Mikä sen nimi nyt oli?

Oli kyseessä sitten kengännauhabudjetilla kyhätty indieviritys tai satojen miljoonien megaspektaakkeli, elokuvalla on yleensä jokin nimi. Toisinaan yksi ei riitä, vaan sama teos saatetaan tuntea kahdella tai peräti useammalla eri nimellä. Luonnollisin esimerkki on tietysti käännös, mutta niitäkin tapauksia esiintyy, joissa elokuvalla on alkuperäiskielellään useita rinnakkaisia nimiä. Mistä tällainen kikkailu sitten johtuu?

Potato, potato

Eräänlaiseksi moderniksi klassikoksi muodostunut kaahailuelokuva The Fast and the Furious ilmestyi Suomessa yksinkertaisella nimellä Hurjapäät. Eräs kotimaisen käännöshistorian luultavasti vihatuimmista esimerkeistä kiteyttää kuitenkin enemmän tai vähemmän onnistuneesti alkuperäisnimen hengen. Tällaisten kokonaiskäännösten ohella tyypillisiä ovat myös kohdemaan kielellä laaditut lisänimet. Simppelisti Die Hard 2:na Yhdysvalloissa tunnettu Renny Harlinin menestysjatkis sai meillä hupaisan lisän: - vain kuolleen ruumiini yli 2.


Elokuvat ilmestyvät Suomessa kieltämättä enenevässä määrin alkuperäisnimillään, mutta länsimaistuminen ja kielitaito alkavat olla jo sitä luokkaa, että turhan kopeloinnin voisi jättää tyystin sikseen. Käännöksillä ja nimen jatkeilla on toki toisinaan olennainen tehtävä. Onnistuessaan ne selventävät elokuvan ideaa kohdemaassa ja auttavat mahdollisia katsojia muodostamaan päätöksen siitä, kiinnostaako leffa ylipäätään nähdä. Englanniksi puhuttu, mutta ranskalaisella rahalla tuotettu Léon olisi luultavasti jättänyt sellaisenaan monen jenkin raapimaan päätään. Sen sijaan muodossa Léon: The Professional se viritti odotuksia enemmän toimintatrillerin suuntaan ja avitti Natalie Portmanin elokuvadebyytin sekä Jean Renon läpimurron kansainvälistä suosiota.


Käännösteknisten ja kielellisten seikkojen ohella erot elokuvien titteleissä liittyvät tyypillisimmin kulttuurieroihin ja niistä johtuvien väärinkäsitysten välttämiseen. Äkkiseltään voisi luulla, että sama nimi soveltuu sellaisenaan levitettäväksi niin Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa kuin Australiassa, mutta näin ei aina ole asian laita. Esimerkiksi briteissä Zootopia on lastenlaulukokoelma, minkä vuoksi Disneyn samanniminen animaatio lähti saarivaltiossa levitykseen tittelillä Zootropolis. Uusi nimi on käyttökelpoinen myös muualla Pohjois-Euroopassa sillä Zootopia on tunnettu tanskalainen eläintarha. Samaan tapaan Marvel-rymistely The Avengers muuttui briteissä muotoon Avengers Assemble kulttimainetta nauttivan agenttisarjan ja sen elokuvasovituksen vuoksi.

Kankaalta koteloon

Joskus elokuva käy läpi teatterikierroksensa, mutta saakin tallennejulkaisuaan tai suoratoistoversiotaan varten uuden tai muokatun nimen. Nicolas Cagen vuonna 2014 tähdittämä Tokarev vaihtui muotoon Rage, mutta liittyi Netflixin valikoimaan jälleen alkuperäisellä nimellään. Peräti kolmella eri nimellä tunnetaan myös Leffatykin aiemmassa artikkelissa käsitelty Assault on Wall Street.

Tällaiselle nimien pallottelulle voi olla monia syitä. Tästä on tuore esimerkki kuluvan vuoden naisvetoinen Ghostbusters-uudelleenlanseeraus, joka saapuu kauppojen ja vuokraamojen hyllyille nimellä Ghostbusters: Answer the Call. Elokuvajulisteen taglinesta poimitulle nimen jatkeelle on ehditty spekuloida syitä laidasta laitaan ja onpa sitä uumoiltu peräti myönnytykseksi elokuvan vihaajille. Kysymys olisi siis siitä, ettei elokuvaa pidetä esiosansa nimen arvoisena edes tekijöidensä näkökulmasta, mitä on jokseenkin vaikea niellä, kun sillä on vieläpä virallisen Ghostheads-faniyhteisön hyväksyntä.


