Naissankarit ennen Furiosaa

Toukokuussa ensi-iltansa saanut uusin Mad Max -elokuva, Mad Max: Fury Road, on saanut lähes poikkeuksetta ylistystä ja kehuja niin katsojilta kuin kriitikoilta, ja onpa se ehditty julistaa vuosikymmenen parhaaksi toimintaelokuvaksikin. Soraääniä sen sijaan on kuultu erinäisten "miesasiamiesten" ja sovinistien leiristä; elokuvaa on syytetty feministisestä propagandasta ja naisten asettamisesta toimintaelokuvalle epätyypillisesti suureen ja sankarilliseen rooliin. Toimintaelokuvat ovat yleensä olleet miesten tekemiä elokuvia pääosin mieskatsojille miesten tarinoista, ja naisroolit ovat olleet elokuvissa usein seksistisiä, alentavia tai muuten vaan köykäisiä ja mieshahmojen varaan rakennettuja.

Fury Roadista mielensä pahoittaneet sovinistit ovat valitettavasti osoittaneet, että naisen asema toimintaelokuvissa on edelleen surkealla ja hataralla pohjalla, eivätkä kaikki ole muutokseen vieläkään valmiita. Mutta onneksi hätä ei ole tämän näköinen: naissankareita on esitelty toiminnallisissa elokuvissa jo vuosikymmeniä; vaikka hyvin vähän, on syytä toivoa että tämäkin miesasiamiehillä lastattu laiva alkaa pikku hiljaa kääntyä. Leffatykki listasi elokuvia eri vuosikymmeniltä, joita kannattaa katsoa naisten sankaritarinoita kaivatessaan.

1. The Tiger Woman, 1944

Tiger Woman ei ollut varsinaisesti elokuva, vaan niiin sanottu "serial film", eli 12-osainen lyhytelokuvasarja, jota näytettiin teattereissa pitkien elokuvien ohessa. Tiikerinainen oli ensimmäinen varsinainen elokuvasarjan naissankari, ollen samalla tarinansa protagonisti. Tarina kertoo valkoihoisesta tiikerinaisesta, joka hallitsee jossain päin Afrikkaa alkuasukasheimoa ja taistelee julmia öljynporaajia vastaan, jotka uhkaavat tuhota heimon. Elokuvasta on tehty 50- ja 60-luvuilla myös eripituisia versioita ja erilaisia leikkauksia, joita on julkaistu eri nimillä.

2. Faster, Pussycat! Kill! Kill!, 1965

Konservatiivinen ja perinteisten sukupuolimallien 50-luku ei juuri naissankareita teattereihin tuonut, mutta vapaamielisellä 60-luvulla alkoi taas rytistä. Kulttiohjaaja Russ Meyerin exploitation-elokuva Faster, Pussycat! Kill! Kill! esitteli kolme villiä striptease-tanssijaa ajomatkalla Kalifornian aavikon halki, tappaen ja tuhoten matkalleen osuneita haasteita. Meyerin muista elokuvista poiketen elokuva epäonnistui lippuluukulla ja sitä pidettiin pitkään naisia halventavana ja pornografisena, mutta se nousi ajan myötä arvostettuun kulttiasemaan ja eräänlaiseksi esikuvaksi naisten kilttiä ja miehen tukee turvautuvaa roolia kyseenalaistaville elokuville.

3. Foxy Brown, 1974

Blaxploitation-genren kiistämätön kuningatar on luonnollisesti Foxy Brown (Pam Grier), joka esiintyi ensimmäistä kertaa omaa nimeään kantavassa elokuvassa 1974. Häpeilemättömästi seksuaalisuuttaan ja naisellisia apujaan hyödyntävä Foxy kostaa poikaystävänsä murhan, ja päättää samalla auttaa muita mustia naisia joutumasta julman huumebisneksen ja prostituution pariin. Upea Pam Grier herätti tavallaan hahmonsa uudelleen henkiin reilut 20 vuotta myöhemmin Quentin Tarantinon elokuvassa Jackie Brown, missä Grier esittää myös elokuvan nimiroolin kovaluontoisena naisena, joka toimii pääammattinsa ohessa salaa myös huume- ja asekuriirina.

