahdollisti kuvaamisen luonnonvalossa. Muutenkin huomaa, että elokuvan tekemiseen on käytetty aikaa ja vaivaa. Lyndonin valmistumiseen meni kaikkiaan kaksi vuotta.

Jo visuaaliselta puoleltaan Barry Lyndon toimii hienosti. 1700-luvun tunnelmaan on todellakin panostettu ja kameratyöskentely on hyvin toteutettua. Tämä on saatu tunnelmaltaan todella hienoksi historialliseksi eeposelokuvaksi, joka lyö 1950- ja 1960-lukujen historialliset spektaakkelit. Homma näyttää kaikin puolin aidolta. Sotakohtauksiin olisi voinut panostaa hieman enemmän, mutta ei muuten sen enempää valittamista.

Käsikirjoituskin on loistava. Dialogi toimii hienosti. Harmi vain, että ainakin DVD:llä kaikki kansallisuudet puhuvat samanlaista englantia. Tapahtumatkin saadaan vieritettyä oivallisesti eteenpäin, eikä lähes kolmen tunnin pituus juurikaan tunnu. Tosin olisi voinut muutamasta kohdasta napsia hieman pituutta pois.

Barry Lyndon on todella hienosti toteutettu elokuva yhden miehen noususta yhteiskunnan yläluokkiin ja sieltä tippumisesta. Loppu on sitten jo jokseenkin synkkä. Tämä on kyllä hienoa työtä Kubrickilta.

nimimerkki: Ville

Pisteet: rating 90,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 08.08.2007
Katsottu: DVD

rating 60,000
rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Leon
Leon arvosana 4,33
Leon
The Artist
The Artist arvosana 3,83
The Artist
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota arvosana 4,30
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot

Elokuvan tiedot

Barry Lyndon
Barry Lyndon arvosana 4,09
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1975
Pituus:
178 min
Ohjaajat:
Stanley Kubrick
Käsikirjoittajat:
Stanley Kubrick, William Makepeace Thackeray
Pääosanäyttelijät:
Leon Vitali, Marisa Berenson, Patrick Magee, Ryan O'Neal
Maat:
Iso-Britannia, USA
Kielet:
englanti, saksa, ranska