Stephen King -filmatisointi Se kertoo vain puolet tarinasta

Odotukset ovatkin olleet korkealla, kun Se-tarinan päivitys on saapumassa teattereihin. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että se kertoo vasta ensimmäisen puolikkaan tarinasta.


Ensimmäisen kerran vuonna 1986 ilmestyneessä Se-kirjassa Stephen King kertoo joukosta lapsia, jotka 1950-luvun loppupuolella elävät näennäisen idyllisessä Derryn pikkukaupungissa.

Normaalien lasten elämää vaikeuttavien asioiden kuten elämänhallintaongelmaisten sukulaisten ja koulukiusaajien lisäksi sysityn asemansa yhteen ajamat lapset kohtaavat Derryn varjoissa asuvan hirviön. Kirjan toisessa osassa on hypätty 27 vuotta eteenpäin, ja kohtaamme aikuisiksi kasvaneet lapset kirjan nykyhetkessä.

Vuoden 1990 tv-elokuvissa, jotka seurasivat toisiaan parin päivän sisällä, aikatasot oli päivitetty vuosiin 1960 ja 1990. Tämän vuoden elokuvassa lapsiryhmä kohtaa Pennywise-klovnin hahmossa viihtyvän hirviön vuonna 1989. Mikäli käsikirjoitus noudattaa alkuteoksen 27 vuoden sykliä, tapahtuu sen jälkimmäinen puolisko suurin piirtein meidän ajassamme.

Uusi, valkokankaalle tarkoitettu Se-versio muistuttaa romaanin Pennywise-hahmoa, joka herää toimintaan säännöllisin väliajoin. Elokuva on nimittäin ollut tuotannossa jo vuodesta 2009 lähtien.

Tuolloin Warner Bros. -studion ajatuksena oli tehdä yksi noin kaksituntinen elokuva, joka kattaisi koko Kingin yli tuhatsivuisen kauhutiiliskiven.

Vuonna 2012 ilmoitettiin, että elokuvan ohjaajaksi oli kiinnitetty Cary Fukunaga, joka oli lyönyt läpi vuoden 2009 elokuvalla Ei nimeä (Sin nombre) ja tehnyt pidetyn version Kotiopettajattaren romaanista. Tuolloin True Detective -sarja ja Beasts of No Nation olivat vasta Fukunagan tulevaisuudessa.

Vuodelle 2014 tultaessa tuottaja Dan Lin puhui elokuvasta käyttäen jo ilmaisua "ensimmäinen". Hän kuvaili sitä seitsemän pääosalapsen muodostaman Häviäjien kerhon kasvutarinaksi. Toiselle osalle haettiin vielä ohjaajaa. Elokuvalla oli työnimenäkin It: Part 1 - The Losers' Club.Warnerin siirrettyä elokuvan New Line Cinema -yksikkönsä tuotannoksi alettiin puhua budjetin leikkaamisesta, ja vuonna 2015 niitä vastustanut Fukunaga jätti projektin. Hän oli ajatellut Ben Mendelsohnia (The Place Beyond the Pines, Rogue One) Pennywisen rooliin, ja sanotaan näyttelijänkin jättäneet projektin New Linen vaadittua häntä suostumaan alennettuun palkkioon.

Pari kuukautta myöhemmin ilmoitettiin, että Fukunagan korvaajaksi oli nimitetty vuoden 2013 Mama-kauhuhitillä nimeä tehnyt Andrés Muschietti. Tarinaa kirjoitettiin uusiksi ja kesti yli puoli vuotta löytää uusi Pennywise, joksi nimettiin ruotsalaisen näyttelijäperheen viimeisin Hollywoodin valloittaja, Bill Skarsgård.

Yksi asia on onneksi pysynyt ennallaan vaikka elokuva on siirtynyt tuotantofirmasta toiseen. Vaikka tekijät ovat vetäneet rinnastuksia Stranger Things -sarjaan, Se-elokuvalle on koko ajan kaavailtu meidän K16-ikärajaamme vastaavaa R-luokitusta nuoremmalle yleisölle suunnatun pelottelun sijaan. Muschietti on sanonut, että koska elokuva on päivitetty 80-luvulle 50-luvulta, jolloin lapset pelkäsivät klassisia hirviöitä kuten Wolfman, Muumio, Frankensteinin hirviö ja Dracula, heidän oli mietittävä uusiksi Pennywisen ottamia pelottelumuotoja.

Kirjan ja tv-elokuvien tapaan Se-jatko-osa käsittelee henkiin jääneiden Häviäjien kerhon jäseniä aikuisina. Koska jatko-osan aikataulu on vielä auki, tekijät puhuvat kahdesta erillisestä elokuvasta, jotka on kuitenkin mahdollista yhdistää toisiinsa. Aikuisten elokuvassa on takaumia heidän lapsuuteensa, jonka he ovat osin unohtaneet. Ohjaajan ilmoituksen mukaan toisessa puoliskossa saattaa jopa olla lapsinäyttelijöiden kanssa kuvattua materiaalia, jota ei nähdä ensimmäisessä osassa.

Muschiettin mukaan jatko-osan käsikirjoituksen pitäisi olla valmis tammikuussa ja tuotannon alkaa maaliskuussa. Näin ollen osien ensi-iltojen väliin saattaa mahtua jopa yli vuosi. Toisaalta jo tämän vuoden lopussa tiedetään miten Se on menestynyt, mikä tietysti voi vaikuttaa tuotantoaikatauluihin puoleen ja toiseen. Yleensä hyvin tuottaneet kauhuelokuvat eivät viime aikoina ole olleet takuuhittejä, ja jos Se floppaa, voi jatko jäädä tekemättäkin.

Joten otetaan Sille ja Sen menestykselle!

Jouni Vikman 05.09.2017 klo 09:48

Uusimmat artikkelit

Creedin ja Rockyn tarina jatkuu

Creed II on Sylvester Stallonen ideoima jatko Creedin tarinalle, joka ammentaa kaukaa Rocky-saagan historiasta.

Jouni Vikman

Kovia aikoja El Royalessa

Neljä muukalaista kirjautuu sisään El Royale -hotelliin. Siitä eteenpäin asiat menevät vain huonompaan suuntaan.

Jouni Vikman

Predator on päivitetty nykyaikaan

Uusi näkemys on ohjaajan mukaan enemmän UFO-kokemus kuin fantasiaseikkailu

Jouni Vikman

Vuosi jona hän palasi kotiin: Halloween-ikonit jälleen valkokankaalla

Tänä vuonna on kulunut 40 vuotta siitä, kun John Carpenterin kauhuelokuvan maastoa mullistanut Halloween – naamioiden yö -klassikko sai ensi-iltansa. Tosin Suomessa elokuva tuli teattereihin vasta vuoden 1979 kesällä, mutta mitäs me pienistä.

Jouni Vikman

Kaatunut valtakunta on uskollinen Jurassic Parkin perinnölle

Jurassic World: Kaatunut valtakunta jatkaa suosittua elokuvasarjaa muutamaa vuotta edellisen osan tapahtumien jälkeen.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Universal

Näytä lisää artikkeleita...