Arvostelu

Tehokas ja visuaalisesti näyttävä paluu sci-fi kauhun ytimeen.

Tuskinpa ohjaaja Ridley Scott olisi kuvitellut minkälaiset jäljet hänen ohjaamansa vuonna 1979 ensi-iltansa saanut sci-fi kauhutrilleri Alien-Kahdeksas Matkustaja tulee jättämään vuosien varrelle. Alien on yksi sci-fi elokuvien ehdottomia kulmakivia ja ohjaaja Ridley Scottin uran parhaimpia ohjaustöitä. Alienin menestyksen myötä tarinaa jatkettiin useamman jatko-osan verran: James Cameronin Aliens, David Fincherin Alien 3 ja Jean-Pierre Jeunetin Alien: Resurrection ovat enemmän tai vähemmän jakaneet mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Vuonna 2012 oli Ridley Scottin vuoro palata Alienin maailmaan ja palata ajassa taaksepäin ennen ensimmäisen Alien elokuvan tapahtumia elokuvalla Prometheus, joka on varmaankin yksi eniten mielipiteitä viime vuosina jakanut elokuva. Visuaalisesti huikea sci-fi trilleri matkasta ihmiskunnan mahdollisille alkulähteille Prometheus saa nyt jatkoa jälleen Ridley Scottin käsittelyssä, joka hieman laajentaa Alienin maailmaa elokuvalla Alien: Covenant.

Weyland yhtiön rahoittama Covenant alus on viemässä ihmisiä ja tarvikkeita kaukaiselle siirtokunnalle. Kesken matkan tapaturmainen onnettomuus pistää Weyland yhtiön uuden androidi mallin Walterin (Michael Fassbender) ja tietokonejärjestelmä "äidin" (Lorelei King) herättämään miehistön. Kapteeniksi päätynyt Oram (Billy Crudup) ja pilotti Tennessee (Danny McBride) huomaavat samalla erikoisen signaalin tulevan läheiseltä hieman maapalloa muistuttavalta planeetalta. Nuorella upseerilla Danielsilla (Katherine Waterston) herää omat epäilyksensä kun miehistö päättää käydä vilkaisemassa kyseistä planeettaa. Samalle planeetalle on myös löytänyt tiensä 10 vuotta aijemmin sattuneen Prometheus tragedian jälkeen androidi David (Michael Fassbender).

Alien: Covenant on erinomainen sci-fi kauhutrilleri ja nousee Alien elokuvasarjan kolmanneksi parhaaksi elokuvaksi kahden ensimmäisen osan jälkeen. Alien: Covenant jatkaa toimivasti Prometheuksen tarinaa ja pohjustaa osuvasti Alien-Kahdekas Matkustaja elokuvan tapahtumia yhtä aikaa. Monien mielestä liikaa kysymyksiä ilmaan jättänyt Prometheuksen käsikirjoittaja kaksikko Jon Spaihts ja Damon Lindelof on nyt vaihdettu John Loganin (007 Skyfall) ja Michael Greenin (Logan) kaksikon käsiin. Alien: Covenantin käsikirjoitus esittelee tarinan hahmot hyvin ja päästää homman hyvässä sykkeessä mainiolla dialogijaksolla vauhtiin. Tarinaan saadaan välillä sopivan ahdistavan paniikinomainen tunnelma mukaan.

Visuaalisesti Alien: Covenant on Prometheuksen, Morten Tyldumin Passengersin ja Dennis Villeneuven Arrivalin ohella yksi viime vuosien kauneimmista sci-fi elokuvista. Tämä mystinen planeetta herää pienenpiä eliöitä myöten eloon tarinan keskelle mainiosti, jossa Ridley Scott ja kumppanit luovat muutaman hyytävän painajaismaisen vision.

Alien elokuvien tapaan myös avaruusalusten ahtaat ja likaiset käytävät tihkuvat jälleen uhkaavaa tunnelmaa. Jos Prometheusta moitittiin aikanaan hieman hirviöiden puutteesta, niin tällä kertaa onkin sitten jälleen liikkeellä jos jonkinmoista limaa ja happoa erittävää rumilusta ja Alien: Resurrectionin jälkeen sarjan ällöttävin sekasikiö. Alien: Covenantin kauhuefektit ovat ajoittain melko kuvottavaa katseltavaa, jossa ihmiskehojen repeytymisiä ei säästellä yhtään. Tämä on varmaankin (Hannibalin:2001) ohella Ridley Scottin uran brutaalein elokuva tähän asti.

Michael Fassbender todistaa jälleen miksi häntä pidetään yhtenä tämän hetken monipuolisimmista näyttelijöistä. Miehen kaksoisrooli Davidin ja Walterin osassa on jäätävän erinomaista työtä. (Ihmeotukset ja niiden olinpaikat) fantasiaseikkailusta tuttu Katherine Waterston jatkaa mainiosti Sigourney Weaverin ja Noomi Rapacen jäljillä sattumalta tapahtumien keskiöön joutuvana Danielsina. Billy Crudup ja Danny McBride tekevät myös toimivat roolit koviin ratkaisuihin joutuvina Covenant aluksen johtomiehinä. Guy Pearce piipahtaa kuvissa Peter Weylandina ja James Franco on Covenant aluksen alkuperäinen kapteeni.

Kokonaisuutena Alien: Covenant on tehokas ja visuaalisesti näyttävä paluu sci-fi kauhun ytimeen.

Pisteet: rating 80,000

andy
Tähtääjä, 433 arvostelua
Arvosteltu: 17.05.2017
Katsottu: Teatterissa

rating 50,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Imperiumin vastaisku
Imperiumin vastaisku arvosana 4,25
Imperiumin vastaisku
2046
2046 arvosana 4,04
2046
Blade Runner
Blade Runner arvosana 4,07
Blade Runner
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu arvosana 4,27
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu

Elokuvan tiedot

Alien: Covenant
Alien: Covenant arvosana 2,99
Genret:
Sci-fi,
Valmistusvuosi:
2017
K16
Tunnetaan myös nimillä:
Prometheus 2
Ohjaajat:
Ridley Scott
Käsikirjoittajat:
Jack Paglen, John Logan, Michael Green
Pääosanäyttelijät:
Alexander England, Billy Crudub, Carmen Ejogo, Danny McBride, Demián Bichir, Jussie Smollett, Katherine Waterston, Michael Fassbender, Noomi Rapace
Maat:
USA
Kielet:
englanti