Tuntematon sotilas 60 vuotta

Edvin Laineen ohjaama ensimmäinen Tuntematon sotilas, Suomen kaikkien aikojen suosituin elokuva, viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlaansa. Vaikka nuorempi sukupolvi tuskin edeltäjiensä tavoin Tuntematonta fanittaa, elokuvan historiallinen arvo ja merkitys on syytä muistaa. Kyseessä on suomalaisessa elokuvahistoriassa poikkeuksellinen suurteos, ja poikkeuksellista oli monin tavoin myös sen tekeminen.

Väinö Linna julkaisi Tuntematon sotilas -romaaninsa vuonna 1954, vasta 10 vuotta jatkosodan päättymisen jälkeen. Linnan sotamuistoihin ja kokemuksiin perustunut kirja nousi rohkealla ja rehellisellä kielellään koko kansan huulille ja kirjahyllyille. Elokuvapiireissä alettiin välittömästi kirjan suosion jälkeen kiistellä kuka saisi jättimenestyneen teoksen filmatisointioikeudet, jotka myytiinkin ennätysvauhdissa, vain muutama viikko kirjan julkaisun jälkeen.

Dramaattiset myyntineuvottelut

Ihan helposti Linna ei kirjansa oikeuksista kuitenkaan luopunut. Työväen kotikaupungissa Tampereella asunut ja työskennellyt Linna tiesi teoksensa merkityksen ja halusi siitä arvoisensa korvauksen: miljoonaa markkaa. Kun Edvin Laine saapui keskustelemaan kirjan filmatisointioikeuksista Tampereelle, Linnalla neuvotteluissa oli tukena miehen ystävä, kirjailija Jaakko Syrjä.

- Olimme maalaispoikia. Emme kumpikaan tienneet suomalaisesta elokuvasta muuta kuin sen, että ne ovat huonoja, Linna muisteli neuvottelua Ilta-Sanomien haastattelussa vuonna 1979.

Edvin Laine oli saanut elokuvan tuottajalta, Suomen Filmiteollisuuden toimitusjohtajalta T.J. Särkältä luvan maksaa Linnalle 500 000 markkaa, eli tämän vaatimasta summasta vain puolet. Laine neuvotteli Särkän kanssa summasta puhelimitse, joka lopulta suostui nostamaan summaa 700 000 markkaan. Linna ei kuitenkaan tarjousta hyväksynyt, vaan uhkasi kääntyä Suomi-Filmin puoleen, joka oli luvannut oikeuksista 800 000 markkaa. Lopulta Laine itse lupasi Linnalle tämän toivoman miljoonan, ja uskoi että toinenkin tuottaja elokuvalle löytyy, jos Särkkä vetäytyy. Särkkä kuitenkin onnekseen taipui summaan, sillä Tuntemattomasta tuli Suomen Filmiteollisuuden kaikkien aikojen menestynein elokuva. (Kuvassa vasemmalta oikealle Särkkä, Linna ja Laine)

Väinö Linna on myöhemmin kertonut, että ei tiennyt mitä odottaa myyntineuvottelulta ja myi oikeudet liian halvalla. Kirjailija ei osannut ottaa huomioon voittoa mitä elokuva tulisi tekemään pitkässä juoksussa.

- Filmausoikeudet tuli vähän luvattoman halvalla annettua. Se oli kertakauppa ja sillä hyvä, Linna kommentoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

Ennakkotuotannosta kuvauksiin kahdessa kuukaudessa

1950-luvulla Suomessakin oli vielä käytössä Hollywood-henkinen studiomalli, minkä johdosta rahoitusta ei tarvinnut haalia julkisia teitä, ja elokuvan saaminen tuotantoon oli mahdollista paljon nopeammin kuin nykypäivänä. Särkän johtama Suomen Filmiteollisuus osti oikeudet tammikuussa 1955 ja kamera kävi jo maaliskuussa. Nykyaikana vastaavanlainen tuotantotahti ei olisi pitkän elokuvan suhteen mahdollista, kun pelkästään tukien hakeminen on parhaimmillaan vuosia kestävä prosessi.