4. Miestä ei voi raiskata, 1978

Suomalainen elokuva on pitkälti draama- ja komediapainotteinen, joten kotimaisessa tarjonnassa ei juuri löydy sen enempää supersankarielokuvia kuin rikosjännäreitä naissankareillakaan. Jörn Donner ohjasi kuitenkin kansainvälisenä Suomi-Ruotsi-yhteistuotantona 70-luvulla poikkeuksellisen elokuvan Miestä ei voi raiskata, joka pohjautuu Märta Tikkasen samannimiseen kirjaan. Elokuva kertoo 40-vuotiaasta kirjastovirkailija Evasta, joka raiskataan synttärijuhlien päätteeksi. Eva alkaa varjostaa hänet raiskannutta miestä ja kostaa miehelle raiskauksen samalla mitalla.

5. Savage Streets, 1984

Naispuolisten vigilante- eli kostoelokuvien hienoimpia helmiä on vuoden 1984 Savage Streets. Danny Steinmannin ohjaamassa elokuvassa naisjengi päättää kostaa yhden jengiläisen kuuromykän pikkusiskon julman joukkoraiskauksen sekä toisen jengiläisen murhan. Elokuvan lähtökohta on 80-luvun toimintaleffaksi poikkeuksellisen vakava ja naisvihamielinen, jolloin naisten väkivaltainen kostoretkikin tuntuu harvinaisen oikeutetulta. Jengin johtajana nähdään muun muassa Manaajan riivattuna pikkutyttönä muistettu Linda Blair.

6. Nopeat ja kuolleet, 1995

Lännenelokuva on tyypillisesti hyvin maskuliininen genre, joka ei juuri naissankareita tunne. Genren kulta-aikojen jälkeen 90-luvulla Sam Raimi kuitenkin ohjasi Hollywood-länkkärin, jonka sankarina nähtiin salaperäinen mestariampuja Ellen (Sharon Stone), joka saapuu villiin länteen ja voittaa lännen nopein -ammuskeluissa kaikki kaupungin miehet. Elokuva tuskin jää länkkäreiden kaanoniin, mutta on edelleen harvoja klassisia lännenelokuvia, jonka sankari on yksinäinen cowgirl.

7. Fargo, 1996

Hieman erilainen naispoliisi ja tarinan protagonisti löytyy Coenin veljesten mustasta rikoskomediasta Fargo vuodelta 1996. Frances McDormand näyttelee pitkälle raskaana olevaa, leppoisaa ja rauhallista pienen kylän poliisia, joka päätyy selvittämään sekavaa rikosvyyhtiä hyytävässä Minnesotan talvessa. McDormand sai erinomaisesta roolisuorituksestaan Oscarin.

8. Kill Bill -elokuvat, 2003 & 2004

Quentin Tarantino on nostanut usein elokuvissaan esille voimakkaita naissankareita ja tarvittaessa hyvin väkivaltaisiakin omaa tietään kulkevia vahvoja naisia. Kosto-tematiikkaan keskittyvän Tarantinon merkittävin naissankari lienee Kill Bill -elokuvien The Bride (Uma Thurman), joka päättää kostaa syntymättömän lapsensa ja lähipiirinsä julmat murhat. Kahdessa Kill Bill -elokuvassa lähes kaikki merkittävimmät pääroolit kuuluvat naisille, jotka taistelevat tarinassa tarvittaessa raa'asti loppuun asti, eivätkä taatusti päästä kohtaloitaan miesten käsiin hallittavaksi.

