Arvostelu

Avatar on yksi upeimmista kokemuksista elokuvien historiassa

James Cameron haaveili tekevänsä lapsuudestaan ja koko elämästään inspiroidun toiminnan täytteisen sci-fi/seikkailu/fantasia-elokuvan. Vuonna 1994 kirjoitettu alustava käsikirjoitus kulki nimellä "Project 880." Teos jäi kuitenkin valitettavasti hyllyjen kätköön pölyä keräämään, sillä teknologia ei ollut vielä siinä vaiheessa, jonka avulla Cameron aikoi visionsa toteuttaa. Eivät kelvanneet meikkaukset ja sun muut realistiset amazoni viidakot Cameronille ja niinpä tämä päätti odottaa teknologian pääsyä siihen asti, että elokuva saataisiin tehtyä. Titanicin jälkeen suunnitellun elokuvan tilalle tulikin dokumentteja, mutta viimein noin v. 2007 valoa alkoi näkyä tunnelin päässä.

Avatar:iksi nimetty elokuva kertoo halvaantuneesta entisestä merijalkasotilaasta, Jake Sullysta, joka pääsee ottamaan tapetun kaksoisveljensä paikan Pandoran mystisellä planeetalla. Kryo-unessa vietetään melkein 6 vuotta, kunnes Jake pääsee kokemaan jotain, joka muuttaisi tämän ja Pandoran kokonaan. Pandoraa kansoittaa Na'vi-niminen humanoidikansa ja monet vaaralliset elikot, kuin myös äitijumalatar Eywa. Jaken mieli siirretään ihmisen ja Na'vin DNA:sta sekoitettuun avatar-kehoon, jossa tulee sini-ihoisuuden, kolmimetrisyyden ja kissamaisuuden lisänä myös kävelykyky. Mahtavaa!

Jake törmää ensimmäisellä Pandoran reissullaan Neytiri-nimiseen humanoidiin, joka tämän heimon puolesta valitaan opettamaan Jakelle heidän tapojaan. Jake pääsee kokemaan kaiken upeuden lentämisestä rakkauteen Neytirin kanssa.

Valitettavasti Jakella on myös valinta edessä; haluaako hän auttaa ihmisiä, jotka louhivat planeetalta mineraalia kuolevalle maapallolle yrittäen saada Na'vit poistumaan kodistaan tätä varten vai aikooko hän käydä kapinaan omaa kansaan vastaan. Noh, vastaus on melko ilmiselvä, mutta se ei haittaa sitä faktaa, että Avatar on yksi upeimmista kokemuksista elokuvien historiassa, joka onnistuu kaappaamaan mielen joko 3D:nä tai ilman. On luvassa draamaa, romantiikkaa, huumoria, toimintaa ja rikkautta, jota Pandora pitää sisällään. Mene siis sinäkin käymään siellä, sillä vielä kolme jatko-osaa on tulossa!

Pisteet: rating 90,000


Vieras Arvosteltu: 07.05.2014
Katsottu: Kotona

rating 100,000

Enemmän kuin elokuva

 

mud 24.12.2009

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Leijonakuningas
Leijonakuningas arvosana 4,25
Leijonakuningas
Jedin paluu
Jedin paluu arvosana 4,19
Jedin paluu
Andalusialainen koira
Andalusialainen koira arvosana 3,82
Andalusialainen koira
Seitsemäs sinetti
Seitsemäs sinetti arvosana 3,95
Seitsemäs sinetti

Elokuvan tiedot

Avatar
Avatar arvosana 3,66
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2009
Pituus:
162 min
Ohjaajat:
James Cameron
Käsikirjoittajat:
James Cameron
Pääosanäyttelijät:
CCH Pounder, Giovanni Ribisi, Joel Moore, Michelle Rodriguez, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Wes Studi, Zoe Saldana
Maat:
USA, Iso-Britannia
Kielet:
englanti