Kun filmatisointioikeudet oli sovittu, alkoi spekulointi elokuvan näyttelijöistä. Suuri osa ajan A-listan tähdistä halusi mukaan elokuvaan; koekuvauksissa kävivät kaikki Spede Pasasesta lähtien, ja lehdistö arvuutteli keitä tunnettuja näyttelijöitä elokuvassa nähdään. Suomen Filmiteollisuus osallisti myös kansaa roolitukseen, ja pyysi kansalaisia lähettämään postitse sopivia ehdotuksia elokuvan hahmoiksi. Ihmiset saivat ehdottaa vaikka omia sukulaisiaan tai itseään, jos kokivat ilmentävänsä jotain tarinan henkilöistä. Postia tulvi sekä Suomen Filmiteollisuudelle että Edvin Laineen kotiin, myös Väinö Linna antoi ehdotuksia sopivista hahmoista. Esimerkiksi Veikko Sinisalon valinta Lahtiseksi oli Linnan ehdotus.

Rakastetuimpaan rooliin harrastelija

Moni elokuvan päärooleista meni tunnetuille ammattinäyttelijöille, mutta poikkeuksena on ehkäpä elokuvan suurin tähti ja rakastetuin hahmo, Rokan roolissa nähtävä Reijo Tolvanen. Laine pähkäili pitkään kuka olisi sopiva Rokan rooliin, kunnes sai varteenotettavan vinkin yllättävältä taholta; Kariluodon roolissa nähtävän Matti Raninin äidiltä. Saara Ranin vinkkasi ohjaajalle, että Helsingin yliopiston viipurilaisen osakunnan harrastelijateatteriryhmässä on mies, joka saattaisi sopia Rokaksi. Laine ihastui aitoa karjalan murretta osaavaan Tolvaseen välittömästi ja palkkasi amatöörinäyttelijän yhteen elokuvan tärkeimpään rooliin.

Toisin kuin monet muut elokuvan tähdet, Tolvanen ei jäänyt suomalaisen elokuvan kiintotähdeksi myöskään Tuntemattoman jälkeen. Agronomiksi kouluttautunut mies teki yhden pienen rooliin elokuvassa Rakas varkaani vuonna 1957, mutta katosi julkisuudesta sen jälkeen ja muutti ulkomaille, missä asui lopun ikäänsä.

Kekkonen lavastusapuun

Kun nopea ennakkotuotanto oli kasassa, alkoi yhdeksän kuukautta kestänyt kuvaaminen. Nykyaikojen valossa kyseessä oli jälleen poikkeuksellinen aika; tänä päivänä edes maailman kalleimpia Hollywood-elokuvia ei yleensä kuvata noin pitkää ajanjaksoa, suomalaisista puhumattakaan.

Matti Ranin on kertonut, että kuvaukset olivat raskaat ja vaativat. Laine istui kuvauspaikalla nojatuolissa, komensi ja juoksutti näyttelijöitä, mutta tarvittaessa antoi myös kehuja ja kiitosta. Sekä näyttelijöitä että ohjaajaa elokuvan tekemiseen motivoi erityisesti se, että miehet kokivat tekevänsä tärkeää isänmaallista työtä ja tunsivat ylpeyttä että voivat auttaa sodan tuhoista nousevan maan itsetunnon kasvattamisessa. Isänmaallisuudesta huolimatta armeijakaluston käytössä oli hankaluuksia; puolustusvoimat oli pahoittanut mielensä T.J. Särkän tuottamasta, upseereista pilkkaa tekevästä sotilasfarssista Majuri maantieltä, eikä suostunut antamaan kalustoa elokuvan käyttöön. Apuun kutsuttiin itse Urho Kekkonen, silloinen pääministeri, joka sai junailtua kaluston puolustusvoimilta mukaan elokuvaan. Elokuvaa kuvattiin ympäri Suomea, useilla paikkakunnilla Uudellamaalla ja jopa Rovaniemellä asti. Kaikki sisäkuvat kuvattiin studiossa.

