Arvostelu

Kaikille westernfaneille ja muille elokuvien ystäville, jotka eivät mustavalkoisuutta kammoa.

LuutnanttiEversti Owen Thursday (Henry Fonda) siirretään läntiselle etuvartiostolle, mutta hän ei siitä liiemmin pidä. Tämä on silti nieltävä kuin mies. Hänen mukanaan Fort Apacheen tulee myös hänen tyttärensä Philadelphia Thursday (Shirley Temple). Fort Apachessa pidetään julhat ja Owen Thursday luulee juhlia hänelle järjestetyiksi. Totuus on se, että ne ovat Kersanttimajuri O'Rourken pojan paluun kunniaksi. O'Rourken poika rakastuu heti Philadelphiaan ja menevät naimisiin. (Tätä ei kuitenkaan näy ruudulla). Onneksi romanssi ei ole niin paljon esillä kuin kahdessa jatko-osassa.

Henry Fonda on mainio Owen Thursdayna miehenä, joka saattaa vaikuttaa hieman epävakaalta. Ja onhan mukana tietysti jenkkiwesternien tavaramerkiksi muodostunut mahtava John Wayne. Waynen roolisuoritus kapteeni Kirby Yorkina on mahtava, vaikka jääkin hieman Fondan varjoon. Huonoa roolisuoritusta ei mukaan mahdu. Huumoria löytyy hieman. Suurin osa huumorista tulee uusien sotilaiden koulutuksesta. Toiminnaksi elokuvan ampumista ei voi silti sanoa. Kummallista onkin se, että elokuvan ikäraja Suomessa on kaikille sallittu, vaikka intiaaneja ammutaan pieni liuta. Elokuvan teon aikana myös monia stuntmiehiä kuoli. Nykyäänhän leffantekohan on paljon turvallisempaa.

Suosittelen elokuvaa kaikille westernfaneille ja muille elokuvien ystäville, jotka eivät mustavalkoisuutta kammoa. DVD-versiossa on tosin mahdollisuus katsoa elokuva jälkeenpäin väritettynä. Tämä löysi heti tiensä tämän pojan Top-listoille. Epäilyksettä paras Western Dollari-trilogian ja Huuliharppukostajan jälkeen. Hieno elokuva! On Fordin Ratsuväki-trilogian ensimmäinen ja paras osa.

nimimerkki: Scarface

Pisteet: rating 90,000

Scarface
Tykittäjä, 40 arvostelua
Arvosteltu: 16.04.2005
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

Hyvät, pahat ja rumat
Hyvät, pahat ja rumat arvosana 4,56
Hyvät, pahat ja rumat
Ammattitappaja
Ammattitappaja arvosana 3,82
Ammattitappaja
Tanssii susien kanssa
Tanssii susien kanssa arvosana 4,05
Tanssii susien kanssa
Hud - lännen kapinallinen
Hud - lännen kapinallinen arvosana 4,01
Hud - lännen kapinallinen

Elokuvan tiedot

Apashilinnake
Apashilinnake arvosana 3,85

Apashilinnake (1948)

Alkuperäinen nimi: Fort Apache

Genret:
Western
Valmistusvuosi:
1948
Pituus:
125 min
Tunnetaan myös nimillä:
Apassilinnake
Ohjaajat:
John Ford
Käsikirjoittajat:
Frank S. Nugent, James Warner Bellah
Pääosanäyttelijät:
Henry Fonda, John Wayne, Pedro Armendáriz, Shirley Temple, Ward Bond
Maat:
USA
Kielet:
englanti