9. Lady Vengeance, 2005

Etelä-korealainen Lady Vengeance tai Sympathy for Lady Vengeance (molemmat nimet tunnetaan) on viimeinen osa Chan-wook Parkin kosto-trilogiasta, jonka ensimmäiset osat ovat Sympathy for Mr. Vengeance (2002) ja Oldboy (2003). Kuten elokuvan nimestä arvata saattaa, myös Lady Vengeance on kostotarina: elokuva kertoo nuoresta naisesta, joka vapautuu vankilasta suoritettuaan tuomion murhasta mitä ei koskaan tehnyt. Nainen kostaa oikealle murhaajalle, mutta joutuu kohtaamaan koston jälkeen tulevan tyhjyyden tunteen. Chank-wook Parkin tyyliin elokuva on väkivaltainen ja raaka, mutta esteettisesti huippuunsa visualisoitu. Elokuvasta onkin olemassa myös omalaatuinen "Fade to black and white" -versio, joka alkaa värielokuvana, mutta haalistuu tarinan edetessä kokonaan mustavalkoiseksi.

10. Outolintu- & Nälkäpeli-elokuvat, 2012-

Nuoremmille naissankareiden fanittajille tarjolla on kaksikin varsin tuoretta elokuvasaagaa. Outolintu-tieteistoimintarainat kertovat tarinaa tulevaisuuden maailmasta, missä ihmiset jaetaan 16-vuotiaana erilaisiin "lahkoihin" ihmisten luonteenpiirteistä ja lahjakkuudesta riippuen. Tarinan päähenkilö on nuori Beatrice (Shailene Woodley), joka on muista poikkeava outolintu, eikä sovi suoraan mihinkään heimoon ja nousee uhaksi heimoja valvovalle valtiolle.

Nälkäpeli-elokuvat kertovat niin ikään post-apokalyptisesta dystopiasta, missä maailma on tuhoutunut ja nuoria lähetetään taistelemaan toisiaan vastaan Nälkäpeli-nimiseen kaksinkamppailuun. Tarinan päähenkilö on perhettään elättävä, 16-vuotias tyttö Katniss (Jennifer Lawrence), joka osallistuu Nälkäpeliin pikkusiskonsa puolesta ja nousee vastustamaan julmaa peliä. Divergent-sarjasta on julkaistu toistaiseksi kaksi elokuvaa, Outolintu (2014) ja Insurgent - Kapinallinen (2015), kaksi on vielä tulossa. Nälkäpeli-elokuvia on julkaistu kolme: Nälkäpeli (2012), Vihan liekit (2013) ja Matkijanärhi osa 1 (2014). Viimeinen elokuva Matkijanärhi osa 2 ilmestyy marraskuussa.

Niina Virtanen 21.05.2015 klo 18:03

Uusimmat artikkelit

Creedin ja Rockyn tarina jatkuu

Creed II on Sylvester Stallonen ideoima jatko Creedin tarinalle, joka ammentaa kaukaa Rocky-saagan historiasta.

Jouni Vikman

Kovia aikoja El Royalessa

Neljä muukalaista kirjautuu sisään El Royale -hotelliin. Siitä eteenpäin asiat menevät vain huonompaan suuntaan.

Jouni Vikman

Predator on päivitetty nykyaikaan

Uusi näkemys on ohjaajan mukaan enemmän UFO-kokemus kuin fantasiaseikkailu

Jouni Vikman

Vuosi jona hän palasi kotiin: Halloween-ikonit jälleen valkokankaalla

Tänä vuonna on kulunut 40 vuotta siitä, kun John Carpenterin kauhuelokuvan maastoa mullistanut Halloween – naamioiden yö -klassikko sai ensi-iltansa. Tosin Suomessa elokuva tuli teattereihin vasta vuoden 1979 kesällä, mutta mitäs me pienistä.

Jouni Vikman

Kaatunut valtakunta on uskollinen Jurassic Parkin perinnölle

Jurassic World: Kaatunut valtakunta jatkaa suosittua elokuvasarjaa muutamaa vuotta edellisen osan tapahtumien jälkeen.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Universal

Näytä lisää artikkeleita...