Arvostelu

Pitkälle hiottu ja valmisteltu taideteos.

"Kauniin kivulias, puhdasta elokuvataidetta, kuin maalaus..." Näin ovat todenneet kriitikot, katsojat ja monet arvostetut ohjaajat (mm. eräs Martin Scorsese) Stanley Kubrickin 1700-luvun läpileikkauksesta, Barry Lyndonista. Sitä Barry Lyndon kieltämättä myös onkin, pitkälle hiottu ja valmisteltu taideteos.

Tarina lähtee liikkeelle Irlannista, jossa nuori Redmond Barry (O'Neal) rakastuu tulisesti omaan serkkuunsa Noraan. Kun nuorten rakkauden väliin tulee Englannin armeijan kapteeni John Quinn, johon Nora rakastuu, on Redmond saanut tarpeekseen. Hän haastaa kapteenin kaksintaisteluun. Viimeisenä jaloilleen kaksintaistelusta selviytynyt Redmond on tappanut arvostetun upseerin ja on pakotettu pakenemaan Dubliniin. Erilaisten sattumusten kautta Redmond joutuu lopulta soluttautumaan irlantilaisen korttihuijari Chevalier de Balibarin palvelusväkeen. Isänmaanrakkaus kuitenkin ajaa Redmondin tunnustamaan aikeensa Chevalierille ja näin miehet ystävystyvät. Tuon ajan aikana de Balibari opettaa Redmondille kortinpeluuta ja pian miehet huijaavatkin aatelisia ja kreivejä yhteistyössä. Eräällä kortinpeluukerralla Redmond ihastuu Lady Lyndoniin (Berenson), rikkaan sir Charles Lyndonin vaimoon. Rakkaus roihahtaa ja kun sir Charles pian menehtyy ovat hääseremoniat valmiit. Erikoisluvalla Redmond liittää Lady Lyndonin nimen omaansa ja alkaa käyttämään Barry Lyndonin nimeä...

Kubrickin visio 1700-luvusta on sanalla sanoen kaunista. Kuten jo aiemmasta arvostelusta käy ilmi, kuvaukset päästiin kuvaamaan luonnonvalolla, kiitos erikoislinssin. Puvustus on uskomattoman hienoa, siitä jo kiitoksena Oscar-pysti puvustuksesta. Kaikki on niin viimeisen päälle hiottua, että alkaa sitä jo itsekin ihmetellä kokonaisuuden massiivisuutta. Musiikki on toimivaa: Händelit, Vivaldit, Mozartit... aah. Vaikka omasta mielestäni Barry Lyndon ei läheskään ole Kubrickin paras, ei se missään nimessä tarkoita, että elokuva olisi jotenkin huonohko, päinvastoin yksi parhaimpia ajankuvauksia. Väliinputoajan ja aliarvostetun elokuvan maineessa Barry Lyndon valitettavasti kuitenkin on ja jos vain mahdollista suosittelen elokuvaa vuokrattavaksi tai ostettavaksi kaikille.

nimimerkki: producer

Pisteet: rating 100,000


Vieras Arvosteltu: 10.07.2004
Katsottu: DVD

rating 60,000
rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Rita Hayworth - avain pakoon
Rita Hayworth - avain pakoon arvosana 4,54
Rita Hayworth - avain pakoon
The Shining - Hohto
The Shining - Hohto arvosana 4,16
The Shining - Hohto
Trainspotting
Trainspotting arvosana 4,03
Trainspotting
Iivana Julma II
Iivana Julma II arvosana 4,25
Iivana Julma II

Elokuvan tiedot

Barry Lyndon
Barry Lyndon arvosana 4,09
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1975
Pituus:
178 min
Ohjaajat:
Stanley Kubrick
Käsikirjoittajat:
Stanley Kubrick, William Makepeace Thackeray
Pääosanäyttelijät:
Leon Vitali, Marisa Berenson, Patrick Magee, Ryan O'Neal
Maat:
Iso-Britannia, USA
Kielet:
englanti, saksa, ranska