Arvostelu

Tämä elokuva jos mikä tulee jakamaan mielipiteitä.

Taisin juuri silkkaa huolimattomuuttani kutsua Star Wars: The Last Jediä vaihtuneen vuoden yleisöä eniten kahtia repiväksi elokuvaksi. Olin väärässä. Todennäköisesti eniten yleisöä vuoden 2017 elokuvista tulee jakamaan A Ghost Story, 90 minuuttia pitkä taide-elokuva, jossa ei periaatteessa puhuta paria sanaa enempää ja jossa hädin tuskin tapahtuu yhtään mitään.

Pitäkää hauskaa.

Vähä tarina, jota tästä ylipäänsä voi löytää kertoo Casey ”karvalakki” Affleckin esittämästä miehestä ja tämän vaimosta, jotka muuttavat elokuvan alussa uuteen taloon. Sitten Caffleck jo heittääkin veivinsä ja jatkaa lopun elokuvaa valkoiseen lakanaan pukeutuneena aaveena sanomatta sanaakaan.

A Ghost Story perustuu The Whispering Starin tavoin puhtaalle visuaaliselle kerronnalle, tässä ei oikeasti ole mitään muuta. Koko leffan ajan lähinnä seurataan kasvottoman hahmon vaellusta aikojen halki seuraten ihmisten tulemisia ja menemisiä, välillä avuttomuuden, välillä syyllisyyden ja välillä melankolian tunnelmia kutkutellen. Ihmiset kuolevat, talot tuhoutuvat, rakennetaan uudelleen ja monenlaiset tapahtumat toistuvat pitkin historiaa, mutta lakana-aave jää vaeltelemaan loputtomaan limboon elokuvan loppuun asti.

Koko juttu on oikeastaan niin yksinkertainen ja katselukokemuksena niin mystinen, ettei A Ghost Storysta oikeastaan osaa loppujen lopuksi täysin sanoa, oliko tässä nyt sitten kyse jostain elämää suuremmasta taiteesta vai pelkästään itsetarkoituksellisesta hifistelystä. Ehkä tämä oli vuoden paras elokuva, ehkä tylsin. Ainakaan tämä ei ole vuoden pisin.

A Ghost Story on melkoinen kummajainen. Joku voisi sanoa tätä vähän tekotaiteelliseksikin, mutta omasta mielestäni tämä kannattaa katsoa vaikka sitten ihan silkan rehellisen erilaisuuden vuoksi, mieluiten trailereita näkemättä ja kovin paljoa arvosteluja etukäteen lukematta. Itse joudun tämän kuitenkin todennäköisesti vielä tarkastamaan muutamaan kertaan pelkästään päästäkseni tähän sisään ja ymmärtääkseni edes vähän paremmin ihmisiä, jotka hehkuttavat A Ghost Storya vuoden parhaaksi elokuvaksi.

Pisteet: rating 70,000

Brutus
Käyttäjä, 855 arvostelua
Arvosteltu: 01.01.2018
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,39
Vihreä maili
Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40
Valamiesten ratkaisu
American Beauty
American Beauty arvosana 4,09
American Beauty
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession

Elokuvan tiedot

A Ghost Story
A Ghost Story arvosana 3,32
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2017
Pituus:
87 min
Ohjaajat:
David Lowery
Käsikirjoittajat:
David Lowery
Pääosanäyttelijät:
Casey Affleck, Rooney Mara
Maat:
USA
Kielet:
englanti