Arvostelu

Näe, elä ja tunne.

Avatarista on puhuttu 3D mullistajana ja täytyy myöntää, että sitä se onkin. Tällä kertaa kyseessä ei ole 3D mitä on totuttu näkemään, vaan James Cameron vie 3D:n aivan uudelle tasolle. Cameron on käyttänyt mielikuvitustansa luomalla jumalattoman kaunista Pandoraa ja hyödyntänyt 3D tekniikkaa tuomalla tämän maailman eloon. 3D tekniikkaa on hyödynnetty pienintäkin yksityiskohtaa myöten, eikä täten eteen tipahda mitään puoli hienoa 3D:tä, mitä on totuttu näkemään. Katsoja eläytyy elokuvaan, eikä itseään edes tarvitse asettaa jonkun hahmon asemaan, sillä siellähän ne katsojat jo ovat. Paikalla, livenä. Ainakin siltä se tuntuu ja nuo 162 minuuttia liukuvat kuin pulkka alas mäessä.

Tarina ei välttämättä ole mikään ihmismielen pimeissä ja valoisissa koloissa pitkään kehitelty omaperäinen masterpiece, mutta se on silti varsin toimiva, koskettava, aito ja kaunis. Cameron on taitavasti tuonut tarinansa eloon, hyödyntäen mielikuvitustansa ja repimällä näyttelijöistä kaiken irti. Dialogin kannalta elokuva on mielenkiintoinen, sillä hahmojen väliset keskustelut vaikuttavat realistisilta ja Cameronin keksimä Na’vien kieli on mielenkiintoisen kuuloista, hieman afrikkalaisten alkuasukkaiden kieltä muistuttava. Täytyy kyllä myöntää, että miehen musiikkivalinnat korostavat sen verran hyvin elokuvan dramaattisempia tapahtumia, että tippa olisi ollut linssissä, jollen olisi teatterissa istunut kauniin naikkosen vieressä ja tahdon voimalla niitä pidätellyt. Eikä animaattoreitakaan voi liikaa kehua, sillä heidän jälkensä elokuvassa on hienoa. Tästä ei animointi paljoa parempaan suuntaan mene. Elokuvan animaatio osuus on osattu sulattaa sen verran hyvin tuohon realistiseen maailmaan, ettei ihmissilmä edes huomaa niiden eroja.

Conanissa näin, kun Sam Worthington oli kutsuttu vieraaksi tämän roolin takia. Miehestä en tuota jaksoa ennen ollut kuullut paljoa mitään. Enkä uskonut, että Conanin hehkutus miehen kuuluisuuden nousemisesta kattoon tämän elokuvan jälkeen olisi totta. Toisin kävi. Elokuvan nähtyä voi katsoja todeta, että kyseessä on erittäin aitoa ja realistista eläytymistä herra Worthingtonilta. Eikä Worthington toki elokuvan ainoa tähtitapaus ole, sillä piilee elokuvassa muitakin varsin onnistuneita roolisuorituksia erinomaisilta näyttelijöiltä. Muun muassa Alien elokuvista monille tutuksi noussut Sigourney Weaver vetäisee ihannoitavaa eläytymistä ja realistista, inhimillistä energiaa pursuavan roolisuorituksen. Kehuttavaa kaikissa näyttelijöissä ylipäätään on se, että yksikään ei sorru turhiin yliampuviin ”NOOO!” tyylisiin huudahduksiin, tai muutenkaan vetäise mitenkään myötähäpeää herättävää roolisuoritusta. Vaikka osa hahmoista onkin kirjoitettu hieman kliseisesti, on toteutus kuitenkin pelastanut tämän seikan ja täten kaikki hahmot hoitavat loistavien näyttelijöiden ja ohjauksen ansiosta hommansa kotiin taidolla ja tyylillä.

Avatar on kaunis elämys, jota ei voi sanoin kuvailla. Avatar toimii kokonaisuutena yllättävän hyvin ja todellakin mullistaa 3D tekniikan. Laita lasit päähän ja astu mukaan unohtumattomaan, päätähuimaavaan seikkailuun. Näe, elä ja tunne.

Pisteet: rating 100,000

Maximus
Käyttäjä, 64 arvostelua
Arvosteltu: 03.01.2010
Katsottu: Teatterissa

Enemmän kuin elokuva

 

mud 24.12.2009

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Rocky
Rocky arvosana 4,17
Rocky
The Killer
The Killer arvosana 4,30
The Killer
Punainen sika
Punainen sika arvosana 3,88
Punainen sika
Milanon ihme
Milanon ihme arvosana 3,90
Milanon ihme

Elokuvan tiedot

Avatar
Avatar arvosana 3,66
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2009
Pituus:
162 min
Ohjaajat:
James Cameron
Käsikirjoittajat:
James Cameron
Pääosanäyttelijät:
CCH Pounder, Giovanni Ribisi, Joel Moore, Michelle Rodriguez, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Wes Studi, Zoe Saldana
Maat:
USA, Iso-Britannia
Kielet:
englanti