Yksi mies tv-historiaa tekemässä

Valtaväestölle suunnatun mainstream-tv-viihteen parista harvemmin tulee ketään, jolla on poliittista vaikutusvaltaa, näkemystä ja rohkeutta äärimmäisiinkin maailmanpoliittisiin tempauksiin. Mutta onneksi on John Oliver.


Last Week with John Oliver on Yhdysvalloissa hyvin suositun, niin sanotun "Late night with..." -puheohjelmagenren suuri yllättäjä, joka on kahden vuoden aikana noussut genrensä katsotuimpien ja ylistetyimpien joukkoon - siitäkin huolimatta, että sarjassa ei käytännössä koskaan käy vieraita, siinä haastatellaan harvoin ketään ja se keskittyy ensisijaisesti uutisotsikoihin ja Yhdysvaltain lainsäädännön ongelmiin. Ei kuulosta kovin mediaseksikkäältä tai hauskalta, mutta onnistuu olemaan molempia.

John Oliverin sarja sai alkunsa toisesta menestyneestä talk showsta, The Daily Show with Jon Stewartista. Oliverilla oli sarjassa oma osio, jonka mies sai toisen brittikoomikon, häntä työhön suositelleen Ricky Gervaisin kautta. Vuonna 2013 Oliver tuurasi ohjelman isäntää Stewartia kahdeksan viikon ajan, ja sai työstään niin hyvää palautetta, että miehelle päätettiin antaa oma ohjelma.

Aina sopivasti överiksi

Rakenteeltaan Last Week with John Oliver on poliittinen satiiri, joka ottaa jokaisessa jaksossaan kantaa viikon aikana tapahtuneisiin merkittäviin uutisiin, nostaa esille pääosin Yhdysvalloista kummallisia tai epätasa-arvoisia oikkuja ja käsittelee jaksoittain yhden suuremman yhteiskunnallisen aiheen tai ongelman omalla värikkäällä tavallaan. Ohjelma on sikäli poikkeuksellisen rohkea, että HBO on antanut Oliverille täysin vapaat kädet sen tekemiseen, vapauden olla kutsumatta ketään katsojalukuja kasvattavia julkkiksia ja käytännössä luvan tehdä ihan mitä haluaa - esimerkiksi pilkata maailman johtajia ja julkistaa suuryritysten salaisuuksia tai valtion laitosten korruptiota. Eittämättä mittavalla lakimiesarmeijalla varustettu ohjelma vetää aina juuri sopivasti överiksi, ja siinä piileekin ohjelman nerokkuus.

Esimerkiksi vuonna 2015 yksi Oliverin näyttävimpiä tekoja oli oman uskonnon perustaminen. TV-evankelistoja kritisoivassa osiossa mies selvitti kuinka helppoa uskonnon perustaminen tyhjästä on, ja kuinka sen turvin ihmisiltä voi kerätä verovapaasti rahaa täysin keksittyjen tarinoiden varjossa. Oliver perusti Our Lady of Perpetual Exemption -nimisen satiiriseurakunnan, julisti itsensä sen johtajaksi ja kehotti katsojia lähettämään postitse seurakunnalle rahaa, jota studioon vyöryi säkkikaupalla. Miehen vitsikirkko keräsi muutaman viikon aikana kymmeniätuhansia dollareita, jotka sarja lahjoitti lääkärit vailla rajoja -järjestölle. Elokuussa 2015 Oliver lopetti seurakuntansa ja julisti, että jos jatkossa haluaa lähettää rahaa feikkiseurakunnalle, rahansa voi suunnata skientologiakirkolle.


Sarjansa aikana Oliver on pilkannut ja kritisoinut estotta maailmanjohtajia Australiasta Afrikkaan ja Putinista FIFA:n johtoon, ja saanut vastaiskuna osakseen niin haukkuja kuin uhkailuakin, myös korkeista asemista käsin. Ecuadorin presidentti Rafael Correa hermostui häntä koskeneesta osiosta niin, että julkaisi lapsellisia loukkaustweettejä Oliverista missä haukkui miehen huumorintajua. FIFA:n entinen varapresidentti Jack Warner julkaisi Oliverille suunnatun hämmentävän videotiedotteen, kun tämä oli penkonut FIFA:n korruptiota ohjelmassaan. Tiedotessaan Warner istui mafiamaisesti kameran edessä vihjailemassa epäsuoria uhkauksia Oliverille dramaattisen musiikin soidessa taustalla. Lienee selvää, että tämän jälkeen Oliver repi Warnerin jotakuinkin palasiksi, lähettäen miehelle ohjelmassaan humoristisia uhkauksia liekkimeren keskeltä.


Aitoa vaikutusvaltaa

Oliverin sarja ei ainoastaan tuo Yhdysvaltojen ongelmia ihmisten tietoisuuteen, vaan on pystynyt todella vaikuttamaan ja saamaan aikaan muutosta. Sarjan vaikutusvallan myötä Yhdysvalloissa on alettu puhua "John Oliver Effectistä". Heinäkuussa 2015 mies kertoi köyhiä vaivaavasta lunnasongelmasta. Jos vähävaraiselle ihmiselle annetaan lunnassakot jostain usein hyvin pienestäkin rikkeestä, kuten Yhdysvalloissa on tapana, eikä hänellä ole varaa maksaa niitä, on kaksi vaihtoehtoa: myöntää syyllisyytensä saamatta oikeutta rikoksesta jota ei välttämättä ole edes tehnyt, tai mennä vankilaan odottamaan oikeudenkäyntiä, vaikka vankilassa istumalla saattaa menettää työpaikkansa tai kotinsa. Hyvin pian osion esittämisen jälkeen New Yorkin pormestari Bill de Blasio tiedotti, että kaupunki poistaa tämän käytännön pienten rikkeiden osalta kokonaan ja vapauttaa vankilasta sillä hetkellä pikkurikkeistä oikeutta odottaneet.

