Arvostelu

Ajaton, joka vinkkelistä kaunis mestariteos.

Ensin Händelin Sarabande pärähtää soimaan kaikessa massiivisuudessaan. 1700-luvulla, ennen Ranskan vallankumousta, Redmond Barry (O'Neal) töpeksii ja jättää kotinsa. Äijä on tässä vaiheessa vielä viaton nuorimies. Kolmessa tunnissa kahteen lukuun jakautuva pukudraama Barry Lyndon (=päähenkilön myöhempi nimi) kertoo yhden heebon noususta ja tuhosta, maalaten samalla töllöttäjälle kaikin puolin upean kuvan ajankohdastaan.

Kubrick oli päättänyt tehdä koko leffasta yhden ison maalauksen. Siinä käytetyt kameralinssit mahdollistivat kuvauksen vailla keinotekoista valaistusta, missävaan. Kun siis kohtaus näyttää tapahtuneen kynttilänvalossa, se myös kuvattiin pelkässä kynttilänvalossa. Hillitty visuaalisuus hämää helposti - jos hahmot eivät liiku, voi hyvinkin luulla katsovansa maalausta. Hyviä maisemafotoja löytyy rutkasti, ja lavastuskin on viimeistä yksityiskohtaa myöten tiptop. Vau.

Vähintään yhtä vaikuttava on musapuoli. Soundtrackillä jyrää pääteemana Sarabanden lisäksi Schubertin romanttinen Piano trio op. 100. Ainakin meikäläiselle nämä teokset näyttivät täyden mahtinsa vasta kuljettaessaan tätä pläjäystä eteenpäin. O'Neal sopii hahmokseen kuin nenä päähän, ja muu kasti on myös hyvää kamaa.

Hienointa Barry Lyndonissa on kuitenkin sen ihmiskuvaus. Kolme tuntia tuntuu raskaalta hommalta, mutta jokainen sekunti on käytetty oikein. Katsoja saa seurata sivusta, kuinka päähenkilö paatuu viattomasta onnenonkijasta kyyniseksi hyväksikäyttäjäksi - ja koko rainan ajan heppua kohtaan tuntee kuitenkin kummaa sympatiaa. Sama homma ilmenee muuten muissakin Kubrickin filkoissa (mm. 2001: Avaruusseikkailun HAL-tietokone ja Kellopeliappelsiinin Alex).

Barry Lyndon on siis Kubrickin aliarvostetuin elokuva, ja samalla yksi parhaista koskaan. Sääli, että leffa oli jo ilmestyessään taloudellinen floppi, joka masensi ohjaajaa kovasti. Kyseessä on ajaton, joka vinkkelistä kaunis mestariteos. Jotakin elämää suurempaa.

Pisteet: rating 100,000

Pingutyyppi
Ylläpitäjä, 247 arvostelua
Arvosteltu: 25.07.2003
Katsottu: VHS

rating 60,000
rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Auringonnousu
Auringonnousu arvosana 3,96
Auringonnousu
Possession
Possession arvosana 3,85
Possession
Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Fight Club
Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,39
Vihreä maili

Elokuvan tiedot

Barry Lyndon
Barry Lyndon arvosana 4,08
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1975
Pituus:
178 min
Ohjaajat:
Stanley Kubrick
Käsikirjoittajat:
Stanley Kubrick, William Makepeace Thackeray
Pääosanäyttelijät:
Leon Vitali, Marisa Berenson, Patrick Magee, Ryan O'Neal
Maat:
Iso-Britannia, USA
Kielet:
englanti, saksa, ranska