Arvostelu

Avatar tarjoaa huikean katseluelämyksen.

Avatar on joulukuussa 2009 ilmestynyt ohjaaja James Cameronin uusin fantasiaseikkailu, joka on ollut vuoden odotetuinpia elokuvia ympäri maailmaa. Avatar on neljännellä sijalla maailman kalleimpien elokuvien listalla: elokuvan budjetiksi on arvioitu huikeat 237 miljoonaa dollaria.

Jake Sully on vyötäröstä alaspäin halvaantunut entinen merijalkaväen sotilas, joka pääsee kuolleen kaksoisveljensä tilalle mukaan armeijan Avatar -ohjelmaan. Pandoran eksoottisessa kuussa on todella arvokasta älymetallia, jota armeija yrittää saada itselleen hinnalla millä hyvänsä. Pandoraa asustaa myös erikoinen ja luonnonläheinen na'vi-heimo, joka ei ole halukas muuttamaan kodistaan, joka sijaitsee suuren älymetalliesiintymän päällä. Jake lähetetään keinotekoisessa avatar-kehossa tutustumaan na'vien tapoihin ja voittamaan heidän luottamuksensa. Pian Jake huomaa rakastavansa na'vien elämäntapoja, eikä halua enää palata ihmiskehoonsa tai auttaa armeijaa saamaan haluamansa älymetalliesiitymän na'vien Kotipuun alta. Hänen täytyy valita kumpi on hänelle tärkeämpää: uusi elämä na'vi-heimossa rakastamansa kansan ja naisen parissa vai oma ihmisrotu ja katsoa samalla kun na'vien arvokas luonnonläheinen elämä lähenee loppuaan.

Avatar on kyllä ehdottomasti pakko nähdä 3D-kuvana. Se antaa elokuvalle hienon ulottuvuuden ja tuo upean värimaailman esille tehokkaasti. Elokuvan erikoiset ja hiukan karmivatkin eliömuodot, sekä jylhät maisemat sopivat täydellisesti yksi yhteen tuohon suuren luokan fantasiamaailmaan. Tietenkin myös kliseillä on paikkansa tässä elokuvassa niin hahmoissa kuin juonessakin, mutta itseäni se ei niinkään häirinnyt. Elokuvan alussa kerrotaan lyhyesti, kuinka Jake pääsi mukaan Avatar -ohjelmaan, ja kuvaa hyvin sitä, millainen käskyjen orja hän aluksi on. Elokuvan myötä hän löytää kuitenkin oman itsensä ja ryhtyy vastustamaan oman rotunsa toimintaa.

James Cameron on tunnettu menestystä kyntäneistä elokuvista, kuten Terminator osat 1 ja 2, Titanic, Aliens - paluu ja monista muista tunnetuista elokuvista. Cameron oli suunnitellut ja käsikirjoittanut Avatarin jo vuonna 1994 ja elokuvan käsikirjoitus kattoi 114 sivua. Cameron kertoi, että inspiraationa hänelle toimi jokainen sci-fi-kirja mitä oli lapsena lukenut. Vaikka käsikirjoitus oli valmis hän oli kuitenkin sitä mieltä, että toteutus ei tulisi onnistumaan sen aikaisilla erikoistehosteilla. Hän päätti odottaa kärsivällisesti tehosteiden kehittymistä, jotta hän voisi toteuttaa tämän suuren teoksen. Kun aika viimein koitti hän sai tämän mahtipontisen fantasiaelokuvan valmiiksi kovalla työllä.

Näyttelijöiksi Cameron halusi henkilöitä, jotka olisivat mieluiten vähemmän tunnettuja, jotta budjettiin ei tulisi lisäkuluja - sikäli hiukan ironista, sillä elokuvan yksi tärkeimmistä hahmoista on Sigourney Weaver. Halvaantunutta Jake Sullya näytteli Sam Worthington, jonka Cameron valitsi haettuaan pääosaan hyvin sopivaa maailmanlaajuisesti. Worthington sai roolin, sillä Cameronista tuntui että koska hän ei ollut tehnyt aikaisemmin suuren luokan elokuvia, hän olisi valmis mihin tahansa, ja toisi hahmolleen aitoutta sekä luonnetta. Ja näin todella oli. Kaikki Avatarin hahmot oli uskottavia, eikä hajoittanut elokuvan aitoutta huonoilla suorituksilla. Animoidut hahmot olivat huippuluokkaa ja kaikki liikkeet, eleet ja ilmeet olivat todella aitoja, ei mitään kaksi ilmettä omaavia muovinaamareita.

Avatar sai ainakin itseni eräällä tavalla vihaamaan ihmisrodun ahneutta ja suuruudenhulluutta. Ihmisten ongelma on suurilta osin se, ettemme oikein osaa luopua jostain arvokkaasta ja rahan arvoisesta kovinkaan helposti. Avatarissa on juuri tämä hieno sanoma, että luonto ja rakkaus on suurin rikkaus. Paatuneet eivät ikävä kyllä sitä aina näe. Rakkaus tuli elokuvassa esille monella eri tapaa: na'vien rakkaus luontoa, jumalatartaan Eywaa ja kaikkia Pandoran eläimiä kohtaan. Ja ehdottomasti Jaken ja Neytirin välinen rakkaus oli kaunista katsottavaa.

Kokonaisuudessa Avatar tarjoaa huikean katseluelämyksen ja omaa näkemystä avartavan kokemuksen, jossa näytetään arkailematta ihmisten pahuus ja ahneus rikkauksiin, mutta myös aito rakkaus kaikkeen elävään, joka kaikilla ihmisillä tulisi olla. Suosittelen ehdottomasti tämän elokuvan katsomista kaikille ihmisille. Puoli tähteä raskain mielin nipistän elokuvan kuitenkin kliseisestä juonesta ja hiukan ennalta arvattavasta lopusta. Näistä huolimatta Avatar on elokuvaelämys, joka saa hienoista tehosteista ja kauniista tapahtumista kyyneleet katsojan silmiin. Ei Avataria olisi voinut yhtään lyhyemmäksi tehdä, mutta 3D-lasit päässä ehti alkaa silmiä hiukan särkemään.

Pisteet: rating 90,000

Ninuska
Käyttäjä, 18 arvostelua
Arvosteltu: 20.12.2009
Katsottu: Teatterissa

rating 100,000

Enemmän kuin elokuva

 

mud 24.12.2009

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Vampyr
Vampyr arvosana 4,00
Vampyr
Leijonakuningas
Leijonakuningas arvosana 4,24
Leijonakuningas
Imperiumin vastaisku
Imperiumin vastaisku arvosana 4,24
Imperiumin vastaisku
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli arvosana 4,21
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli

Elokuvan tiedot

Avatar
Avatar arvosana 3,66
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2009
Pituus:
162 min
Ohjaajat:
James Cameron
Käsikirjoittajat:
James Cameron
Pääosanäyttelijät:
CCH Pounder, Giovanni Ribisi, Joel Moore, Michelle Rodriguez, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Wes Studi, Zoe Saldana
Maat:
USA, Iso-Britannia
Kielet:
englanti