Arvostelu

Kokonaisuutena hienoin toimintaelokuva sitten Sin Cityn ja Matrixin. Toimii parhaiten valkokankaalla.

Muinaisena kauniina päivänä Spartaan saapuu sanasaattaja, joka pyytää kuningas Leonidasta (Butler) antautumaan Persialaisten kuninkaalle Xerxexille (Santoro). Leonidas torjuu tarjouksen suoralta kädeltä ja tietää, että sota, johon Spartalaiset on kasvatettu, on tulossa. Leonidaksen vaimo Kuningatar Gorgo (Headey) tietää miehensä lähtevän sotaan ja he jäävät poikansa kanssa Spartaan. Persian armeija lähestyy uhkaavan nopeasti ja Leonidas kokoaa armeijan ainoastaan 300 miehestä, joihin lukeutuu hänen lähimmäisensä Theron (West), Capteeni (Regan) ja Dilios (Wenham). He asettuvat Thermopylaen solaan ja sitten sota on valmis.

"We're in for one wild night."

Frank (Sin City) Millerin suureepkseen perustuva 300 on hienoin toimintaelokuva pitkään aikaan. Kuolleiden Aamunkoiton ohjaaja Zack Snyder siirtää Millerin teoksen valkokankaalle lähes täydellisesti. 300 On tehty samalla tyylillä kuin Millerin edellinen filmatisointi Sin City, näyttelijät näyttelivät suurta kangasta vasten, ainaostaan hevoskohtaukset kuvattiin ulkona. Tästä ei voi kuin ihmetellä elokuvan visuaalista asenetta, joka on todella upeaa katsottavaa. 300 On herättänyt maailmalla hieman pahennusta, koska elokuvan ns.pahikset persialaiset kuvataan kuulemma liiankin lähi-itämaisesti?. Vaikka Snyder väittää taistelun olevan tosi (niin kuin varmaan onkin), niin silti tämä kannattaa pitää sarjakuvafilmatisointina, joka on yksi genrensä parhaista.

"Spartans! Enjoy your breakfast, for tonight we dine in Hell!"

Mitään ei olla 300 säästetty, vaan kaikki näyttää ja kuulostaa todella upelta viimeistä veren pisaraa ja irtoruumiinosaa myöten. Joukkotaistelut on kuvattu hienosti, jossa äijää kaatuu kuin heinää. Tällä kertaa tyypilliset hidastuksetkin sopivat elokuvaan todella hyvin, eivätkä muutamat hirviötkään onnistuneet tarinaa pilaamaan. Näin hienoa CGI:tä ei montakaan kertaa ole vastaan tullut.

"This is madness!"

Tarinan hahmot ovat myös onnistuneita. Gerard Butler karjuu loistavasti Spartalaisten Kuninkaana. Lena Headey tekee ainoan tärkeän naisen roolin Kuninagatar Gorgona hyvin. Dominic West ja tarinan kertojana toimiva David Wenham hoitaa sivuosat loistavasti. Xerxesin rooliin olisi voinut jonkin muunkin valita kuin Richardo Santoron, sillä miehessä ei tarpeeksi ollut sitä mielipuolisuutta, jota roolilta olisi odottanut, mutta kyllä Santorokin roolin kohtalaisesti loppuun kantaa.

"Madness? This is Sparta!"

Kokonaisuutena 300 on hienoin toimintaelokuva sitten Sin Cityn ja Matrixin. Testosteronista äijäviihdettä, joka ei yrittäkkään olla muuta kuin loistavaa popcorn-viihdettä ja siinä 300 onnistuu loistavasti. 300 On elokuva, joka toimii parhaiten valkokankaalla.

nimimerkki: andy

Pisteet: rating 80,000

andy
Tähtääjä, 443 arvostelua
Arvosteltu: 31.03.2007
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu arvosana 4,27
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Häjyt
Häjyt arvosana 4,02
Häjyt
Medusan sinetti
Medusan sinetti arvosana 3,94
Medusan sinetti
Yön ritari
Yön ritari arvosana 4,25
Yön ritari

Elokuvan tiedot

300
300 arvosana 3,50
Genret:
Toiminta
Valmistusvuosi:
2006
Pituus:
117 min
Ohjaajat:
Zack Snyder
Käsikirjoittajat:
Frank Miller, Kurt Johnstad, Lynn Varley, Michael Gordon, Zack Snyder
Pääosanäyttelijät:
David Wenham, Dominic West, Gerard Butler, Lena Headey, Michael Fassbender, Rodrigo Santoro, Vincent Regan
Maat:
USA
Kielet:
englanti