Arvostelu

Näiden ranskalaisääliöiden kommellukset eivät ole hauskoja tai ollenkaan omaperäisiä.

Ranskalaista elokuvaa on pidetty suuressa arvossa monien vuosien ajan. Ranskalaisen elokuvan uudesta aallosta on jo aikaa ja nykyisin aika paljon sieltäkin suunnalta tulee suurta yleisöä kosiskelevaa valtavirtatavaraa. Suomeen vielä mielellään levitetään tätä mainstream-tavaraa, joten sen vuoksi DVD:lle on levitetty 11 käskyä -niminen räpellys. Kyseinen elokuva oli aikamoinen hitti Ranskassa, mitä voi vain ihmetellä katsoessaan tätä Futurefilmin tökeröä DVD-painosta.

Viisi (toisin kuin kannessa lukeva neljä) kaverusta pääsevät vitsien jumalan eteen, missä he saavat tehtäväkseen toteuttaa huumorin 11 käskyä. Mistään kunnollisesta juonielokuvasta ei tosiaankaan ole kuitenkaan kyse, sillä teos paljastuukin köyhäksi Jackass-kopioksi. Jokainen käsky on typerä tehtävä, jonka viisikko suorittaa. Nämä temput eivät ole ensinnäkään kovin hauskoja tai hurjia, pelkästään typeriä. Välissä on mukana kaikenlaista ylimääräistä hölmöilyä, joka ei liity mitenkään mihinkään. Nämä irtonaiset kohtaukset heikentävät kokonaisuuden tehoa entisestään, kun toteutus on muutenkin kehnohkoa.

Mielettömän typerät ideat eivät riitä pelkästään tuottamaan naurua (jos ne eivät ole älyttömän typeriä, tässä ne ovat vain nolon typeriä). Jackass onnistui luomaan typerien temppujen avulla toimivaa tilannekomiikkaa ja kotimaamme Duudsonit toivat temppuiluun mukaan suomalaisen näkökulman. Näiden ranskalaisääliöiden kommellukset eivät ole hauskoja tai ollenkaan omaperäisiä. He riehuvat ketsupin kanssa kaupassa ja esittelevät erektioitaan rannalla. En ole mikään huumorintajuton henkilö, mutta ei kyllä naurattanut. Esiintyjät ovat sitä paitsi aika huonoja, vaikka intoa riittää.

Joitain vitsejä olisi voitu kehitellä pidempään. Nyt ne vetistyvät poikien typerässä käsittelyssä tai sitten ne eivät pääse kunnolla elämään. Hitlerin matkiminen ei pelkästään riitä hauskuudeksi, tuollaisenaan se on pelkästään mautonta. Autonpesuvideoparodia ja homobuumin pilkkaaminen ovat sentään etäisesti hauskoja, mutta nekin jäävät vähän kehittelyn tasolle. Pelkkä rienaavuus ei riitä, jos toteutus ei ole hauska.

11 käskyä ei ansaitse arvostusta, mutta kilttinä ihmisenä yritän keksiä siitä jotain hyvää sanottavaa. Ainakin käskyt esittelevät animaatiot ovat ihan jees työtä ja ruudussa vilahtelee lisäksi sopivin väliajoin ranskalaisia kaunottaria. Lopputulos on aika vaivatonta viihdettä, jota katselee sopivan aivottomassa mielentilassa ja samanhenkisen kaveriporukan kanssa. Kuitenkin 11 käskyä häviää reippaasti samanlaiselle Jackassille.

Pisteet: rating 30,000

Thoke
Tykittäjä, 619 arvostelua
Arvosteltu: 22.10.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

The Artist
The Artist arvosana 3,83
The Artist
Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys arvosana 4,22
Komisario Palmun erehdys
Snatch - hävyttömät
Snatch - hävyttömät arvosana 4,13
Snatch - hävyttömät
Barton Fink
Barton Fink arvosana 3,96
Barton Fink

Elokuvan tiedot

11 käskyä
11 käskyä arvosana 1,88

11 käskyä (2004)

Alkuperäinen nimi: Les 11 Commandments

Genret:
Komedia
Valmistusvuosi:
2004
Pituus:
85 min
Ohjaajat:
François Desagnat, Thomas Sorriaux
Käsikirjoittajat:
Benjamin Morgaine, Laurent Zeitoun, Michaël Youn, Romain Lévy, Vincent Desagnat
Pääosanäyttelijät:
Benjamin Morqaine, Michaël Youn, Vincent Desaqnat, William Geslin
Maat:
Ranska