Arvostelu

Balthazar on samanaikaisesti ahdistavan kyyninen että tavattoman kaunis elokuva.

Muistan vielä kun vuosia sitten Peter von Baghin kirjoista innostuneena aloitin vakavamman elokuvaharrastukseni. Ensitöikseni aloin etsiä tutustumisen arvoisia elokuvaohjaajia ja elokuvan merkkiteoksia netin sivustoilta (esim. Leffatykki!) ja varasin itselleni lähes loputtomasti aikaa kaiken mahdollisen vähänkään kiinnostavan katsomiseen. Rupeamani ensimmäinen elokuva oli tämä Robert Bressonin ohjaama Balthazar, elokuva jonka ennestään tiesin lähinnä perustuvan löyhästi Dostojevskin Idioottiin, yhteen suosikkikirjoistani, ja jonka pääosaa esittää aasi. Tietysti muistettiin teosta yleensä myös mestariteokseksi monesti kehaista, välistä jopa ohjaajansa parhaaksi elokuvaksi.

Elokuva alkaa aasi Balthazarin syntymällä sekä lapsuuden kuvauksella Ranskan maaseudulla. Lapset ottavat aasin omakseen, kastavat ja antavat sille nimen. Heille aasi on arvokas ja inhimillinen olento siinä missä ihmisetkin. Lapsuuden loppu tietää kärsimysten alkua sekä aasin että sen lapsuudenystävien elämässä. Koko elokuvan ajan ihmishahmot kunnostautuvat jos jonkinlaisissa syntisissä menoissa, mitä tahansa he ikinä kärsivätkin, aasi kärsii kaiken moninkertaisesti mutta eleettömän rauhallisesti. Elokuvassa ainut synnitön hahmo onkin itse aasi, eräänlainen Kristuksen ja pyhimysten vertauskuva, jonka kohtalona on yksinkertaisesti kärsiä ihmisten vuoksi ja lopulta kuolla. Jos juoni kuulosti kamalan barbaariselta ja raa'alta, niin sanottakoon että näin vanhassa elokuvassa ei ole ollenkaan sellaista raakaa väkivaltaa, gorea tai verta mitä esimerkiksi nykyelokuvissa. Eli sopii katsoa ihan huoletta.

Balthazarissa kiteytyy mielestäni upealla tavalla koko Robert Bressonin tyylikirjon parhaat puolet. Ensinnäkin elokuva on joka suhteessa erittäin hillitty ja tyylikäs, kuten Bressonin elokuvat yleensä. Mikään Balthazarissa ei varsinaisesti tunnu suurelta tai yliampuvalta vaan kaikki osaset kameratyöskentelystä kuvasommitteluun ja lavastuksesta käsikirjoitukseen tuntuvat erittäin tiiviiltä ja riittävän yksinkertaistetuilta muodostaaksen selkeän ja eheän kokonaisuuden ilman rönsyilyä, ylimääräistä täytettä tai aukkoja. Näyttelijät ovat ohjaajalleen tyypillisesti pyritty pitämään mahdollisimman vähäeleisinä ja ilmeettöminä, kuin vuorosanojaan lausuvina patsaina konsanaan, mikä oudolla tavalla sopiikin ohjaajan muuhun tyyliin kuin nokka naamaan. Yhdenkään näyttelijän työstä ei ole moitteen sijaa, kaikkein vähin aasin itsensä.

Mitään jenkkityylistä vauhtia ja vaarallista hurjastelua on turha tämän elokuvan kohdalla edes kuvitella, puhumattakaan helposta ja kevyestä viihteestä tai melodraamasta. Balthazarissa on kyse enemmänkin erittäin syvällisestä hengellisestä ja filosofisesta taideteoksesta kuin mistään helposta kertakäyttöhuvituksista, mikä ei siis tarkoita että kyseessä olisi mikään jäätävän monimutkainen tai vaikeaselkoinen teos, syvällinen vain. Jotenkin kummassa elokuva on samanaikaisesti sekä ahdistavan kyyninen että tavattoman kaunis ja viisaskin, kuten päähenkilönsä.

Mutta onko se maineensa veroinen mestariteos? Varmaan jo huomasitkin ettei arvostelussani ole niin minkäänlaista moitetta tätä elokuvaa kohtaan tai että annoin sille täydet viisi tähteä. Vastaus on siis kyllä. Yhdyn varauksetta tämän elokuvan ylistäjien kuoroon, mielestäni kyseessä on ehdottomasti Robert Bressonin hienon filmografian sekä hienoin että tasapainoisin teos ja yksi maailman parhaimmista elokuvista, jossa kiteytyy hienosti tekijänsä uniikin tyylin kaikki parhaat puolet ilman sen pahempia kauneusvirheitä ja ylilyöntejä. Mielestäni Balthazar kuuluisi itsestään selvänä osana jokaisen elokuvaharrastajan ja vähän muidenkin yleissivistykseen. Tosin kannattanee ehkä ensin tutustua Bressonin muihin elokuviin ihan jo syystä että tästä saa vähän paremmin irti kun on jo ennen päässyt sinuiksi miehen riisutun ohjaustyylin kanssa.

Pisteet: rating 100,000

Brutus
Käyttäjä, 823 arvostelua
Arvosteltu: 20.04.2016
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Iivana Julma II
Iivana Julma II arvosana 4,25
Iivana Julma II
Tule ja katso
Tule ja katso arvosana 4,29
Tule ja katso
Scarface - arpinaama
Scarface - arpinaama arvosana 4,43
Scarface - arpinaama
Milanon ihme
Milanon ihme arvosana 3,90
Milanon ihme

Elokuvan tiedot

Balthazar
Balthazar arvosana 4,19

Balthazar (1966)

Alkuperäinen nimi: Au hasard Balthazar

Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
1966
Pituus:
95 min
K15
Ohjaajat:
Robert Bresson
Käsikirjoittajat:
Robert Bresson
Pääosanäyttelijät:
Anne Wiazemsky, François Lafarge, Nathalie Joyaut, Philippe Asselin, Walter Green
Maat:
Ranska, Ruotsi
Kielet:
ranska, latina