Liam Neesonin uutuus on Hitchcock-tyylinen psykologinen trilleri

Liam Neeson ja Jaume Collet-Serra ovat aiemmin tehneet yhdessä menestyselokuvat Unknown, Non-Stop ja Run All Night. Kaksikon neljäs yhteistyö The Commuter on trilleri, joka kertoo yhden miehen epätoivoisesta tehtävästä estää suuronnettomuus täyteen pakatussa liikkuvassa paikallisjunassa.


Käsikirjoitus osoittautui vastustamattomaksi sekä tähdelle että ohjaajalle - ei pelkästään toiminnan ja jännityksen takia, vaan siksi että tarinassa oli moraalisia ristiriitoja, joita päähenkilö joutui kohtaamaan.

- The Commuter kysyy yleisöltä: Olisitko valmis tekemään huomattavaa palkkiota vastaan jonkin pienen asian, jonka seurauksia et tiedä, tietämättä mitä siitä seuraa, sanoo ohjaaja Jaume Collet-Serra.

- Elokuvan keskushahmo joutuu tekemään filosofisen valinnan. Kuusikymppinen mies on juuri saanut potkut. Hänellä ei ole säästöjä, mutta asuntolainan lyhennykset on maksettava. Ajatteleeko hän tilanteessa vain itseään, vai miettiikö hän tekonsa moraalisia seurauksia. Haluamme että yleisö kysyisi samaa itseltään, Collet-Serra pohtii.

Liam Neesonin mielestä tarinan reaaliaikainen kerronta lisää jännitysmomenttia.

- Elokuva etenee lähes reaaliajassa, Neeson kertoo.

- Päähenkilö huomaa, millaisen tapahtumaketjun hän on käynnistänyt, ja yrittää saada selville, kuka on salaliiton takana. Jännitys kasvaa jokaisen pysähdyspaikan kohdalla, kun uusia matkustajia nousee sisään, ja aina tulee uusia johtolankoja. Vaara kasvaa ja kasvaa. Vähitellen elokuvasta tulee nopeasti etenevä psykologinen trilleri, josta tulee mieleen Alfred Hitchcockin Muukalaisia junassa ja Vaarallinen romanssi.


Elokuvan päähenkilö on New Yorkin osavaltiossa vaimonsa ja poikansa kanssa asuva Michael MacCauley. Hän on keskiportaan päällikkö, joka työskentelee vakuutusyhtiössä. Monien perheellisten kovaa työtä tekevien miesten tapaan Michael on joutumassa taloudelliseen ahdinkoon ja yrittää epätoivoisesti saada palkkansa riittämään. Poika on lähdössä opiskelemaan, eikä vaimo tiedä, että perhe elää yli varojensa.

Sitten tilanne pahenee kertaheitolla, kun Michael saa potkut työstään. Se ei ole kuitenkaan ainoa asia, joka on pilaamassa hänen päivänsä. Kotimatkalla junassa nainen nimeltä Joanna esittelee itsensä hänelle ja tekee ehdotuksen. Etsi junasta matkustaja, joka ei kuulu joukkoon, ja saat suuren summan rahaa. Voisi kuvitella tarjoukseksi, josta ei voi kieltäytyä. Mutta ei siinä tapauksessa, jos kyseessä on entinen poliisi, jolla on vahva käsitys oikeasta ja väärästä.

Michael suostuu lopulta etsimään halutun henkilön matkustajien joukosta käyttämällä päättelykykyään ja taitoaan paljastaa ihmisten todellinen henkilöllisyys. Samalla Michael huomaa olevansa keskellä hengenvaarallista salaliittoa, joka on koitumassa kaikkien matkustajien kohtaloksi. Michael on ainoa, joka pystyy pysäyttämään tragedian.


Kun Michael päättelee, keihin matkustajista voi luottaa, hän samalla joutuu vaaralliseen takaa-ajoon estääkseen salaliiton toteutumisen ja saadakseen tappajat kiinni, jotta juna matkustajineen pääsisi turvallisesti periille.

Kun Collet-Serra luki käsikirjoituksen, hän näki yhteyksiä elokuvaansa Non-Stop.

- Se on Non-Stopin henkinen jatko-osa, ohjaaja sanoo.

- Kun mysteeri kietoutuu päähenkilön ympärille, on tehokkaampaa, jos sankari on tavallinen tyyppi. Se on hyvin hitchcockmaista. Miten paljon hän on valmis tekemään rahan takia tietämättä seurauksia? Kun epätavallisia asioita tapahtuu tavallisille ihmisille, on tärkeää, että me katsojina olemme samaa mieltä niistä, ja toiminnan on edettävä uskottavasti sen jälkeen, kun valinnat on tehty.

The Commuter tulee ensi-iltaan 26.1.2018.

Haastattelu: StudioCanal

JussiHuhtala 08.01.2018 klo 15:21

Uusimmat artikkelit

Black Panther on uuden ajan supersankari

Marvel-studion uudessa supersankaritarinassa seurataan T’Challaa, joka palaa kuningasisänsä kuoleman jälkeen kotimaahansa Wakandaan.

Haastattelut: Disney / Toimittanut Jouni Vikman

Liam Neesonin uutuus on Hitchcock-tyylinen psykologinen trilleri

Näyttelijä Liam Neeson ja ohjaaja Jaume Collet-Serra ovat palanneet jälleen yhteen.

JussiHuhtala

Katastrofista taidetta: The Disaster Artist

James Franco käänsi tragikoomisen tositarinan ylistyslauluksi ystävyydelle, taiteelliselle itseilmaisulle ja ylittämättömiä esteitä päin käymiselle.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Warner Bros.

Aquamanin rooli oli yllätys Jason Momoalle: "Ajattelin että Zack Snyder vitsailee"

Jason Momoa on yksi Justice Leaguen tähdistä.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Warner Bros.

Gerard Butler on jokasään mies: Geostorm on ison budjetin katastrofiseikkailu

Vielä 2000-luvun alussa Gerard Butler oli ainakin huhuissa mukana Pierce Brosnanin seuraajaksi James Bondina.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Warner Bros.

Näytä lisää artikkeleita...