Arvostelu

Koskettaa, naurattaa, huumaa täydellisesti.

Wolfgang Amadeus Mozart on yksi kuuluisimpia säveltäjiä. Tänä vuonna tuo sävelten luonnonlahjakas kuningas täyttää 250 vuotta, joten mikäpä olisi parempi ajankohta tarkastaa Mozartista kyhätty elokuva, kahdeksan Oscarin voittaja Amadeus.

Elokuva kertoo siis Mozartista, (Tom Hulce) mutta pääosassa on silti eräs toinen säveltäjä, nimittäin Antonio Salieri. (F. Murray Abraham) Ai että kuka Salieri? Niinpä niin, siihen tämä elokuva juuri poraa juurensa. Elokuva on Mozartin tarina hänelle syvästi kateellisen Salierin näkökulmasta ja siitähän se soppa syntyy, kun tämä kateellinen mies ryhtyy käyttämään valtaansa tuota nuorta mestaria vastaan.

Pelkkää ilkeilyä leffa ei silti ole. Siinä on mukana niin Mozartin rakkaustarinaa kuin hieman komiikkaakin, varsinkin alkupuolella. Mozartin hahmo on rakennettu helposti lähestyttäväksi ja mielenkiintoiseksi. Hän on mitä epäsopivin neroksi, mutta sellaisen lahjan jumala on hänelle suonut. Kaikkea säestää unohtumaton klassikkomusiikki, oopperoita myöten.

Milos Forman on pystynyt luomaan upean kokonaisuuden. Tämä leffa naurattaa alkupuolella ja koskettaa lopussa, on kaunis joka välissä, eikä päästä tylsistymään. Tiedän, 160 minuuttisesta elokuvasta tätä on vaikea uskoa, mutta usko pois, tämä leffa iskee kaikkiin. Siinä on jokaiselle jotain, eikä se missään nimessä vaadi elitistisyyttä.

Käsikirjoitus on laadittu Peter Shafferin menestyksekkään näytelmän pohjalta, joka perustuu löyhästi Wolfgang Amadeus Mozartin elämään. Todenperäisyyttä ei minulla ole aikomustakaan alkaa selvittämään, sillä tämä on elokuva, ei dokumentti, mutta tässä ei vääristellä ainakaan historiaa, mikä on hyvä juttu. Elokuva tekee kunniaa Mozartin neroudelle ja musiikille, sekä löytää Salierista sympatian kohteen. Voiko tälläinen elokuva siis paremmin onnistua?

Roolisuoritukset ovat elokuvassa taattualaatua. Itselleni tuntemattomat näyttelijät hoitavat hommansa erinomaisesti. F. Murray Abraham loistaa Oscarinsa arvoisesti sekä vanhempana että nuorempana Salierina, mutta parhaan roolin tekee silti Tom Hulce, jonka roolisuoritus nimenomaan olisi ansainnut Oscarin. No, vääryyksiä on tapahtunut ennenkin, mutta tämä... Harva näyttelijä olisi samaan pystynyt. Elisabeth Berridgekin tekee loistavaa jälkeä ja on kaiken lisäksi vielä kaunis.

Kokonaisuudessaan Amadeus on siis loistava leffa, joka sekä koskettaa, naurattaa, että huumaa täydellisesti. Tästä elokuvasta on pirun vaikea etsiä mitään pahaa sanottavaa, joten viisi tähteä se ansaitsee. Te, jotka ette ole nähneet, nähkää! Kuulkaa! Kokekaa!

nimimerkki: Sano mitä sanot

Pisteet: rating 100,000

Dekabristi
Tähtääjä, 194 arvostelua
Arvosteltu: 09.04.2006
Katsottu: DVD

Ulkokohtainen epookki.

Nero ja konventioita rikkova Amadeus on uhka, joka on poistettava.

mode 02.02.2008

rating 60,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Dolls
Dolls arvosana 4,30
Dolls
Taksikuski
Taksikuski arvosana 4,10
Taksikuski
Yö
Yö arvosana 4,41
Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40
Valamiesten ratkaisu

Elokuvan tiedot

Amadeus
Amadeus arvosana 4,02
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1984
Pituus:
160 min
K7
Ohjaajat:
Miloš Forman
Käsikirjoittajat:
Peter Shaffer
Pääosanäyttelijät:
Elisabeth Berridge, F. Murray Abraham, Jeffrey Jones, Roy Dotrice, Simon Callow, Tom Hulce
Maat:
USA
Kielet:
englanti, italia, saksa, latina