Tuntematon sotilas oli aikoinaan Suomen kallein elokuva, sen budjetti oli noin 50 miljoonaa markkaa. Äärimmäisen pihinä pidetty Särkkä hermoili elokuvan budjetista, ja kun Suomen Kansallisteatteriin kuuluneet näyttelijät vaativat lisäksi kymmenen prosentin palkankorotusta, Särkän tiedetään kironneen "tehkääkin sitten hyvä elokuva, koska kaikki rahani ovat siinä kiinni."

Ensi-illassa myös "Rokka" itse

Elokuvan ensi-ilta pidettiin joulukuussa 1955. Helsingin Bio Rexissä paikalla oli työryhmän lisäksi niin Suomen valtionjohtoa kuin Väinö Linnan sodanaikainen yksikkökin. Myös Linnan kanssa samassa jalkaväkirykmentissä taistellut Viljam Pylkäs, keneen Rokan hahmoi perustui, istui kutsuvieraiden joukossa.


TV-ensi-iltansa Tuntematon sotilas sai vasta 12 vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen, joulukuussa 1967. Tuolloin elokuva keräsi lähes puolet Suomen silloisesta väestöstä TV:n ääreen, noin 2,3 miljoonaa katsojaa. Myöhemmin elokuvaa on esitetty TV:ssä useina yksittäisinä vuosina ja vuodesta 2000 asti säännöllisesti aina itsenäisyyspäivänä. VHS-julkaisu elokuvasta tehtiin 80-luvulla ja DVD:nä ensimmäisen kerran 2001. Synttärivuoden kunniaksi tänä vuonna julkaistiin rajoitettuna painoksena myös juhlavuotisjulkaisu (kuvassa), joka pitää sisällään lisäksi pienen kirjan elokuvasta.

Miksi taas uusi versio?

30 vuotta alkuperäisen elokuvan jälkeen Rauni Mollberg ohjasi Tuntemattomasta sotilaasta uuden version, joka on jäänyt historiaan sekin, mutta huomattavasti vähempiarvoisena kuin edeltäjänsä. Peter von Bagh epäili teoksessaan Suomalaisen elokuvan kultainen kirja (1992), että versioinnit eivät jää tähän, vaan "muutaman vuosikymmenen kuluttua herää ahneus nähdä jälleen uusi kuvallinen tulkinta aiheesta".

Kuten niin usein elokuvan suhteen, von Bagh oli tässäkin oikeassa. Suomen täyttäessä 100 vuotta vuonna 2017, ensi-iltansa saa myös kolmas Tuntematon sotilas, ohjaaja Aku Louhimiehen suurhanke, jonka budjetti on Suomen mittakaavassa merkittävä: 7 miljoonaa euroa. Vaikka toisaalta Louhimiehen uudelleenversiointia on kritisoitu ja ihmetelty miksi vielä yksi versio tarvitaan, on tulevan elokuvan suhteenkin hyvä pitää avoin mieli. On täysin luonnollista että kirjallisuuden merkkiteokset inspiroivat taiteentekijöitä eri aloilta vuosikymmenien ajan, eikä tarkoitus olekaan kopioida Laineen tai Mollbergin elokuvia, vaan esittää ohjaajan oma tulkinta alkuperäisromaanista.

Lisäksi Louhimiehellä on käytössään sellaista teknologiaa ja kalustoa, mitä kummallakaan edeltävällä Tuntemattomalla ei ollut. Ohjaaja onkin sanonut, että kansallisen identiteetin rakentajana toiminut tärkeä tarina on modernin teknologian keinoin tehtynä helpompi tuoda lähemmäksi uusia sukupolvia, joilla ei välttämättä ole aiempaa suhdetta Linnaan.

Edvin Laineen Tuntematon sotilas Yle Teemalla sunnuntaina 6. joulukuuta klo 12.10.

Niina Virtanen 03.12.2015 klo 00:02

Uusimmat artikkelit

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Stephen Kingin kuollut projekti heräsi henkiin

Kauhumestari on taas kovassa huudossa.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...