Todellisuudessa syyt lienevät huomattavasti käytännönläheisempiä. Erääksi vaikuttimeksi on uumoiltu elokuvan jokseenkin vaatimatonta taloudellista menestystä. Toki se on tienannut maailmanlaajuisesti lähes 230 miljoonaa dollaria peitoten vaivatta 144 miljoonan tuotantobudjettinsa. Paljon kuitenkin kertoo se, että jatko-osaa ei ole suunnitteilla. Nimenmuutos uudelleenbrändäyksen ja siten hivenen tehostetun tallennemyynnin kannalta kalskahtaa jo jossain määrin järkeenkäyvemmältä, mutta sen lisäksi vaikuttaa luultavasti ainakin yksi sitäkin käytännönläheisempi syy.

Uuden elokuvan nimeäminen esiosansa mukaan oli poliittinen kannanotto, joka elokuvan nyt siirtyessä hiljalleen teatterikierrokseltaan kohti tallennejulkaisua on tehnyt tehtävänsä. Jatkossa sitä etsitään erilaisista hakemistoista ja isoäitien toimesta marketeista, jolloin sen on sekaannusten välttämiseksi järkevintä erottua myös nimensä osalta. Enää sitä ei tarvitse kutsua "vuoden 2016 Ghostbusters-versioksi".

Elokuvien nimenvaihdosten syitä pohtiessa on hyvä muistaa, että perimmäinen vaikutin on yleensä se sama, joka lymyää niin monen muunkin alaan liittyvän ilmiön taustalla: raha. Jos elokuvan nimen vaihtamisen jotain toista maailmankolkkaa tai uutta yleisöä varten ounastellaan olevan taloudellisesti kannattavaa, nimi vaihtuu alta aikayksikön. Näin ollen voidaan huomata, että oli kyseessä sitten poliittisen kannanoton jälkilöyly, kulttuurierojen välisen kuilun ylittävä riippusilta tai erehdykset ehkäisevä hienosäätö, nimenvaihdos perustuu lopulta lähes aina myynninedistämistarkoituksiin.

Mikä muu selittäisi esimerkiksi Tenavat-elokuvan jokseenkin kömpelön etuliitteen brittiläistä levitystä varten? Yhdysvaltojen ulkopuolella sarjakuvan alkuperäisnimi tunnetaan huonommin kuin sen hahmot ja niinpä The Peanuts Movie muuttui muotoon Snoopy and Charlie Brown: The Peanuts Movie.

Lähteet: Box Office Mojo, IMDb, The Mary Sue, The Wrap

Jarno Väistö 27.10.2016 klo 16:14

Uusimmat artikkelit

Dwayne Johnsonin uudessa toimintaseikkailussa hirviöt tuhoavat kaupunkeja

Rampage on 1980-luvun videopeli, jossa pelaajien ohjastamat jättihirviöt tuhosivat kaupunkeja. Nyt siitä on tehty toimintaseikkailu, jonka pääosassa on Dwayne Johnson.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Warner Bros.

Wallace & Gromitin tekijöiden uusi animaatio oli mammuttiurakka!

Luolamies on Wallace & Gromitin ja Late Lampaan kodin, Aardman-studion, uusin stop motion -animaatiokomedia.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Studiocanal S.A.S

Black Panther on uuden ajan supersankari

Marvel-studion uudessa supersankaritarinassa seurataan T’Challaa, joka palaa kuningasisänsä kuoleman jälkeen kotimaahansa Wakandaan.

Haastattelut: Disney / Toimittanut Jouni Vikman

Liam Neesonin uutuus on Hitchcock-tyylinen psykologinen trilleri

Näyttelijä Liam Neeson ja ohjaaja Jaume Collet-Serra ovat palanneet jälleen yhteen.

JussiHuhtala

Katastrofista taidetta: The Disaster Artist

James Franco käänsi tragikoomisen tositarinan ylistyslauluksi ystävyydelle, taiteelliselle itseilmaisulle ja ylittämättömiä esteitä päin käymiselle.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Warner Bros.

Näytä lisää artikkeleita...