Yhdysvalloissa yksi eniten kohua herättäneistä aiheista oli niin sanottu net neutrality -aihe, jossa Oliver syytti internet-yhteyksien palveluntarjoajia siitä, että ne tarjoavat salaa nopeampia yhteyksiä ja enemmän kaistaa isoille asiakkaille. Oliver kehotti katsojia kirjoittamaan Yhdysvaltojen telehallintovirastolle FCC:lle aiheesta, ja katsojat tekivät työtä käskettyä. Yli 45 000 sähköpostin yhtäkkinen liikenne sai FFC:n omat palvelimet nurin ja viraston tarkentamaan sääntöjään välittömästi.

Erään aiheen yhteydessä Oliver kehotti katsojia tukemaan naisten tekniseen koulutukseen painottavaa voittoa tuottamatonta järjestöä. Ohjelman jälkeisinä kahtena päivänä kyseisen järjestön tilille lahjoitettiin 25 000 dollaria, melkein 15 % siitä mitä järjestö tienaa lahjoituksina yhden vuoden aikana.

Oliver tiedostaa vaikutusvaltansa myös itse, ja varmasti pitkälti siitä johtuen on keskittänyt kaikki viimeiset jaksonsa Yhdysvaltojen presidentinvaalien läpikäyntiin. Vahvasti Trump-vastainen Oliver on antanut osansa kritiikistä myös Clintonille, mutta tehnyt kaikkensa että amerikkalaiset kuitenkin äänestäisivät tätä. Oliverin huikeista Trump-osioista saisi tehtyä oman pitkän elokuvansa, ja suurimman osan niistä voi halutessaan katsoa ohjelman Youtube-kanavalta. Vaikka Oliverin vaikutusvaltaa vaalien tulokseen tuskin pystytään suoraan todentamaan, on vaikutus ollut suurta jo pelkästään nettilukujen valossa. Oliverin keväällä julkaisema Make Donald Drumpf Again -osio löi miehen aiemmat ennätykset laudalta, saaden pelkästään Facebookissa 50 miljoonaa katsojaa ja Youtubessa 19 miljoonaa.


Älyllistä sisältöä klikkiotsikoiden keskelle

Vaikka sarjaa käsikirjoittaa hyvin valveutunut ja älykäs kirjoittajatiimi, on Oliver itse vahvasti mukana kirjoitustyössä. Mies on kertonut, että seuraa käytännössä kaikkea koko ajan; työhuoneessa TV on taukoamatta päällä, eikä sieltä tule minkäänlaista viihdettä tai hömppää, vaan ainoastaan uutis- ja ajankohtaisohjelmia. Oliverin terävästä kirjoituskynästä on osoituksena myös kolme Emmy-palkintoa, jotka hän sai parhaasta käsikirjoittamisesta Jon Stewartin ohjelmassa. Myös Oliverin oma ohjelma on palkittu kolmella Emmyllä.

John Oliverin voisi kokea olevan vastaisku sosiaalisen median myötä syntyneelle klikkiotsikoinnille, lähdekritiikin puutteelle ja älyvapaille kohumedioille, jotka keskittyvät uutisoimaan täysin keksittyjä uutisia ja kiihottamaan kansaa. Oliverin jutut ovat analysoituja, älykkäitä, tutkittuja ja perusteltuja - kaikkea sitä mitä internet harvemmin on. Last Weekin kaltaiset ohjelmat ja Oliverin kaltaiset tekijät luovat uskoa siihen, että jossain vielä järki juoksee ja ihmiset peräänkuuluttavat sivistystä.

Niina Virtanen 03.11.2016 klo 12:10

Uusimmat artikkelit

Dwayne Johnsonin uudessa toimintaseikkailussa hirviöt tuhoavat kaupunkeja

Rampage on 1980-luvun videopeli, jossa pelaajien ohjastamat jättihirviöt tuhosivat kaupunkeja. Nyt siitä on tehty toimintaseikkailu, jonka pääosassa on Dwayne Johnson.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Warner Bros.

Wallace & Gromitin tekijöiden uusi animaatio oli mammuttiurakka!

Luolamies on Wallace & Gromitin ja Late Lampaan kodin, Aardman-studion, uusin stop motion -animaatiokomedia.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Studiocanal S.A.S

Black Panther on uuden ajan supersankari

Marvel-studion uudessa supersankaritarinassa seurataan T’Challaa, joka palaa kuningasisänsä kuoleman jälkeen kotimaahansa Wakandaan.

Haastattelut: Disney / Toimittanut Jouni Vikman

Liam Neesonin uutuus on Hitchcock-tyylinen psykologinen trilleri

Näyttelijä Liam Neeson ja ohjaaja Jaume Collet-Serra ovat palanneet jälleen yhteen.

JussiHuhtala

Katastrofista taidetta: The Disaster Artist

James Franco käänsi tragikoomisen tositarinan ylistyslauluksi ystävyydelle, taiteelliselle itseilmaisulle ja ylittämättömiä esteitä päin käymiselle.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Warner Bros.

Näytä lisää artikkeleita...